Zdroj: Aneta Chmelařová

Jaká existují řešení, pokud máte problém získat půjčku v bance?

Žádali jste neúspěšně o bankovní úvěr a nyní přemýšlíte, co máte dělat? Můžete zabrouzdat ve vodách nebankovního úvěrového trhu. Už pár let neplatí, že byste se měli nebankovních půjček ostýchat nebo se dokonce bát. Nebankovní poskytovatelé nabízejí půjčky za velmi zajímavých podmínek s mnohem nižšími požadavky na bonitu klienta.

Nebankovní půjčky nabízejí velmi široký výběr jednotlivých úvěrů. Od půjček do výplaty, přes dlouhodobé půjčky, půjčky bez doložení příjmu až po půjčky bez registru pro problémové klienty. Abyste se mezi jednotlivými nabídkami lépe zorientovali, bude lepší krátce zabrouzdat internetem případně si přečíst průvodce online půjčkami.

Jaké jsou nejčastější důvody pro zamítnutí žádosti o bankovní úvěr? K zamítavému závěru obvykle vede banku jeden ze dvou následujících důvodů:

  • Negativní záznamy v registrech dlužníků
  • Nedostatečné příjmy

Co dělat, pokud mám negativní záznamy v registrech dlužníků?

Negativní záznamy v registrech dlužníků jsou výraznou překážkou v získání bankovní půjčky čili úvěru obecně s nejlepší úrokovou sazbou. Stále však máte široký výběr možností. Jednou z alternativ jsou právě půjčky bez registru. Možná, že si nyní říkáte, kde mi půjčí bez registru. Hned vám dáme odpověď.

Důležité je zmínit, že půjčky bez registru nenabízejí poskytovatelé, kteří by vůbec na vaší úvěrovou historii nehleděli. To už dnes není ze zákona možné. Je povinností každého poskytovatele úvěrů do registrů dlužníků nahlížet. Společnosti, které nabízejí rychlé online vyřízení půjčky bez registru, však mají vlastní alternativní hodnocení bonity klienta, která obvykle nespočívá pouze v pozitivní úvěrové historii.

Tito poskytovatelé si uvědomují, že člověk může získat negativní záznam v registrech dlužníků velmi snadno, aniž by o tom třeba věděl, a jsou schopní nabídnout těmto klientům v problémech zajímavé úvěrové podmínky. Samozřejmě nemůžete očekávat podobně nízké úroky jako v bance, ale doba se změnila. Díky silnému konkurenčnímu boji jednotlivých poskytovatelů půjček bez registru, kteří se doslova perou o každého klienta, narazíte i na jednociferné úrokové sazby. S kratší délkou splácení může úrok stoupat, ale platí, že čím kratší dobu půjčku splácíte, tím méně vás stojí na přeplacené částce.

Co dělat, pokud nemám dostatečný pravidelný příjem?

Lidé bez dostatečného příjmu, který je opět neopravňuje k získání bankovní půjčky, mohou rovněž volit z celé palety nebankovních nabídek.

K dispozici jsou dlouhodobé i krátkodobé půjčky a s využitím srovnávače obvykle klienti najdou půjčku, která přesně splňuje jejich potřeby. Krátkodobé půjčky bez doložení příjmu jsou nejčastěji spláceny prostřednictvím jediné platby a charakterizuje je vyšší úroková sazba. Opět ale platí, že vzhledem ke krátké době splácení nepřeplatí klient na úrocích výraznou částku.

Dlouhodobé nebankovní půjčky bez doložení příjmů vám mnohdy mohou nabídnout téměř srovnatelné podmínky jako jejich bankovní alternativy. Tyto úvěry jsou spláceny po mnoho měsíců či let, běžně v pravidelných splátkách a výjimkou nejsou ani mimořádné splátky bez poplatku, či předčasné splacení zdarma.

Půjčka se zástavou či ručitelem

Nakonec také můžete zvolit alternativu v podobě zajištěné půjčky. Zajištěné půjčky mohou nabídnout vyšší úvěrový rámec a také výhodnější dlouhodobou úrokovou sazbu. Tento druh půjčky se tak na první pohled jeví jako nejpřitažlivější. Má však samozřejmě i své nevýhody.

Většina žadatelů není úplně spokojena s rizikem, že by v případě neschopnosti splácet mohli přijít o svůj majetek, případně dostat do problémů svého ručitele, zvlášť pokud je to blízká osoba. I z toho důvodu se dostupné nebankovní půjčky bez registru a půjčky bez doložení příjmů těší stále větší popularitě.

Jak s úspěchem splatit půjčku, kterou jste si právě zřídili?

Ať už jste se rozhodli pro půjčku bez registru, půjčku bez doložení příjmů nebo půjčku se zástavou či ručitelem, je důležité si už dopředu promyslet důkladný plán splácení, abyste předešli případným problémům. Nejlepší je při splácení půjčky dodržovat tyto tři zásady:

  • Sestavte si měsíční rozpočet a držte se ho. Nikdy se vám tak nestane, že byste na konci měsíce neměli dostatek peněz na zaplacení další splátky.
  • Při splácení půjčky se raději snažte půjčku splatit předčasně, než abyste naopak zvyšovali úvěrový rámec. Každý úvěrový rámec má své limity a nelze ho zvyšovat do nekonečna. Jak se říká, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne, a přesně v té chvíli upadnete do dluhové pasti, ze které je velmi složitá cesta.
  • Pokud nezaberou první dvě zásady a obáváte se, že nestihnete příští splátku umořit včas, kontaktujte co nejdříve svého věřitele a prodiskutujte s ním své možnosti.

Slovo závěrem

Pokusy o získání půjčky, pakliže vás banka odmítla, mohou být velmi frustrující. Je však možné najít renomované věřitele, kteří s vámi budou spolupracovat, i když máte negativní záznamy v registrech dlužníků, nebo nedostatečný příjem.

Vaše situace navíc není bezvýchodná. Záznamy v registrech dlužníků se uchovávají pouze po omezenou dobu, a pokud se budete držet našich rad na zodpovědné splácení, časem vám negativní záznamy z registrů dlužníků zmizí, rovněž může vzrůst váš příjem a vy třeba příště už budete moci zažádat o půjčku bankovního věřitele.