Před pikolou, za pikolou: Místo v centru Prahy, kde se nerušeně schovat

Ne každý drn je na obtíž, zvlášť pokud má ozelenit frekventované a zastavěné centrum města. Právě takovou funkci plní se svým příznačným názvem pražský palác Drn. Zelení je porostlá nejen fasáda a střecha sedmipatrové novostavby, její atrium ukrývá dokonce strom, který společně s falešnými studnami vytváří netušenou oáza klidu v bezprostřední blízkosti Národní třídy. Důkazem o výjimečnosti realizace je ocenění Stavba roku.

„Stanislav Fiala je tvůrcem originálního světa, který si s prací nikoho jiného v Česku nespletete,“ znělo odůvodnění odborné poroty, která autora desítek oceňovaných staveb před dvěma lety vyhlásila Architektem roku. Jejím členem byl i Adam Gebrian, kritik veřejného prostoru, který Fialovy realizace sleduje dlouhodobě, stejně jako jejich užitnou hodnotu.

„Dneska po letech jsem se přišel podívat na atrium, protože mě zajímá, jak se v čase vyvíjí, a musím říct, že mi to dělá docela radost. V jakémkoliv městě na jihu, kde je spousta slunce, tak by pravděpodobně v tomhle místě stál jeden velký strom, který by se postaral o stín a o to, abyste se tady cítili příjemně. U nás je to asi nemožné, protože světla tady není tolik, a hlavně stojíme nad budovou, takže tady ani není kapacita pro kořenitelný prostor. Místo toho je tu jiné řešení, které mi přijde opravdu sympatické. Je tady stromová kultura z tenkých ocelových pásků, která časem úplně proroste, a až proroste, tak vytvoří napůl umělý strom. Ano, teď si tu atmosféru musíte trošku představit, protože je zima a doba, která příliš nenahrává setkávání, ale zastavte se tady někdy v létě a uvidíte obrovské množství lidí, kteří tu sedí, jedí, pijí, baví se a poslouchají hudbu, a já myslím, že je to krásná atmosféra,“ hodnotí Adam Gebrian v nové epizodě série Gebrian: Plus/Minus z produkce internetové televize Mall.tv.

Pokud chcete vidět i další Fialův radikální zásah do historického jádra Prahy, pusťte si epizodu Překvapivých staveb věnovanou přestavbě barokně-modernistického komplexu Paláce Špork zde.