Přestože zemřel v pouhých 42 letech, podařilo se Elvisu Presleymu od základů proměnit hudební scénu nejen ve Spojených státech, ale také po celém světě.
Elvis pocházel z velmi nuzných poměrů
Byl velice závislý na své matce
Jeho první prací bylo šoférování pro firmu Crown Electric
Přezdívku král rock'n'rollu mu dali novináři.
28
Fotogalerie

80 tisíc truchlících na pohřbu: Infarkt si před 45 lety Elvis Presley uhnal barbituráty

Dnes je tomu přesně 45 let ode dne, kdy zemřel král rock'n'rolu Elvis Presley. Přestože podlehl infarktu v pouhých 42 letech, podařilo se mu od základů proměnit hudební scénu nejen ve Spojených státech, ale také po celém světě. I v době před internetem a sociálními sítěmi například dokázal v jeden moment koncertovat pro fanoušky ze všech možných koutů zeměkoule.

Podařilo se mu to díky televiznímu speciálu z ledna 1973 nazvanému Aloha from Hawaii. Šlo o historicky první globálně vysílaný koncert sólového umělce. Pomocí satelitu se tak Elvisovy písně dostaly až do obývacích pokojů v Japonsku, Jižní Koreji, Thajsku, na Filipínách, v Austrálii nebo na Novém Zélandu. Živé světové vysílání ale nebylo pro hudební legendu konečná meta – následující den zhlédli koncert ze záznamu lidé ve více než 20 evropských zemích a v dubnu se rozšířená verze show konečně dostala i do USA, kde pořad sledovalo téměř 60 % lidí u televizních obrazovek.

Neuvěřitelné je, že přestože jméno Elvis Presley znělo všude po světě, rokenrolová hvězda byla v cizině pouze dvakrát za život. Nejprve v roce 1957, kdy odzpíval tři koncerty v Kanadě, podruhé pak hned následující rok. Mladinký zpěvák byl převelen v rámci vojenské služby do Německého Friedbergu a manažer Tom Parker mu důrazně doporučil, aby službu skutečně nastoupil. V očích veřejnosti to prý bude vypadat lépe, než kdyby jen objížděl základny a bavil ostatní vojáky svými vystoupeními.

Je tak celkem paradoxní, že toto rozhodnutí přišlo právě od Parkera, který jakékoli pozdější Elvysovy myšlenky na vycestování zarazil hned u zrodu. Vysvětlení ale bylo logické – přestože manažer tvrdil, že pochází ze Západní Virginie, ve skutečnosti byl ilegálním imigrantem z Holandska. Bylo veřejným tajemstvím, že nad Elvisovou kariérou vládl železnou rukou a je tedy pravděpodobné, že se zahraničním koncertům vyhýbal záměrně. Elvise by totiž musel na tour vyslat bez dozoru – nemohl riskovat, že by mu hraniční policie už nedovolila návrat zpátky do Ameriky. Více o Elvisově životě a jeho hudební i hollywoodské kariéře se můžete dozvědět v našem videu.