Zdroj: SPP

Jak na přepis energií a na co si dát pozor

 

Stěhujete se z dosavadního pronájmu, koupili jste, prodáváte či pronajímáte nemovitost anebo řešíte náležitosti spojené s úmrtím blízké osoby. To všechno jsou situace, kdy pravděpodobně budete muset zařídit přepis energií, tedy elektřiny a zemního plynu.

Situace, kdy se přepisu nevyhnete

„Pokud se na jednom odběrném místě střídají dva různí zákazníci, jde o nutný krok, s kterým je potřeba počítat. Současně to může být ideální chvíle, kdy také změnit dodavatele. Určitě neskočte na špek dodavatelům, kteří vám budou tvrdit, že musíte pokračovat v odběru jen a jen u nich, a budou se vás snažit dotlačit k závazku na další dlouhé roky,“ varuje David Neckář z SPP, společnosti, která dodává plyn a elektřinu více než 1,3 milionu zákazníků v Česku a na Slovensku.

Je cena za energie výhodná?

Porovnejte si nabídky V každém případě se totiž vyplatí v klidu si vybrat – zda zůstanete u stejné společnosti, nebo vám padne do oka jiný dodavatel energií. Rozhodně není kam spěchat. Podívejte se na poslední roční vyúčtování a porovnejte, jak by stejné údaje vyšly u jiného dodavatele energie. Použít můžete buď některou ze spolehlivých internetových kalkulaček ceny elektřiny nebo plynu, nebo se můžete rovnou obrátit na pracovníky zákaznického centra.

SPP

„U nás vám obratem a bezplatně vyjdou vstříc, takže zjistíte, že rozhodnete-li se při přepisu i pro jiného dodavatele, můžete ušetřit stokoruny až tisíce ročně. U nás v SPP poskytujeme tuto službu všem zájemcům nejen zdarma, ale také nezávazně. Konečné rozhodnutí je po zvážení všech plus a mínus na vás,“ doporučuje David Neckář z SPP.

Cena energií bývá samozřejmě tím hlavním vodítkem výběru nového dodavatele. Prostudujte si ale i ostatní podmínky, než podepíšete novou smlouvu. Zatímco v zaměstnání bývá smlouva na dobu neurčitou určitě žádoucí, v případě energií tomu v současnosti může být spíš naopak.

Strategie výběru smlouvy – je lepší na dobu určitou, nebo neurčitou?

„Délky trvání smlouvy se určitě bát nemusíte. Žijeme v hektické době a trh s energiemi je toho odrazem. A v období, kdy ceny klesají, jako pozorujeme v posledním čase například u zemního plynu, je dobré uvažovat dopředu a zafixovat si cenu spíš na dobu kratší, abyste pak zbytečně nepřepláceli. Smlouvy na dobu určitou se totiž podepisují i na několik let, během kterých vám dodavatel garantuje, že vám cenu nezmění. Což ovšem dodrží i tehdy, když na burzách klesne…,“ upozorňuje David Neckář z SPP. Právě SPP nabízí z tohoto pohledu velmi výhodné produkty, jako například Chytrý plyn.

SPP

U elektřiny lze ale předpokládat, že její cena půjde spíš nahoru. Pak se fixace může vyplatit vám i vašemu dodavateli. Pro toho je totiž vodítkem, podle kterého může elektřinu na burze nakupovat za výhodnou cenu i s několikaměsíčním předstihem a s jistotou, že na tom neprodělá.

Pozor na obchodnické finty a háčky ve smlouvě

V každém případě si ale pohlídejte, jak jsou ve smlouvě stanoveny výpovědní podmínky. U doby neurčité platí klasická dvouměsíční lhůta, a je to. Mnozí dodavatelé si ale své zákazníky s dobou určitou snaží udržet tím, že nenápadně do smlouvy zařadí paragraf o nutnosti vypovědět smlouvu v přesně daném předstihu, běda pak, pokud to nestihnete. Smlouva se vám automaticky prodlouží a vy budete platit sazbu, která už však zdaleka nemusí být tak výhodná jako v okamžiku, kdy jste smlouvu uzavírali.

Násilím vás sice nikdo držet nebude, vyvázat ze smlouvy se vám samozřejmě nakonec podaří, velmi často ale budete muset zaplatit tučné penále.

To už jsme se ale dostali přece jen trochu dál od původního tématu. Pokud se rozhodnete přepis energií využít i ke změně dodavatele, vámi vybraná nová společnost všechno vyřídí za vás. Žádného papírování se bát nemusíte. Samotný přepis pak trvá sice 35 kalendářních dní, ale nemějte strach. Nová spotřeba již nabíhá na nového majitele.