Video placeholde
Výstava Sluneční králové v Národním muzeu
Výstava Sluneční králové v Národním muzeu
Výstava Sluneční králové v Národním muzeu
Výstava Sluneční králové v Národním muzeu
Výstava Sluneční králové v Národním muzeu
11
Fotogalerie

Top 12 exponátů výstavy Sluneční králové: První lobbista na světě, egyptský mafián i pivo jako platidlo

Než začnou platit nová epidemiologická opatření, tak ještě do pondělí můžete navštívit výstavu Sluneční králové v Národním muzeu, která mapuje největší úspěchy posledního století české egyptologie. Nynější ředitel českých archeologických výzkumů v Egyptě profesor Miroslav Bárta vás ve videu v úvodu článku provede výstavou a představí vám některé z významných českých objevů. Řada z nich patří ke světovým unikátům a v České republice jsou představeny vůbec poprvé. Podívejte se na video než na výstavu vyrazíte!

Králové páté dynastie, již se považovali za přímé potomky boha slunce Rea, vládli Egyptu ve třetím tisíciletí před Kristem. Za místo svého posledního odpočinku si vybrali Abúsír. Právě zde, v srdci Staré říše, působí už šedesát let čeští egyptologové. Spravují nejrozsáhlejší koncesi na pyramidových polích v Egyptě a sklízejí jeden úspěch za druhým. Jedná se o největší český vědecký projekt v zahraničí.

Výzkumné práce v Abúsíru zahájil v roce 1960 tehdejší ředitel Československého egyptologického ústavu, profesor Zbyněk Žába. V polovině sedmdesátých let, kdy hrozilo, že egyptologie zmizí z Univerzity Karlovy, profesor Miroslav Verner uhájil existenci oboru a navíc se mu podařilo získat novou koncesi v Abúsíru o rozloze dvou kilometrů čtverečních. Archeologický výzkum v Egyptě vedl pětatřicet let, dosáhl výjimečných objevů, vychoval své nástupce a Českému egyptologickému ústavu zajistil světové renomé. Na konci srpna se pak splnilo jeho dlouholeté přání, aby se česká veřejnost mohla seznámit s výsledky práce jeho týmu. Ty můžete obdivovat na výstavě Sluneční králové v Národním muzeu.

V každé ze staroegyptských památek je otištěn příběh i poučení. Proč staří Egypťané používali jako platidlo džbány s pivem? Co přimělo panovníka páté dynastie provdat své královské dcery za mocné, leč neurozené muže? A kdo byl onen nejstarší známý lobbista na světě? Nejen to se dozvíte ve videu v úvodu článku!

Úspěchy českých vědců mapuje i speciál Reflexu s názvem Úžasné století české egyptologie, který si můžete objednat zde >>>