Počátky Apple: Stevové Jobs a Wozniak.

Počátky Apple: Stevové Jobs a Wozniak. Zdroj: archív

Steve Wozniak
Wozniak Apple opustil v polovině 80. let. Takhle vypadal roku 2012.
2
Fotogalerie

Strůjce legendárního počítače i vtipálek. Spoluzakladatel Applu Steve Wozniak slaví 70. narozeniny

Náhodné setkání, které změnilo historii. Na začátku 70. let se Steve Wozniak seznámil se Stevem Jobsem. Oba měli stejnou vizi, chtěli zdokonalit elektroniku, což se jim podařilo. Zatímco prvně jmenovaný firmu Apple opustil, druhý ji dotáhl na samý vrchol. Wozniak stojí většinou v pozadí, má však na svědomí sestrojení prvních počítačů americké firmy.

Narodil se 11. srpna 1950 v Kalifornii, která se mu stala domovem na celý život. Od mala se zajímal o technologie, protože jeho otec pracoval jako inženýr ve společnosti Lockheed, která měla na starost výrobu letadel. Na první pohled zaujme také příjmení Wozniak, které má údajně kořeny v Polsku či na Ukrajině. Matka budoucího programátora okomentovala i Wozniakovo jméno. Na úřadech je zapsán jako Stephan, což je způsobeno chybou, a spoluzakladatel Applu používá Stephen.

Vyhozen kvůli vtipům

Wozniak vychodil Homesteadskou střední školu, kterou mimo jiné navštěvoval i Steve Jobs, díky rozdílnému věku se však nesetkali. Jeho další kroky vedly do Colorada na univerzitu, z té byl po roce vyloučen, protože se napojil na univerzitní počítač a posílal z něj vtipné zprávy svým spolužákům. Jako další působiště si zvolil kalifornskou univerzitu, tam se začal věnovat počítačům.

Během toho byl zaměstnán u společnosti Hewlett-Packard, kam v létě 1971 nastoupil i mladý Steve Jobs. Potkávali se na chodbách, ale neznali se. Důležitý krok učinil jejich společný kamarád Bill Fernandez. „Měl by ses seznámit se Stevem Jobsem, taky se zajímá o elektroniku a má rád i různé žertíky,“ přiblížil setkání Wozniak.

Čerství kamarádi spolu začali podnikat, Wozniak sestrojil několik telefonních zařízení, které později prodával. Jobs vystřídal Hewlett-Packard za Atari, kde se věnoval programování her. Během toho si oba dva přivydělávali různými menšími projekty. Utržené peníze dávali stranou na své podnikání. V roce 1975 sestrojil Wozniak počítač Apple I.

Cena? 666 dolarů

Jednalo se o první osobní počítač firmy Apple, rovněž se dá označit za první produkt společnosti. Počáteční cena byla stanovena na 666 dolarů, vyrobilo se bezmála dvě stě počítačů. Vývoj přinesl ale i oběti, Wozniak musel prodat svoji vědeckou kalkulačku, Jobs pro změnu dodávku Volkswagen. Po úspěchu s prvním počítačem začal Wozniak spřádat plány na Apple II.

Ten spatřil světlo světa zkraje roku 1977 a zaznamenal mnohem větší ohlas než jeho předchůdce. Měl dokonce i výkonnější varianty, lidé si jej mohli připojit k televizi. Ten největší úspěch ale na mladou firmu Apple teprve čekal. Uprostřed 80. let zamířil k zákazníkům stroj Macintosh, na kterém se Wozniak také podílel. Ne v takové míře jako na předešlých strojích.

Jeho plány ale překazil osud, v únoru 1981 pilotoval letadlo Beechraft a zřítil se nedaleko Scotts Valley. Všichni cestující vyvázli pouze se zraněními, Wozniak měl například několik šrámů na obličeji či vyražený zub. Mnohem větším problémem byla anterográdní amnézie.

V roce 1985 opustil společnost Apple, údajně kvůli novým projektům, ale tehdejší vztahy nebyly ideální. Wozniak například nebyl pozván na oficiální představení počítače Macintosh. V době „po Applu“ rozjel jeden ze zakladatelů společnost Cloud 9, která se věnovala výrobě dálkových ovladačů.

Poté několik let působil „Woz“ jako učitel, v tomto povolání totiž viděl jistou budoucnost. Poté mu život naservíroval smutnou událost, jeho společník a dlouhodobý přítel Steve Jobs zemřel na rakovinu. Přestože Wozniak opustil Apple v roce 1985, je stále na výplatní pásce amerického giganta. Firma mu platí za reprezentaci.