Zdroj: svetla24.cz

3+1 tip, jak vybrat to pravé světlo do koupelny

Ráno vstanete a celí rozespalí zamíříte do koupelny. Tam zamžouráte do zrcadla a zjistíte, že příprava na další den nebude jednoduchá. Abyste se zvládli upravit dle svých představ, dámy nalíčit a pánové oholit, potřebujete na sebe dobře vidět. Jen málokterá koupelna se může pochlubit přirozeným světlem, takže nezbývá než si dát záležet na výběru koupelnového osvětlení.

Do koupelny patří nejen centrální osvětlení, ale i světlo nad zrcadlo

V koupelně má svoje místo nejen hlavní světlo, ale dost možná oceníte i světlo nad zrcadlo. Aby v koupelně nevznikala žádná zákoutí bez světla, je třeba rozmístění světel do koupelny taky dobře promyslet.

Víte, že aby bylo světlo co nejpřirozenější místnosti, je dobré do koupelny vybírat světlené zdroje v neutrální nebo studené bílé barvě?

Jak správně vybrat osvětlení koupelny?

Ještě předtím, než si začnete světlo vybírat, je třeba dobře promyslet několik věcí. Světlo do koupelny musí být nejen pěkné a praktické, ale musí taky splnit několik parametrů. Upřednostněte funkčnost před designem, ať nebojujete s nedostatkem světla.

Tip číslo jedna: Do koupelny patří jen světlo, které je vhodné i do vlhkého prostoru

Světlo do koupelny musí odolat vlhku, páře, stříkající i stékající vodě. Jak to poznat? Zaměřte se na IP krytí, které označuje stupeň ochrany. Za písmeny IP najdete dvě čísla, čím jsou vyšší, tím větší je také ochrana.

Světlo do koupelny by mělo mít krytí alespoň IP44, které udává ochranu před vniknutím pevných cizích těles o průměru 1 mm a víc a je také chráněné před vodou, která stříká ze všech směrů.

Tip číslo dva: Světlo by mělo reagovat hned po rozsvícení

Světlo v koupelně by mělo reagovat hned po rozsvícení. Kdo by taky chtěl klopýtat se slepenýma očima tmou? Ideální jsou LED žárovky, které jsou aktuálně IN a není se čemu divit. Šetří energii, finance a pyšní se dlouhou životností.

Tip číslo tři: Základem je stropní svítidlo

Každý, kdo vstoupí do koupelny, si rozsvítí centrální světlo, které osvětlí celou místnost. Většinou za něj volíme stropní svítidlo připevněné ke stropu nebo zapuštěné do podhledů. Když takové světlo vybíráte, zamyslete se nad:

·        Velikostí koupelny a jejích zákoutích

·        Barvě koupelny.

Čím bude koupelna větší a tmavší, tím silnější hlavní světlo potřebujete

svetla24.cz

Tip číslo čtyři: Jak osvětlit koupelnové zrcadlo?

Když se na sebe díváte do zrcadla, hlavní světlo mnohdy nestačí, je třeba sáhnout po bodových světlech, která umístíte na strany zrcadla nebo nad něj, případně po LED páscích, která lze nalepit přímo na zrcadlo.

Víte, že bodovky by v žádné moderní koupelně rozhodně neměly chybět? Navodí příjemnou atmosféru, navíc si je můžete většinou natočit přesně tak, jak potřebujete.