Koronavirus SARS-CoV-2 vs. buněčný exozom

Koronavirus SARS-CoV-2 vs. buněčný exozom Zdroj: Youtube @Jan Lotvall

Takhle vypadají buňky infikované koronavirem.
Pohled elektronovým mikroskopem ukazuje nalevo organoidy zdravých střevních buněk a vpravo těch nakažených novým koronavirem.
Drive-in volby v Praze: Z karantény přijelo v autě volit pár stovek lidí
Drive-in volby v Praze: Z karantény přijelo v autě volit pár stovek lidí
Drive-in volby v Praze: Z karantény přijelo v autě volit pár stovek lidí
12
Fotogalerie

Souvisí 5G s koronavirem? Tato konspirační teorie je mazanější, než čekáte. Jak vznikla a proč lidi láká?

Fenomén konspiračních teorií pozorujeme v souvislosti s koronavirem již od samotného začátku epidemie. V poslední době však nabírá neuvěřitelné obrátky. Ať už jde o popírání existence koronaviru, zlehčování závažnosti koronaviru či šíření dezinformací a konspiračních teorií s virem nebo s epidemiologickou situací souvisejících, je zřejmé, že těmto klamavým informacím podléhá čím dál tím více lidí. Jednou z nejrozšířenějších teorií je, že epidemie nového koronaviru byla nějak způsobena zavedením 5G mobilních sítí a instalací 5G vysílačů.

Ano, tato konspirační teorie tvrdí, že samotný 5G signál způsobuje covid-19. Na první pohled se toto tvrzení může zdát úsměvné, nicméně pokud jdete do hloubky, zjistíte, že ve své holé podstatě je teorie poměrně rafinovaná. Vezměme to ale od začátku.

 

22. ledna 2020 belgické noviny Het Laatste Nieuws vydaly rozhovor s praktickým lékařem Krisem Van Kerckhovenem. Překlad titulku článku zněl „5G je život ohrožující a nikdo o tom neví“. Článek obsahoval podnadpis „Spojitost s koronavirem?“, pod nímž Van Kerckhoven spekuluje o souvislosti 5G vysílačů instalovaných v roce 2019 okolo čínského Wuhanu s nově vzniklým koronavirem. Sám autor přitom v článku zdůrazňuje, že si fakta neověřoval, a jedná se tedy jen o spekulaci. Tvrzení se však chytli 5G aktivisté a konspirační teorie se od té doby začala šířit jako lesní požár.

„Akademik“ Thomas Cowan

Kdo značně přispěl k šíření této teorie a vnukl jí zdánlivě vědecký podklad, byl dr. Thomas Cowan, americký „akademik“, odpůrce vakcinace a zastánce alternativní medicíny. Desetiminutová přednáška dr. Cowana na summitu o zdraví a lidských právech v Tucsonu v Arizoně 12. března 2020 zvirálněla na platformách Youtube a Twitter. Dr. Cowan dává současnou epidemii za vinu právě 5G sítím. Dle jeho teorie signál 5G poškozuje naše buňky a ty v důsledku poškození vylučují koronavirus. Svou přednášku Cowan začíná odkazem na práci Rudolfa Steinera (především filosof) a jeho závěry po epidemii španělské chřipky.

„Virus není něco, co můžete chytit. Viry jsou jednoduše exkrety toxické buňky. Nejsou příčinou ničeho.“ Tato slova Thomas Cowan připisuje Rudolfu Steinerovi. V díle Steinera však zmínku o exkretech toxické buňky nenajdete. Jedná se o Cowanovu interpretaci Steinerových závěrů.

Ať už výrok vznikl jakkoliv, je nepravdivý. Virus opravdu je něco, co můžete chytit, a Cowanova slova se vymykají všemu, co věda o virech do dnešního dne zjistila. Cowan podporuje svou teorii zmínkou dvou historických experimentů, při kterých se nepodařilo infekčnost a přenášení viru prokázat. Zamlčuje ovšem všechny ostatní experimenty v historii biologie, při kterých se infekčnost a přenositelnost viru prokázat povedlo.

Cowan poté vysvětluje, jak dle jeho teorie koronavirus vzniká: „Když je buňka otrávena, snaží se vyčistit tím, že uvolňuje odpad, kterému říkáme viry. Když půjdete k současné teorii fungování virů, které nazýváme exozomy, jak vysvětluje současný šéf NIH, který hovoří o komplexnosti virů, uvidíte, že perfektně koresponduje se současným názorem na to, co virus ve skutečnosti je.“

Tato citace představuje velký problém. Jako i u těch nejlepších konspiračních teorií, i tento výrok totiž obsahuje mnoho polopravdivých nebo šedých zón. Cowan používá některé termíny špatně, neboť jeho vysvětlení tak zní lépe. Buňky se opravdu zbavují odpadu, tento odpad ovšem ani omylem nenazýváme virem, jak Cowan tvrdí. Materiál z buňky odchází v podobě transportního váčku (extracelulárního vezikulu). Exozom, který také zmiňuje Cowan jako virus, je druh tohoto transportního váčku. Celá Cowanova teorie tedy stojí na tom, že koronavirus SARS-CoV-2 je exozom, který do našich těl vylučují naše vlastní buňky poškozené 5G signálem.

Koronavirus není exozom

Koronavirus SARS-CoV je pod elektronovým mikroskopem exozomu podobný. Má jakž takž podobný tvar, podobné rozměry a je složen z podobných materiálů, ale není to exozom. Výzkumné laboratoře po celém světě se na tomto shodují.

„Ne, nemá to spojitost s covid-19, neboť ta je způsobena virem, který má úplně jiné složení a který již známe, neboť známe všechny geny, které ho tvoří, a víme, že to není exozom,“ říká Julieta Alcain, bioložka a imunoložka z UBA univerzity.

Velmi detailní odpověď na otázku, zdali je či není koronavirus exozom, přináší například tento videorozhovorKena Witwera (docent molekulární a srovnávací patobiologie a neurologie na Univerzitě Johnse Hopkinse) a Jana Lötvalla (bývalý ředitel Krefting Research Center na univerzitě v Göteborgu, odborník na extracelulární vezikuly). Pokud raději čtete, doporučuji článek z PNAS (Sborník Národní akademie věd Spojených států amerických).

Kouzla s čísly

Nechme již exozomy na pokoji a vraťme se k přednášce Thomase Cowana. Další argument, kterým se Cowan snaží přidat své teorii na důvěryhodnosti, je ten, že s každou novou rádiovou technologií v historii přišla i nová epidemie. K tomuto tvrzení Cowan přidává příklady. První rádiové vlny a španělská chřipka, hongkongská chřipka a vypuštění satelitů a tak dále a tak dále. Můžeme přidat další příklady, které Cowan nezmínil:

2003 – 3G sítě a SARS

2009 – 4G sítě a prasečí chřipka

2019 –  5G sítě a covid-19

Je mi naprosto jasné, že příznivci konspiračních teorií se při těchto příkladech zatetelí blahem. To, že ani jedno z těchto dat úplně nekoresponduje se skutečností a ve většině těchto příkladů propukla epidemie dříve, nežli byla technologie zavedena, samozřejmě konsipračního nadšence neodradí. Španělská chřipka (1918) vypukla dva roky před prvním pravidelným rádiovým vysíláním (1920), místo a čas výskytu SARSu i prasečí chřipky nesouhlasí se zavedením 3G a 4G sítí a první město pokryté 5G také nebyl Wuhan, navíc koronavirus se rapidně šíří i v místech, kde se 5G vysílače nevyskytují (např. Írán, nebo některé země Latinské a Jižní Ameriky).

Co je ale nejdůležitější, žádná z těchto souvislostí mezi rádiovým vlněním a nově vypuklou epidemií nebyla nikdy vědecky potvrzena a Cowanovy příklady (které původně pocházejí z knihy Neviditelná duha od Arthura Firstenberga) nejsou tedy momentálně ničím jiným, nežli nepravou korelací. Cowanova teorie také nevysvětluje epidemie, které přišly ještě před objevením elektřiny, jako byly Černá smrt nebo Justiniánský mor (obě zahubily až stovky milionů lidí).

Sdílejte, než to smažou

Původní video z přednášky dr. Cowana bylo z Youtube smazáno, odkaz tedy vede pouze na přesdílené video s řeckými titulky. Je jasné, že příznivci této konspirační teorie považují zmizení videa ze sociálních sítí za potvrzení jeho pravdivosti a za snahu zlých konspirací zakrýt pravdu za účelem výdělku, nebo dokonce za účelem dokonání jejich zlého plánu. Ve skutečnosti jde o snahu sociálních sítí, jako jsou Facebook nebo Youtube, korigovat nebezpečné dezinformace, které po jejich platformách kolují.

Thomas Cowan samozřejmě není jediný, kdo tuto teorii po internetu šíří. S příchodem nové epidemie se vynořilo mnoho jmen snažících se spojit svou stávající pseudovědu s populární konspirační teorií (Andrew Kaufman, David Crowe, Kevin Corbett, Jon Rappoport). Mnoho z nich staví své tvrzení na stejných základech jako Thomas Cowan, některé teorie se místy liší, v podstatě ale všechny vycházejí ze stejného bodu – zaměnění koronaviru za exozom, který vznikl z buňky otrávené 5G signálem. Konsenzus světových laboratoří takové tvrzení ovšem vyvrací.

Proč je tato teorie tak svůdná? Stejně jako ostatní rozšířené konspirační teorie, je to mix různých receptů na úspěch – opřete se o korelace, přidáte politickou motivaci, zamícháte odborné termíny, vsadíte na lidskou potřebu znát u všeho příčinu, vypustíte informaci ve správný čas do správné skupiny lidí a senzace je na světě. Velkým faktorem je taky skutečnost, že dopátrat se pravdy je poměrně časově náročná záležitost. Ano, články o tom, že tato konspirace je nesmysl najdete okamžitě, pokud ale chcete vědět, proč tomu tak je, a znát přesně argumenty, jež tvrzení konspirace vyvracejí, strávíte pěkných pár hodin na Googlu. Důvodem je, že pokud jste laik, tak k porozumění jedné věci je potřeba seznámit se s jinou a tak dále. Během tohoto výzkumu narazíte na další informace, zjistíte, že problém je komplexnější, než jste čekali, zamotáte se do exozomů a snadno můžete nabýt dojmu, že to do „sebe vlastně všechno zapadá“. Není tomu ale tak.