Před nacisty prchli do Spojených států
Před nacisty prchli do Spojených států
Voskovec a Werich si ve svých hrách dělali legraci z fašistů
Ve hře Osel a stín si stříleli z Hitlera - zvíře mluvilo jeho hlasem
Voskovec a Werich si ve svých hrách dělali legraci z fašistů
11
Fotogalerie

Werich s Ježkem nacistům unikli jen o vlásek: Nenávist okupantů na sebe strhli vtipnou satirou

9. ledna 1939 - Československu tehdy zbývalo už jen pár týdnů sovobody před nacistickou okupací, když ve švýcarském Curychu přistávalo letadlo s Janem Werichem a Jaroslavem Ježkem. Plánují emigrovat za kolegou Jiřím Voskovcem do Spojených států. V Hitlerem ovládané Evropě už pro ně a jejich politickou satiru není místo. Podívejte se na nový díl pořadu z produkce internetové televize Mall.tv Životy slavných.

Jana Wericha si většina lidí bude pamatovat jako bodrého pekařova císaře a císařova pekaře, roky před jeho rozsáhlým filmovým a televizním angažmá ale se svým kamarádem a kolegou Jiřím Voskovcem stáli u zrodu avantgardního divadla v Československu. Jejich Vest Pocket Revue zaznamenala takový úspěch, že místo jediného představení hru odehráli více jako 200x. Právě zde shodou náhod vznikla Voskovcova a Weichova specialita, tzv. forbíny.

Později mezi sebe přiberou i Jaroslava Ježka, který jejich hry doplňuje hudbou. Komedie, utahujícíc si z lidské hlouposti se postupně začnou - zejména vlivem fašismu - posouvat k politické satiře. Dokonce ve své hře Osel a stín použijí autentický Hitlerův hlas, kterým promlouvá právě osel. Právě tím se stali obřím trnem v oku nacistů.

Nakonec nezbylo než utéct, Voskovec prchl do Ameriky jako první, Werich s Ježkem ho následovali brzy. Werich uprchl skutečně doslova za pět minut dvanáct.