Zdroj: canva.com

Jak postupovat po koupi ojetiny, abyste mohli vyjet na silnici?

Koupě ojetého automobilu je bezesporu finančně lákavá. Automobil vyberete, podepíšete kupní smlouvu a zaplatíte. Automobil můžete mít do hodiny koupený. Jaké další kroky vás neminou?

1. Povinné ručení ojetého automobilu

Na silnici rozhodně nesmíte vyjet bez tzv. povinného ručení, tedy zákonného pojištění odpovědnosti za provozování vozidla. Sjednání povinného ručení je jednoduché a nemusí zabrat mnoho času. Sjednat se dá klasicky v kamenné pobočce, nebo online, ideálně pro získání přehledu využijte některého ze srovnávačů povinného ručení. Potvrzením o sjednání povinného ručení je tzv. zelená karta. 

2. Technický stav vozidla neboli evidenční kontrola

Další kroky s autem povedou nejspíš do blízké stanice technické kontroly. Vezměte si s sebou velký technický průkaz, osvědčení o registraci vozidla (tzv. malý technický průkaz), zelenou kartu a kupní smlouvu. 

Na stanici technické kontroly vám provedou evidenční kontrolu, při které se srovnává technický stav vozidla uvedený v technickém průkazu a stav skutečný. Kontroluje se VIN, množství najetých kilometrů, barva karoserie, pneumatiky, ráfky. Automobil dovezený ze zahraničí  procházel už při dovozu dovozovou technickou prohlídkou a evidenční kontrola se na něj nevztahuje. 

canva.com

3. Registrace vozidla

Navštivte úřad s rozšířenou působností k přeregistraci vozidla - zápisu do registru vozidel. Tento krok musíte stihnout do 10 dnů od koupě automobilu a musí u něj být jak prodávající, tak kupující, nebo mohou na tento krok vypsat plnou moc.

4. Servis

Tento krok není sice povinný, ale obvykle vám ho doporučí v každém servisu všema deseti.  Před prodejem málokdo zajistí autu servis,a  tak je vhodné, aby do servisu zamířil s autem nový majitel co nejdříve. Doporučuje se výměna oleje a filtrů

Tyto povinnosti po koupi ojetého automobilu nejsou nijak náročné, zato je zákon striktní a za nedodržení nastupují pokuty.

canva.com