Boris Jelcin při svém projevu v roce 1999.
Válka v Čečensku byla příšerná a šokovala celý svět.
Boris Jelcin v dětství se svojí rodinou.
Boris Jelcin se svým kolegou Gorbačovem.
Za vlády Borise Jelcina země procházela krizí.
11
Fotogalerie

Prezident Boris Jelcin: Zanechal svoji zemi v bídě, krveprolití a hospodářské krizi

31. prosince 1999 vystoupil tehdejší prezident Ruska Boris Jelcin před svůj lid a oznámil svoji rezignaci. Nikdo to nečekal. Tak skončila prezidentská kariéra muže, který byl zprvu považovaný za symbol ruské demokracie. Jeho pověst se však v průběhu let zničila. A tak drtivá většina Rusů jeho dobrovolné odstoupení z úřadu ocenila. Více se dozvíte v novém díle pořadu Životy slavných internetové televize Mall.tv.

 

Boris Jelcin aneb "čerstvý vítr z Uralu" na konci 80. let ve své zemi získal velkou popularitu. Zejména proto, že se navezl do Gorbačova, na nic si nehrál a vystoupil z komunistické strany. Tím se zalíbil lidu a stal se velmi populárním. Nakonec byl v roce 1991 zvolen novým prezidentem Ruska. V té době je však Rusko součástí federace, kterou tvoří celkem 15 států a v jejich čele stojí stále Gorbačov. 

Toho se však Jelcin velmi chytře zbavil, protože využil rozpadu Sovětského svazu a puče proti Gorbačovovi. Tak se z něj stal první muž: prezident. Začal velmi rychle úřadovat. Vyhlásil hospodářské reformy, ty však zemi časem dovedly do obří krize. Obyčejný lid byl na hranici hladomoru, oligarchové se však měli dobře. Tyto události vedly k velkým nepokojům v Moskvě, k bojům a velkým ztrátám na životech. Jelcin se však na svém místě udržel. Nicméně kritika rostla dál a dál. Šlo zejména o kritiku jeho zdravotního stavu, opilecké skandály atd. Od roku 1998 se stal Jelcin nenáviděným prezidentem, kvůli kterému nebylo Rusko schopno splácet svoje dluhy. Tento stav vyvrcholil 31.12. 1999, kdy dobrovolně odešel z úřadu prezidenta.

Díky svému následovníkovi Vladimiru Putinovi si Jelcin až do své smrti v roce 2007 užíval řadu privilegií a doživotní imunitu.