Dílo Gariho Melcherse: Jana z Arku

Dílo Gariho Melcherse: Jana z Arku Zdroj: wikimedia commons

Dílo Gariho Melcherse: Nevěsta
Dílo Gariho Melcherse
Dílo Gariho Melcherse: Svatba
Dílo Gariho Melcherse
Dílo Gariho Melcherse
5
Fotogalerie

Nekonečné restituce po nacistech. Vzácný obraz se po 87 letech vrátil rodině původního majitele

Obraz s názvem „Zima“, zachycující dva mladé bruslaře, pochází z dílny amerického impresionisty Gariho Melcherse a byl jedním z více než 200 uměleckých děl, které kdysi zámožné židovské rodině z Berlína zabavili nacisti. Ve čtvrtek byl obraz během ceremonie repatriace v newyorské kanceláři FBI navrácen přímým dědicům.

Rodina Mosseových na sebe upozornila ještě před začátkem nástupu Hitlera k moci. Liberální deník Berliner Tageblatt, za jehož vznikem a existencí stál filantrop a vydavatel Rudolf Mosse, se totiž přímo vyslovoval proti nebezpečí a hrozbě nacismu.

Celá rodina byla brzy nucena uprchnout z Německa. Zabavený majetek a především rozsáhlá sbírka uměleckých předmětů se měly stát součástí Hitlerova muzea.

Obraz pocházející z konce 19. století pořídil Rudolf Mosse v roce 1900 přímo od Gariho Melcherse na Velké berlínské výstavě umění. Když v roce 1920 Rudolf zemřel, přenechal celou svou sbírku, majetek a firmu své jediné dceři. Netrvalo dlouho a všechny cenné objekty, stejně jako rodinný podnik byly vyvlastněny nacistickou stranou.

Fakt, že nacisté plení muzea i soukromé sbírky, byl během 30. a 40. let dobře známý. Například pařížské Louvre Museum skrylo Monu Lisu, Venus de Milo a mnoho dalších vzácných děl tak dobře, že je nacisté nikdy nenašli a do Německa neodvezli.

Databáze vyrabovaných artefaktů dnes čítá více než 25 000 objektů, ale odborníci tvrdí, že počet ukradených kusů je mnohem vyšší.

Umění na útěku

Když se nacisté dostali k moci, vydala se rodina Mosseových do Spojených států. Netušili, že jejich obraz „Zima“ cestuje velmi podobným směrem. Obraz totiž přešel z rukou nacistů k řadě dalších lidí, než jej v roce 1934 odkoupil podnikatel Bartlett Arkell z jisté newyorské prominentní galerie a prodal jej Arkellskému muzeu v Canahoharie v New Yorku.

Tam visel až do roku 2019, kdy na základě rozsáhlých šetření FBI vyšlo najevo, že byl odcizen svým původním majitelům. Po letech se tak vrátil do rodiny Mosseových a je ve správě nadace Mosse Foundation, která sdružuje dědice Felicie Lachmann-Mosse, Rudolfovy jediné dcery.

Od roku 2011 se Mosse Art Restitution Project snaží získat zpět více než 1 000 uměleckých děl odcizených nacisty. „To, co se stalo naší rodině, bylo jedním z prvních velkých vyvlastnění nacisty a zároveň vzor pro to, co se bohužel následně stalo už dobře naolejovaným strojem,“ uvedl ve čtvrtek Roger Strauch, nevlastní vnuk Rudolfa Mosse. „Obraz „Zima“ má odhadovanou hodnotu v řádu stovek tisíc dolarů, ale přesné číslo bude určeno v aukci,“ dodal Strauch. Očekává se, že obraz bude dražen společností Sotheby's.

Strauch dále prohlásil, že zatím došlo ke třem desítkám úspěšných restitucí více než 50 kusů majetku rodiny Mosse. V Polsku, Švédsku, Německu, Izraeli a USA prý v současné chvíli probíhá dalších osm restitucí.