Václav Havel, Olga a princ Charles

Václav Havel, Olga a princ Charles Zdroj: Archiv Blesku

Když onemocněla, s nemocí se prala statečně. Nestačilo to.
Václav Havel a Olga Havlová v Sydney
Olga Havlová a Václav Havel
Olga a Václav Havlovi
Václav Havel, Olga a princ Charles
31
Fotogalerie

Cesta z Baťovy továrny na Hrad. Nejoblíbenější první dáma Olga Havlová by dnes oslavila 90. narozeniny

Oba pocházeli z různých poměrů, přesto od 50. let tvořili jeden z nejpopulárnějších párů české historie. Olga Havlová byla svému manželovi důležitou oporou, v polistopadových dnech ho pro změnu vracela zpět na zem. Po celou dobu svého života pomáhala zdravotně postiženým, čímž si vysloužila celosvětové uznání. Zcela určitě bychom ji mohli označit za „českou“ Dianu, ale Olga Havlová byla jedinečná.

Narodila se na Žižkově 11. července 1933 jako Olga Šplíchalová, dětství strávila v kulisách dělnické čtvrti. Odmala se musela starat o další rodinné členy. I přes skromné podmínky mladá dívka aktivně četla a navštěvovala divadla. Na rozdíl od jejího budoucího manžela nezamířila na vysokou školu, vyučila se v Baťově továrně.

V práci se jí přihodilo zranění, které po celý život umně skrývala. Během přestávky se pokusila opravit jeden ze strojů, ten se nečekaně rozjel a Havlová přišla o čtyři prsty na levé ruce. To jí však nevadilo v tom, aby se dále rozvíjela. Po večerech navštěvovala divadelní kurzy. Než se setkala s Václavem Havlem vystřídala několik zaměstnání. Na osudovou lásku narazila v roce 1956.

Začátkem 60. let začala pracovat v Divadle Na zábradlí, tudíž byla svému milému stále na blízku. Osmiroční známost změnili v manželství v roce 1964. Havel si uvědomoval, jak moc je pro něj Olga důležitá. Stála po jeho boku v době, kdy se stal uznávaným divadelním autorem. Společně si také zakoupili chalupu, jež se přezdívá Hrádeček.

Po srpnové invazi opustili Havlovi společenské dění, Havel totiž vystupoval ostře proti režimu. Za zmínku stojí jeho referát na IV. sjezdu Svazu československých spisovatelů. Časy se změnily a pár se uchýlil do Podkrkonoší. Manželé se dostali do hledáčku Státní bezpečnosti, Havla totiž vnímali jako jednu z hlavních postav disentu.

Těžko říct, jak by budoucí prezident vše zvládl, kdyby po svém boku neměl jeho milovanou Olgu. Ta v době jeho absence vedla společně s nedávno zesnulým Ivanem M. Havlem samizdatovou edici Expedice. Po boku manžela stála i po sepsání Charty 77. Havel byl velmi často za mřížemi, z vězení psal dopisy, ty později vyšly jako Dopisy Olze.

Její život se otočil v roce 1989, kdy se Václav Havel stal československým prezidentem. Na Pražský hrad se logicky stěhovala i Olga. Naplno se začala věnovat charitě, především lidem se zdravotním postižením. Ostatně i ona byla znevýhodněná, protože neměla prsty. Založila Výbor dobré vůle skrze něj se snažila pomoci potřebným.

Nezapomínala ani na manžela, účastnila se všech důležitých akcí jako například setkání s Rolling Stones. Prezidentský pár nikdy neměl děti, patřil však mezi milovníky psů, a tak si v roce 1992 Havlovi pořídili kníračku Ďulu. Na mezinárodním poli působila Olga Havlová jako příjemné zjevení, začátkem 90. let dokonce získala ocenění Žena roku, podobné pocty se jí dostalo i v tuzemsku.

Zvedla povědomí o lidech s tělesným postižením, zúčastňovala se otvírání nových škol, rovněž se rozhodla udílet Cenu Olgy Havlové. Ta má vyzdvihnout osobnosti se zdravotním postižení, které se zasloužily o zlepšení podmínek pro ostatní lidi se zdravotním omezením.

Její čas se však krátil, v roce 1995 jí byla diagnostikována rakovina a první dáma České republiky 27. ledna 1996 zemřela. Olžina smrt zasáhla prakticky celý národ. Sám Havel jako by bez milované manželky nechtěl žít a v témže roce málem zemřel, zachránila ho až úspěšná operace plicního nádoru.

Olgu Havlovou nahradila Dagmar Veškrnová, což většina obyvatel nemohla pochopit. Z Hradu musela i fenka Ďula, ta se nesnesla se psem nové první dámy.

Olga Havlová je bezpochyby nejoblíbenější první dámou v české i československé historii. Dokázala ukázat lidskou tvář a solidaritu bez ohledu na následky.