Zdroj: Pixabay

Pokud hledáte bydlení, nemusíte se rozhodovat jen mezi podnájmem a koupí vlastního bytu

Když chce člověk někde bydlet, může se nastěhovat do podnájmu nebo si koupit vlastní byt. Ale co když mu nevyhovuje žádná z těchto možností?

Co takhle družstvo?

Bydlet někde v pronajatém bytě má pro leckoho své výhody. Takový nájemník se nemusí pomalu o nic starat, pouze průběžně platí nájem, který si díky svému platu může dovolit, a to má určitě něco do sebe.

Jenže má to i své nevýhody. Třeba ty, že tu nájemník nesmí provádět žádné majitelem neodsouhlasené významnější úpravy nebo že tu není nikdy jisté, jak dlouho tu dotyčný bude moci žít. Protože si majitel bytu může najednou usmyslet, že ho potřebuje k jiným účelům, a nájemník se tak musí odstěhovat, i když se mu třeba vůbec nechce. A konec konců nesmíme zapomínat ani na to, že je takové nájemné vlastně drahé, protože tu nájemník platí nejen za služby, jež jsou mu poskytovány, ale i za to, že ho tu majitel objektu nechá žít.

Lepší je tedy vlastní bydlení, kde je člověk svým vlastním pánem. Jistě, musí se tu starat o víc věcí, jenže současně tu může setrvat navěky a s nižšími náklady a ona nemovitost pak představuje nesporně hodnotný majetek.

Pixabay

Jenže i zde nevýhody jsou. Třeba ta, že se vlastní nemovitost musí koupit, a na to prostě většina z nás nemá. Je to příliš drahá záležitost.

A co když by si chtěl člověk koupit něco svého, ale nemá na to? Co když mu u finančního produktu jménem americká hypotéka kalkulačka oznámí, že si není schopen na vlastní byt či dům ani půjčit, protože by ve své situaci nezvládl ani splácení?

Pak může dotyčný zvolit zlatou střední cestu, jíž je družstevní bydlení. Nebankovní hypotéka družstevní byt zaplatí daleko snáze než byt vlastní, protože jde o levnější typ bydlení. Zde se totiž nekupuje byt jako takový, ale pouze podíl na celé nemovitosti, což znamená jistou komplikaci, a proto je takové bydlení snáze dostupné. Ve družstevním bytě se dá žít skoro jako ve vlastním, ovšem pořídit si ho na hypotéku je daleko výhodnější. A proč toho nevyužít, když člověk na vlastní nemovitost nemá a ani mu na ni nepůjčí?