Zdroj: Unsplash

Co je mimoburzovní trh a jak na něm obchodovat?

Kdo se dnes nevěnuje tradingu, jakoby ani nebyl. Obchodování na kapitálovém trhu je denním chlebem pro stále více lidí, kteří se již nemusí spoléhat na burzovní makléře. Finanční trh však není synonymem pro trh burzovní. Kromě něj se vesele obchoduje také na trhu mimoburzovním neboli OTC (Over-The-Counter). Jak funguje a co byste o něm měli vědět?

Méně transparentní a bez silné regulace

Začněme tím, co by vás mohlo od OTC obchodování odradit. Zatímco pro burzovní trh je typická transparentnost a vysoká míra regulace ze strany kompetentních orgánů, mimoburzovní trh žije tak trochu jiným životem.

Největším rozdílem mezi burzovním a mimoburzovní trhem je centralizace, respektive decentralizace. V prostředí OTC mezi sebou obchodují jednotlivci, kteří se řídí cenami, jež kótují dealeři v roli market makerů. Odehrávají se zde transakce, jejichž cenu se veřejnost nemusí dozvědět.

Na OTC trhu se nachází poměrně široké spektrum instrumentů, které nemohou nebo z nějakého důvodu nechtějí vstoupit na klasickou burzu. Může se jednat například o akcie menších firem, dluhopisy, měny, deriváty a další.

Základní charakteristika OTC akcií

Pro OTC akcie je typické, že se s nimi neobchoduje na normální burze, ale také nižší hodnota, která se obvykle pohybuje pod hranicí 1 USD za akcii. Cenné papíry s takovou cenou se nazývají penny stocks. V praxi se však dané označení používá také pro akcie, jejichž cena se pohybuje pod 5 nebo 10 USD. Tržní kapitalizace společností na mimoburzovním trhu nebývá vyšší než 50 mil. USD.

Nízká cena OTC akcií je výhodná pro investory, kteří mají k dispozici menší kapitál nebo chtějí nakoupit levně větší počet akcií. V případě úspěchu (např. když technologická firma prorazí s produktem) to znamená vysoké zhodnocení počáteční investice.

Opačnou stranou mince takového investování je nedostatek informací, a tedy i výrazně vyšší riziko oproti investování do cenných papírů společností na burzovním trhu. Obchodování by se proto měl účastnit pouze investor, který dokáže objektivně vyhodnotit rizika.

Typy OTC trhů

Popularita OTC trhu roste a přibývá firem, které jeho prostřednictvím nabízí akcie. Transakce jsou realizovány automaticky přes telekomunikační systém. Podle většiny odborníků z oboru finančního poradenství je obchodování na mimobuzrovním trhu čistě spekulativní záležitost. Investoři by si měli uvědomit reálnou hrozbu manipulace a podvodu. A především si pečlivě vybrat kategorii trhu:

Jako OTCQX je označován nejbezpečnější a zároveň nejprestižnější segment OTC trhu. Cena akcií se pohybuje nad hranicí 5 USD, což do jisté míry vypovídá o stavu společností (tzn. že nejde o podvod a nehrozí bankrot).

Rizikovější je část trhu, jež nese označení OTCQB. Společnosti, které vstupují na tento mimobankovní trh, musí poskytnout SEC (americký regulátor) kompletní přehled o financích.

V případě, že společnost požadavky regulátora nesplní, bývá převedena na Pink Open Market. Riziko nákupu na tomto trhu je již vysoké, ale pro spoustu investorů je velmi nízká cena akcií dostatečným lákadlem.

Resumé aneb Obchodovat, nebo neobchodovat na OTC trhu?

Pro mnohé společnosti představuje OTC trh jedinou možnost, jak veřejně obchodovat se svými akciemi, aniž by musely splnit náročné požadavky pro vstup na velkou burzu. I menší investoři pak mají díky OTC přístup k akciím s vysokým potenciálem.

Zájemce o obchodování však musí zvážit negativa, mezi která patří neprůhlednost, nedostatek informací a absence regulací. A také nedostatečná likvidita, v jejímž důsledku se pozice často uzavírají za krajně nevýhodných podmínek, nebo dokonce vůbec.