Zdroj: Shutterstock

Prevence je i o budování důvěry mezi lékařem a pacientem

Jaký význam má chodit na preventivní prohlídky k praktickému lékaři? Proč to řada dospělých nedělá a proč by to dělat měli? To rozebírala moderátorka Karolína Antlová v jednom z podscastů Zdraví v kostce Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR s praktickým lékařem a lékařem online Markem Dvořákem.

Už před koronavirovou krizí bylo dost lidí, kteří nechodili na preventivní prohlídky. Epidemie situaci ještě zhoršila. Podle Dvořáka mají někteří lidé pocit, že to nepotřebují, že se jich to netýká. A to je bohužel mylná představa. Když člověk nepřijde k lékaři včas, z problému, který by byl řešitelný velice snadno, se může stát komplikace, která ho pak provází následující měsíce nebo léta.

Mnoho lidí na preventivní prohlídky zapomíná nebo je odkládá

Jsou lidé, kteří prostě nemají čas a k lékaři nepřijdou. Těm doktor Dvořák radí objednat se online a doporučuje využít virtuální služby, které umožňují naplánovat prevenci. Podle Dvořáka jsou ale i lidé, kteří ani nevědí, že by na preventivní prohlídky měli chodit. Proto zdůrazňuje i úlohu praktického lékaře, který by se měl svým pacientům připomenout a vyzvat je, aby na prohlídku přišli.

Strach z toho, co může prohlídka odhalit, není na místě

Strach člověka ochromuje. Když se ale na problém přijde hned na počátku, nemoc se nemusí vůbec rozvinout. Většinou lékař na preventivní prohlídce zjistí nějakou banální odchylku, která se dá jednoduše řešit. Třeba dáme pacientovi jen nějaká režimová doporučení, co má dělat, čemu se vyhnout, říká Dvořák. Není dobré jít na prohlídku s tím, že mi určitě něco najdou. Lepší je postavit se k tomu pozitivně a říkat si – zjistím zase po dvou letech, že můj zdravotní stav je dobrý.

Jaká vyšetření bychom měli absolvovat

Od osmnácti let by člověk měl minimálně každé dva roky navštěvovat svého praktického lékaře. Ten s ním promluví, zaktualizuje anamnézu, udělá fyzikální vyšetření, zkontroluje kůži, vyšetří lymfatické uzliny, břicho, u starších žen prsa, u mužů varlata, konečník. Tím může odhalit řadu věcí a případně nasměruje pacienta ke specialistovi. Součástí preventivní prohlídky je také krevní rozbor. V osmnácti, ve třiceti, ve čtyřiceti, v padesáti a poté v pravidelných intervalech se stanovuje hladina krevních lipidů. Odchylky je třeba podchytit včas, aby se zabránilo rozvoji civilizačních chorob, jako jsou kardiovaskulární onemocnění nebo mrtvice.

Závisí průběh preventivní prohlídky na věku? Jakou roli hraje pohlaví? Jak se starat o zuby a proč raději nespoléhat na možnosti náhrady chrupu? Bolí kolonoskopie? Za jak dlouho se z polypu ve střevě vyvine karcinom a jak tomu zabránit? A jak může pečovat o své zdraví každý sám? – Jestli chcete znát odpovědi na tyto otázky, poslechněte si podcast.