Zdroj: Jan Kasl

Závod přes Atlantik? Pro Michala Krystu žádný problém

Občas stačí trochu štěstí, ale nejvíc se sportovcům vyplatí trénink a píle. To se odrazilo i na skvělém výsledku Michala Krysty, který skončil na druhém místě v závodu Globe 5.80 Transat! Byl to jediný zástupce České republiky na tomto závodu a celé dny se držel na předních příčkách. Co ho dovedlo až ke stříbru?

Z jižní Moravy až do Atlantiku

Michal Krysta je velmi všestranný sportovec. Aktivně se věnuje lezení po skalách, paraglidingu, jízdě na kajaku, kole a také jachtaření. Asi před rokem ho napadlo, že by si mohl postavit vlastní loď. Protože prostě proč ne. Miluje adrenalin a stavba vlastní lodě, se kterou by se vydal na závod po Atlantském oceánu, by krásně završila jeho vášeň. Podmínka účasti v závodu Globe 5.80 Transat je právě postavit si vlastní závodní jachtu. Krysta se toho nebál a nadšeně se ponořil do práce.

Jan Kasl

Bez tréninku by to byla sebevražda

Po dostavění lodě bylo potřeba ji pořádně vyzkoušet a začít trénovat na náročný závod. Přeplout celý Atlantik není nic snadného. Krysta absolvoval měsíce tréninku na moři, ale připravoval se i fyzicky a psychicky – jako každý správný sportovec. Nemálo komplikací mu přivodilo také tornádo, které smetlo několik obcí na jižní Moravě. Naštěstí se vše v dobré obrátilo a v listopadu v závodu odstartoval. Cíl byl přeplout celý Atlantik z Lanzarote do Karibiku. Během celého závodu nesmí soutěžící komunikovat s blízkými a na lodi mohou mít pouze předepsané vybavení.

Jan Kasl

Zázemí je důležité

Není to však pouze o lidské síle, ale také o kvalitní technice. A často se stává, že během extrémních závodů právě technika dosluhuje. Na poslední části závodu se na Krystově lodi rozbili oba autopiloti a on musel několik dní v kuse řídit sám. Dny naprosto bez spánku jsou velmi náročné i pro odolného jedince. Krysta však zabral a opravdu se mu podařilo vybojovat druhé místo. Za prvním Švýcarem doplul opravdu velmi těsně. Další místa obsadili závodníci až o několik dní později. Krysta dokázal, že když se do něčeho pustí, dopadne to skvěle!