Zvyšuje vedro agresivitu?

Zvyšuje vedro agresivitu? Zdroj: Facebook ČHmÚ

Ve vedru jsme nevyspalí
Z horka je nám fyzicky nepříjemně.
Jsme vztahovační a agresivnější
3
Fotogalerie

Lidé jsou agresivnější, když je jim vedro, naznačují studie

Uznejme, že je to jedna z takových těch studií, u kterých máte tendenci plácnout se do čela a říct: „Na to jste přišli až teď?! Vedro dělá lidi agresivnější? Co tam v těch ústavech děláte?!” Ale! Pro tuhle hypotézu se teprve shánějí důkazy, to zaprvé a zadruhé… V současnosti se můžeme jenom dohadovat, proč to tak je. 

Na Purdeově univerzitě v Indianě byl zkontruován poměrně jednoduchý experiment. Vzalo se čtyřiašedesát studentů, byli požádáni, aby plnili zadané úkoly, a následně dostali hodnocení od naprosto cizích lidí. Některá ta hodnocení byla účelově napsána tak, aby vyznívala extrémně negativně. Negativní student pak dostal příležitost pustit do svého hodnotitele elektrický proud. Fejkově, samozřejmě. Studie zjistila, že studenti byli ochotnější mučit elektřinou své hodnotitele, pokud bylo v místnosti vedro. 

To je jeden pokus v ostře sledovaném a kontrolovaném prostředí. Ale to, že má horko negativní vliv na naše chování, nám naznačují i jiné studie. Tak například vědci z Los Angeles dali dohromady statistiky a zjistili, že ve městech, ve kterých je průměrná maximální teplota nad třicet stupňů Celsia, se zločinnost zvedá o 2,2 % a násilné trestné činy stoupají dokonce o 5,7 %. USA i Londýn, které prováděly podobné měření, hlásí, že když se udělá vedro, počet vražd stoupá zhruba o tři procenta. V Mexiku došli ještě dál. Vzali data z let 1997 až 2012 a zjistili, že oproti průměrné teplotě se počet nahlášených zločinů zvedá s každým Celsiovým stupněm zhruba o procento. Během vlny veder stoupá v Mexiku zločinnost až o třetinu. 

I v Mexiku ale platí, že jde o převážně násilné trestné činy. Zkrátka když vám je nesnesitelné vedro, spíš než geniální pojišťovací podvod spácháte brutální vraždu.

Planeta magorů

Takže proč se to děje? No, vědci mají spoustu teorií, ale obecně panuje domnění, že nepůjde o jedno jednoduché vysvětlení, bude to souhra několika faktorů. Ta studie z Mexika například zmiňuje ještě jednu důležitou věc. Většina zatčených byla v době zločinu intoxikována. Takže součástí vysvětlení je prostě i to, že když je vedro, tak všichni jdeme v noci ven a pijeme alkohol. V zimě jsou prostě všichni zalezlí doma. Někteří vědci zase zmiňují, že při vlně veder se lidem špatně spí, což pak během dne zvyšuje stres a podrážděnost. 

Ale to nebude všechno, víme totiž například, že hráči baseballu házejí a odpalují trochu jinak v horké dny a hráči amerického fotbalu bývají agresivnější, když je pařák. A rozhodně nejsou na hřišti opilí. Ostatně ani těch čtyřiašedesát studentů při pokusu nic nepilo. Profesor McAndrew k tomu v Psychology Today prostě dodává: „Z horka je nám fyzicky nepříjemně. A pak máme tendenci vykládat si věci osobněji, jsme vztahovační a agresivnější.” 

Tenhle výzkum je o to zajímavější, že jsme v době rychlého oteplování se planety. Takže až vám někdo jednou usekne hlavu mačetou, může to být kvůli nedostatku vody, ale může to prostě být vedrem.