Zdroj: Autocentrum BARTH a.s.

Víte, co všechno je v ceně operativního leasingu?

Už nemůžete bez auta fungovat, a i když jste tuhle chvíli odkládali, teď už si to auto opravdu pořídit musíte? Nebo jen uzrál čas na nové vozidlo? Ať tak, či tak, když nemáte dostatečně našetřeno, nezbyde vám než si ho pořídit na leasing. A to buď klasický, nebo operativní. Co všechno je v ceně operáku?

Klasický leasing vs. operativní leasing

Auto na leasing je běžnou záležitostí, jen někomu se podaří našetřit dostatek financí na to, aby si ho pořídili z úspor. Když se pro leasing rozhodnete, často stojíte před rozhodnutím, zda jít cestou klasického leasingu, nebo vsadit na operativní leasing.

V případě klasického leasingu uzavřete smlouvu s leasingovou společností, složíte akontaci a pak každý měsíc budete platit stanovenou částku. Její součástí už většinou bývá i havarijní pojištění a povinné ručení.

Jakmile úvěr splatíte, auto se stane vaším majetkem a až doslouží, budete řešit, co s ním. Po celou dobu trvání úvěru máte neměnnou úrokovou sazbu, když se během té doby s vozidlem něco stane, náklady jdou za vámi.

Když zvolíte operativní leasing, budete to mít o hodně jednodušší.Auto si totiž budete jen pronajímat, a to po dobu trvání smlouvy. Pak auto vrátíte leasingové společnosti a můžete si stejným způsobem klidně pořídit nové.

Autocentrum BARTH a.s.

Co je součástí operativního leasingu?

Operativní leasing funguje podobně jako nájemní smlouva. Vozidlo si pronajmete na dobu sjednanou ve smlouvě o pronájmu vozidla, každý měsíc za to zaplatíte stanovenou (neměnnou) částku a o nic víc se skoro nestaráte. Jen tankujete, možná koupíte dálniční známku a jezdíte. O žádné povinné platby se nestaráte, až smlouva skončí, auto vrátíte. Co všechno je součástí splátky?

  • Na pořízení automobilu na operativní leasing nepotřebujete mít našetřeno ani na akontaci nebo kauci.
  • V ceně operativního leasingu je pronájem vozu, asistenční služby i poplatek za registraci vozidla.
  • Součástí je také povinné ručení a havarijní pojištění se spoluúčastí, jejíž výši si zvolíte. Bude to 10 % a minimálně 10 tisíc, 5 % a minimálně 5 tisíc, nebo 1 % a minimálně 1 tisíc korun? GAP pojištění pro případ totální havárie nebo odcizení vozidla si ale už musíte sjednat sami, nad rámec pojištění.
  • Ve splátce je často zahrnutý i servis, jen si pohlídejte, na co všechno se vztahuje.
  • Za poskytovatelem leasingu jde i likvidace pojistných událostí.
  • Ve smlouvě je stanovený i maximální roční nájezd kilometrů. Sjednání jeho výše si dobře promyslete, ovlivňuje totiž to, kolik budete měsíčně splácet. Když si ho nastavíte příliš vysoko, budete každý měsíc platit víc než je nutné. Když ho podceníte, čeká na vás po skončení smlouvy nemilé překvapení v podobě doplatku.
  • V některých případech je součástí splátky také dálniční známka nebo zimní pneumatiky.

Autocentrum BARTH a.s.

Víte, že operativní leasing už není výsadou podnikatelů, nyní je dostupný všem? Jeho obliba spočívá zejména v tom, že se o nic nestaráte. Když vám smlouva o pronájmu skončí, auto vrátíte leasingové společnosti a nemusíte řešit jeho zůstatkovou hodnotu a případný prodej. Na místě si stejným způsobem klidně můžete vybrat nové, ještě lepší vozidlo.