Video placeholde

Co sládek, to příběh. Co nevíte o pivu, které vám chutná už 440 let?

Od roku 1581 patří pivo Krušovice neoddělitelně nejen k české historii, ale také mezi světovou špičku. Už 440 let o pivo pečují nejlepší sládci a jeho nezaměnitelná chuť těší lidi po staletí. Co o nich a historii pivovaru nevíte?

Záhadný únos, originální metody i naprostá vášeň 

1605

Jeden z prvních krušovických sládků byl Šimon. Kvalitu piva tenkrát ověřoval originálním způsobem. Sedl si na pivem namočenou lavičku a počkal, až uschne. Pokud se pak zvedl a lavička zůstala přilepená k jeho kalhotám, bylo pivo v pořádku. 

1620

Sládek Šimon v tomto roce uvařil poprvé pivo Mušketýr 11, které najdete na výčepu dodnes. 

1682

Sládek Vodička měl tu čest s císařem Petrem Velikým, který z lásky k pivu strávil v pivovaru Krušovice neuvěřitelných 24 let. 

1719

Baby měl sládek Kočí tuze rád. Říkalo se tak každému 11. a 12. sudu, který od majitele pivovaru dostával. 

1825

Nový sládek Heger se proslavil nejkrutějšími metodami. Kdo neplnil své povinnosti, nesměl pivo ochutnat i celý týden. 

1852

Sládek Dania s pivem spával, když zrálo. Chtěl mít jistotu, že mu nic nechybí.

1874

Jedna z největších záhad krušovického pivovaru. Sládek Rösch záhadně zmizel. Říká se, že byl unesen do Švédska, aby naučil místní pivovarskému umu. Po něm zmizeli ještě další dva sládci. 

1948

Sládek Tománek ve dne vařil pivo a po večerech recitoval svou milostnou poezii místnímu osazenstvu.

1990

Poprvé v historii se sládkem stává žena. Alena Mildorfová o pivo pečovala s mateřskou láskou. 

Nealkoholické pivo hořké jako ležák

Novinka, kterou pivovar představil teprve v letošním roce je Královsky hořké nealko. Už jste si někdy dali nealko pivo jen tak? Měli byste. 

“Hlavní cílem pro nás bylo přiblížit se co nejvíce chuti ležáku. Proto jsme se výrazně zaměřili na hořkost, plnost a pitelnost nealkoholického piva,” říká ředitel Královského pivovaru Krušovice Michal Rouč. 

Budoucnost pivovaru bude ve znamení udržitelnosti či snižování spotřeby energií a vody. “Co se týče plánu do budoucna, chceme se zaměřit na udržitelnost našeho pivovaru, investice do snižování spotřeb energií a na digitalizaci,” dodává Michal Rouč. 

Muzeum, degustace i pravidelné prohlídky

Chcete proniknout do tajů výroby krušovického piva? Navštivte Muzeum Pivovarnictví, nebo zajděte na prohlídku spojenou s degustací a ochutnejte vše na vlastní kůži. Více se dozvíte na www.krusovice.cz