Neobyvatelná Země: David Wallace-Wells

Neobyvatelná Země: David Wallace-Wells Zdroj: HOST - vydavatelství

Neobyvatelná Země: Jaký bude život v roce 2100?

Jak bude vypadat svět, pokud dramaticky neomezíme vypouštění škodlivin do ovzduší? Koho se nevyhnutelné změny dotknou nejvíc? Čeká naše děti a vnoučata Neobyvatelná Země? To se ve stejnojmenné knize snaží zjistit novinář David Wallace-Wells. Jeho mezinárodní bestseller právě vychází v češtině.

Vždyť se vlastně nic neděje

Život po oteplení. Takový je podtitul knihy Neobyvatelná Země, kterou vydává nakladatelství Host. Americký novinář David Wallace-Wells v ní čtenáře provází peklem — v to se totiž do konce století promění naše planeta, pokud zejména vyspělé země rychle nezmění svoje jednání a budou pokračovat v drastickém zneužívání přírodních zdrojů.

Co je nejzrádnější stránkou klimatické krize? Podle Wallace-Wellse její zdánlivá nenápadnost a pomalost. Roční období se střídají, moře zůstává na svém místě, někdy prší méně, někdy více. A naše životy plynou dál. To jen v médiích se míhá kaleidoskop apokalypsy: hurikány, hořící lesy, ubývající ledovce, města bez vody, vysychající jezera, záplavy. Zvykli jsme si na to, že jsou jich večerní zprávy plné. A tak má mnoho lidí pocit, že jsou normální součástí života.

Situace je mnohem horší, než jste si mysleli

Neobyvatelná Země ale tento dojem nemilosrdně bourá. David Wallace-Wells přečetl stovky analýz a vyzpovídal desítky vědců, aby předložil obyvatelům modré planety drsný účet: nejenže všechno souvisí se vším, ale brzy se krize projeví i v té zatím nedotčené každodennosti. Sám autor hned v úvodu vysvětluje: „Tato kniha není o vědě o oteplování; je o tom, co oteplování znamená pro náš život na této planetě.

Wallace-Wells ukazuje velmi reálnou hrozbu budoucnosti plné pandemií, nedostatku potravin, politických kolapsů, hořících lesů, uprchlických krizí a utrpení těch nejslabších. Historik Timothy Snyder po přečtení Neobyvatelné Země prohlásil: „Pokud nechceme, aby nás vnoučata proklínala, tak bychom si raději měli přečíst tuhle knihu.“

Klimax – nová edice nakladatelství Host

Podobná témata bychom měli otevírat mnohem častěji. Proto je Neobyvatelná Země prvním svazkem z nové edice Klimax, kterou v roce 2020 začíná nakladatelství Host vydávat. Jejím cílem je představit co nejširší vrstvě čtenářů současné problémy spjaté s životním prostředím. Kromě překladových titulů se můžete těšit i na původní českou populárně-naučnou literaturu. Chystají se tak například tituly o problematice sucha v České republice, udržitelném ekologickém životě ve městech nebo dopadech klimatických změn a opatření na životy těch nejvíce zasažených.

Neobyvatelnou Zemi můžete získat s 15% slevou přímo na stránkách nakladatelství Host.