Zdroj: dotFOX

Předčasné splacení hypotéky či spotřebitelského úvěru? Pozor, ať vašeho kroku nelitujete

Zbavit se předčasně úvěru je skvělá představa. Dnes už se navíc není nutné obávat, že za předčasné splacení zaplatíte zbytečně vysoké poplatky. Při správném postupu vás tento krok vyjde zcela zdarma. Na co si tedy dát pozor, ať vás dřívější úhrada dlužné částky nepřipraví o peníze navíc?

Česká legislativa umožňuje splatit předčasně jakýkoliv úvěr, a to i bez obav z enormně vysokých sankcí. Banka si sice může nějaké poplatky naúčtovat, avšak rozhodně se nejedná o nic, co by vás mělo zruinovat.

Pozor, zcela zdarma splatíte úvěr jen za určitých podmínek

Ať už se rozhodnete předčasně splatit hypotéku nebo spotřebitelský úvěr, ve většině případů budete muset platit tzv. „účelně vynaložené náklady.“ Jedná se o výdaje, které vzniknou věřiteli v souvislosti s vaším požadavkem. A kdy se i těmto nezbytným poplatkům vyhnete?

U půjčky na bydlení se vyhnete účelně vynaloženým nákladům například na konci fixace nebo v situaci, kdy se ocitnete v těžké životní situace, která výrazně ovlivňuje další splácení. U klasického úvěru zas může pomoci pojištění nebo přečerpání úvěru.

Pakliže jste přišli k většímu obnosu peněz, avšak celou dlužnou částku hypotéky vám nepokryje, můžete využít také možnost mimořádné splátky. Každý rok máte totiž právo zdarma splatit až čtvrtinu z celkové dlužné sumy.

Mimořádné splátky může nahradit i refinancování

Předčasné splacení je ale zapotřebí dobře naplánovat, ať vás za pár měsíců tento krok nemrzí. Vhod přijdou důkladné propočty nebo online kalkulačka, která vám pomůže spočítat podmínky úvěru na míru. Ujasníte si tak, co váš aktuální rodinný rozpočet ještě zvládne.

Pokud se vám do předčasného splacení, ať už z jakéhokoliv důvodu nechce, avšak s dosavadním nastavením úvěru nejste spokojeni, je tu ještě možnost refinancování, které vám zajistí výhodnější podmínky pro splácení. Obdobným krokem pak může být také konsolidace půjček, ta však řeší více úvěrů na jednou. Sloučení přijde vhod nejen tehdy, když už se ve svých závazcích přestáváte vyznat, ale také tehdy, když zvažujete možnost mimořádných splátek u více úvěrů. 

Předčasné splacení úvěru je dnes už standard

Doplatit hypotéku je osvobozující, nenechte se ale zlákat jen tou představou a zvažujte všechny kroky racionálně a komplexně. Především se zajímejte o konkrétní výši poplatků, chtějte vědět, kolik a za co přesně budete platit. V případě, že se rozhodnete pro refinancování nebo konsolidaci, pak se u konkurence nenechte zlákat jen větou: „Nabízíme mimořádné splátky i předčasné splacení zdarma.“ To je výhoda, kterou získáte všude.

Na možnost dřívějšího splacení půjčky je vhodné myslet dopředu a už podle toho banku volit. Vybrat správný produkt vám pomůže úvěrová kalkulačka, která vám nabídne nejvýhodnější půjčku a která vám zároveň nabídne i bližší informace, kde se dozvíte vše o možnostech splátek mimo splátkový kalendář.