Zdroj: S-Power Energies

Chcete zhodnotit úspory? Vsaďte na energii ze slunce

Zní to překvapivě? Jak se to vezme. Zatímco tradiční investiční komodity zažívají období plné nejistoty a ani největší odborníci se neshodnou, co vám vložené prostředky znásobí a kde naopak proděláte kalhoty, nákup vlastního zdroje energie je sázkou na jistotu. Tedy za předpokladu, že se jedná o zdroj obnovitelný. 

Základní možnosti se dají odvodit od živlů. Oheň rovnou škrtněme. Spalování – jak víme – je v 21. století už poněkud za zenitem. Zbývá voda, vzduch, země a slunce. Voda je nepochybně zajímavá, nicméně málokdo má na pozemku vodopád. Ani s větrem to na našem území (až na několik výjimek) není až taková hitparáda. Dobrou zprávou ovšem je, že k získání energie ze vzduchu není nezbytné, aby se hýbal. O tom ale až za chvíli. Pak tu máme zem, a to už je úplně jiná písnička. O jejím potenciálu ví málokdo a je to sakra škoda – dnes to zkusíme změnit. A nad tím vším svítí slunce. Dostupné všem a plné nekonečné energie.

Nevyčerpatelná žárovka z oblohy

Slunce už dávno není jen zdrojem tepla a světla. Moderní technologie se posunuly na úplně novou úroveň a ten, kdo si na střechu instaluje fotovoltaické panely, už dávno není za exota. „Střešní fotovoltaiky začínají být standardem a karta se začíná obracet natolik, že za pár let možná bude za podivína ten, kdo vlastní zdroj mít nebude. K instalaci fotovoltaiky ostatně motivuje i současná legislativa. U novostaveb je nějaký obnovitelný zdroj prakticky podmínkou získání stavebního povolení,“ poznamenává Jaroslav Šuvarský, který se instalacemi střešních solárních elektráren zabývá už 13 let. Jeho firma S-Power Energies je v oboru dlouhodobě jedničkou na českém trhu.

Střešní fotovoltaika na rodinném doměStřešní fotovoltaika na rodinném domě | S-Power Energies

Pro koho je střešní fotovoltaika vhodná?

To je na tom to kouzlo – prakticky pro kohokoli. Abych to upřesnil: pro kohokoli, kdo spotřebovává elektřinu nebo teplou vodu. Může jít o rodinný dům, administrativní budovu, výrobní podnik i chlazený sklad. Všechny tyto objekty můžou díky fotovoltaice využívat vlastní zelenou energii. Sníží tím své náklady na provoz, zvýší míru svojí nezávislosti, a ještě budou eko.

U domácností jsou dnes populární především sestavy s bateriemi, které umocňují soběstačnost. Díky baterii nevadí, pokud se veškerá energie nespotřebuje hned. Jednoduše se uloží na později a rodina si může vlastní elektřinou svítit i večer, kdy fotovoltaika už nevyrábí. U firem je to trochu jinak. Jejich spotřeba bývá přes den vysoká, takže mnohdy není potřeba baterie instalovat. Veškerá vyrobená elektřina se totiž zužitkuje hned, případně se využije na ohřev teplé vody.

Na kolik vlastní zdroj vyjde?

Střešní fotovoltaika dnes představuje jeden z nejdostupnějších obnovitelných zdrojů. Samozřejmě záleží na velikosti a složitosti systému, ale v posledních letech ceny klesly natolik, že si ji může dovolit téměř každý. Domácnosti navíc můžou využít štědrou dotační podporu v rámci programu Nová zelená úsporám. Ta mnohdy pokryje téměř polovinu investice. Základní sestava pro rodinný dům tak po odečtení dotace začíná už na 62 tisících korun. Pokud přidáme i baterii, je částka asi dvojnásobná.

Jak je to u firem?

I firmy dnes můžou využívat dotační podporu. Slouží k tomu například program OP PIK nebo nově připravovaný Modernizační fond. Menší podniky si ale stále častěji pořizují střešní fotovoltaiku i bez dotace. Jednoduše se jim to vyplatí, protože menší systémy do velikosti 20 kWp nepotřebují stavební povolení, dají se nainstalovat v řádu několika měsíců a firma tak může své náklady na energie snížit velmi rychle. Cena firemních instalací začíná už na necelých 250 tisících korun. Na úsporách se taková částka může vrátit už za 8 let, přitom záruka na fotovoltaiku je 25 let. To znamená, že dalších 17 let už vlastní zdroj jenom vydělává.

Navíc je taková investice i ochranou před růstem cen energií. Kdo má vlastní zdroj, může si v podstatě zafixovat cenu elektřiny na úrovni cca 90 halířů za kWh, což je vzhledem k dlouhodobému trendu zdražování opravdu výhodné.

Jaké jsou v obnovitelných zdrojích další možnosti?

Velmi zajímavý potenciál má tepelné čerpadlo. To je ohromně efektivní při získávání nejen tepla, ale i chladu. Dá se tak využít celoročně – v zimě k vytápění, v létě k chlazení a celoročně k ohřevu vody. Vzhledem ke globálnímu oteplování je právě letní využití k chlazení čím dál zajímavější. Tepelné čerpadlo je totiž výrazně účinnější než klimatizace. Pokud se navíc tepelné čerpadlo chytře zkombinuje s fotovoltaikou, může na svůj provoz čerpat energii ze slunce. V letních měsících tak může fungovat úplně zdarma. Ve výsledku tak při dobře nastavené kombinaci obou technologií můžou klesnout náklady na provoz domu až o 75 procent.

Co je k instalaci tepelného čerpadla potřeba?

Je několik možností. Nejjednodušší na instalaci je tepelné čerpadlo vzduch-voda. To bere energii z okolního vzduchu a dá se umístit k venkovní fasádě domu. Další možností je typ země-voda, které dokáže snížit účty za energie ještě více. Tam může jít o hloubkové vrty, které jsou nejlepší možnou variantou z pohledu následných úspor, ale vyžadují delší stavební řízení a jsou nákladné na pořízení.  Alternativou jsou plošné kolektory, které nákladově vyjdou obdobně jako sestava vzduch-voda. Jedinou podmínkou je dostatečně velká zahrada a ochota nechat si ji trochu rozkopat. Investice do tepelného čerpadla se pohybuje ve stovkách tisíc korun. Základní sestavu, která kombinuje fotovoltaiku a tepelné čerpadlo, je možné pořídit za necelých 400 tisíc korun.