Banner na budově Paralelní Polis v pražských Holešovicích, 25. srpna 2020.

Banner na budově Paralelní Polis v pražských Holešovicích, 25. srpna 2020. Zdroj: Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC

Banner na budově Paralelní Polis v pražských Holešovicích, 25. srpna 2020.
Jednoznačný vzkaz úředníkům od Paralelní polis
Původní verze banneru poutající na říjnový kongres. Radnice Prahy 7 plachtu zamítla
3
Fotogalerie

Míra trpělivosti přetekla! Vzkaz vyslaný úředníkům zní jednoznačně

Co je vaše, to je naše a o tom budeme rozhodovat. Tak by se dal pár slovy shrnout suverénní přístup jedné z pražských městských částí k jejich obyvatelům. Jen pár bloků od holešovické redakce Reflexu sídlí nezisková organizace, která začátkem října pořádá kongres. Na ten chtěla upozornit prostřednictvím billboardu vyvěšeného na vlastním objektu. Se zlou se ale potázala. Praha 7 řekla: NE! Umístění poutače na fasádu jejího domu nepovolila.

Odpověď spolku, který si zakládá na své nezávislosti a svou činnost financuje ze soukromým a dobrovolných příspěvků bez podpory státních grantů a dotací, na sebe nedala dlouho čekat. A jednoznačné sdělení si paradoxně získalo větší pozornost, než by kdy dokázalo přitáhnout to původní. Zaujalo i Adama Gebriana. 

Podívejte se na celý díl pořadu Gebrian: Plus/Minus o Paralelní polis

 

„V řadě dílů jsem kritizoval to, jakým způsobem se umisťuje reklama do veřejného prostoru. Mockrát jsem říkal, že domy nemají být věšáky a že se s nimi má zacházet slušně. Ale když vidím tohle, tak z toho mám docela radost,“ přiznává s pobaveným úsměvem architekt, který za svou „neúnavnou publikační a diskuzní aktivitu ve veřejném prostoru směřující ke zvyšování povědomí o architektonické kultuře“ získal v roce 2015 prestižní ocenění Architekt roku.

Co ho vedlo k překvapivé změně názoru a kdo za troufalým vzkazem úřednickému aparátu stojí, sledujte v nové epizodě pořadu Gebrian: Plus/Minus na internetové televizi Mall.tv.