Zdroj: Shutterstock

Neutrácejte zbytečně za nové věci

Kolikrát jste si za poslední dobu říkali, že by bylo fajn trochu oživit váš domov? Tím, že doma trávíte dost času, máte potřebu vytvořit si kolem sebe hezké prostředí. Kupodivu nemusíte hned dělat nájezd na obchody s nábytkem. Stačí v sobě probudit kutila, pořídit si pár vychytávek a proměnu domova zvládnete klidně úplně sami. Tak co, zkusíte to?

Korunka ke korunce

Samozřejmě musíte počítat s tím, že když se vrhnete sami do renovace nábytku, zabere to nějaký čas. Ale určitě vám pak výsledek bude dělat větší radost, než kdybyste koupili vše nové. A co je asi to nejdůležitější – ušetříte na tom taky dost peněz. Než se do obnovy vrhnete, dobře zvažte, jestli toho doma nemáte příliš moc. Malé provzdušnění pomůže každé domácnosti. „Lidem nedělá dobře pocit, že mají příliš mnoho věcí, a přitom by chtěli zabránit plýtvání. Někteří už raději ani nemyslí na to, kolik věcí už nahromadili,“ říká Šimon Fiala, Sustainability Business Partner IKEA Česká republika.  

Shutterstock

Neděláte to jenom pro sebe

Díky tomu, že si nábytek předěláte sami, ušetříte nejenom peníze, ale také životní prostředí. Než se vrhnete do broušení a natírání, určitě si dopředu promyslete, jak budete postupovat. Na internetu najdete spoustu rad, jak na to. Skvělou inspiraci najdete zde. Nemusíte mít velké umělecké ambice, starému nábytku stačí opravdu málo. Pokud si netroufnete na kompletní obnovu třeba staré komody, poslouží vám velmi dobře lepící tapety. Můžete si vybrat z různých vzorů a aplikace je velmi snadná. Případně komodu můžete vylepšit i novými úchyty.

Shutterstock

Bazar a věci z druhé ruky

Nebojte se brouzdat po online bazarech. Spousta lidí se stěhuje a prodává za rozumné ceny vybavení svých domovů. Když budete mít trpělivost a trochu štěstí, můžete narazit i na originální designové kousky. Vy tyto platformy můžete také využít pro prodej něčeho, co vám už nedělá radost, ale někomu jinému by mohlo. Případně můžete věci darovat za odvoz nebo je věnovat do nábytkové banky. Váš nábytek může posloužit sociálně slabším, kteří by jinak neměli možnost si něco takového pořídit. Uděláte dobrý skutek a něco navíc i pro životní prostředí.

Shutterstock