Donald Trump vyšel z voleb jako šťastný poražený - ztráty byly daleko menší, než se čekalo

Donald Trump vyšel z voleb jako šťastný poražený - ztráty byly daleko menší, než se čekalo Zdroj: ČTK/AP/Mark Humphrey

Donald Trump hraje ve volbách 2019 o většinu v Kongresu
Volby do Kongresu USA: O volby byl velký zájem, tvořily se fronty, docházelo k problémům s hlasovacími zařízeními (6.11.2018)
Donald Trump hraje ve volbách 2019 o většinu v Kongresu
Volby do Kongresu USA: O volby byl velký zájem, tvořily se fronty, docházelo k problémům s hlasovacími zařízeními (6.11.2018)
Donald Trump hraje ve volbách 2019 o většinu v Kongresu
6
Fotogalerie

Americké volby: Šťastný poražený Donald Trump uhájil Senát i roli jasného lídra republikánů

Americké parlamentní volby potvrdily, že v Evropě tak častá představa, že Donald Trump je naprosto nepopulární a neúspěšný prezident, neodpovídá realitě. Jeho republikáni sice v tzv. midterms volbách, které se konají vždy dva roky po výběru prezidenta, v některých ohledech ztratili, ale opozičními demokraty slibovaná „modrá vlna“ se tentokrát nekonala. Pro upřesnění: hlavní strany mají v Americe barvy opačně než v Evropě – pravicoví republikáni jsou tradičně červení a levicoví demokraté modří.

Demokraté sice podle očekávání nově získali většinu v dolní parlamentní komoře – Sněmovně reprezentantů, ale tím pomalu jejich úspěchy končí. Za úspěch se dá označit i to, že se jim podařilo získat několik vítězství ve volbách guvernérů, ale i v jejich sboru budou mít republikáni napříště převahu, i když možná jen v těsném poměru 26 ku 24.

Konzervativní revoluce místo impeachmentu

Trump naopak díky úspěchům republikánů posílil v Senátu. Ten bude důležitý pro jeho agendu „konzervativní revoluce“ v soudnictví, kdy se prezident společně se svými ministry snaží jmenováním nových soudců docílit toho, aby v justici převážili soudci s konzervativními názory. To Trumpovi zajišťuje budoucí podporu konzervativního a náboženského křídla republikánů, jehož 100 procent hlasů bude potřebovat pro obhajobu prezidentské funkce za dva roky.

Ostatně nedávná bitva o jmenování soudce Nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha zřejmě stála několik demokratických senátorů v konzervativnějších státech jejich křesla, protože místní voliči jim neodpustili, že se zapojili do hlasitého zpochybnění Kavanaughovy osobnosti a nehlasovali pro něj.

To, že republikáni v horní komoře parlamentu posílili, znamená, že se doslova rozplynuly všechny naděje radikálního křídla demokratů, které si pohrává s myšlenkou impeachmentu – odvolání prezidenta Kongresem. Bez většiny v Senátu totiž sice demokraté mohu dát návrh na prezidentovo odvolání ve Sněmovně, ale nemohou získat potřebnou kvalifikovanou většinu v Senátu.

Donaldova Florida

K Trumpovým volebním plusům ale patří i fakt, že jeho strana vyhrála vlastně všechny mediálně nejsledovanější souboje včerejší noci. Konzervativní senátor Ted Cruz uhájil tradiční baštu republikánů v Texasu a zůstává jednou z hlavních postav své strany. Do stejné role se nově dostal dosavadní úspěšný guvernér na Floridě Rick Scott, který bude novým senátorem za stát, který vlastně tvoří v politickém slova smyslu zmenšeninou celých Spojených států, všechny volby v poslední době jsou zde maximálně těsné a bez Floridy kvůli její „přelétavosti“ a zároveň velkému počtu volitelů snad ani nejde vyhrát prezidentské volby.

„Floridský zázrak“ navíc potvrdily i tamní guvernérské volby, kde zapadla vycházející hvězda Demokratické strany, starosta města Tallahassee Andrew Gillum, kterého všechny předvolební průzkumy pasovaly na historicky prvního černošského guvernéra Floridy. Jenže guvernérem bude po těsném volebním výsledku republikán a velký podporovatel prezidenta Trumpa Ron DeSantis. A první černošskou guvernérku nebude mít ani sousední stát Georgia. Republikánům se totiž podařilo udržet celý tradiční jih USA a ten může být odrazovým můstkem Donalda Trumpa, aby v roce 2020 svou funkci v Bílém domě dokázal obhájit.

Trápit ho může snad jediná výrazná oběť včerejších voleb mezi republikány – guvernér státu Wisconsin Scott Walker. Jediný z uchazečů o republikánskou nominaci v minulých prezidentských volbách totiž stále těsně prohrává svůj boj o obhajobu guvernérského křesla v jednom z volebně klíčových států amerického Středozápadu. Walker se stal miláčkem konzervativců, když ve svém státě vyhrál souboj s levicovými odbory a ustál snahu demokratů o jeho odvolání z úřadu. Jeho pravděpodobná ztráta ale musí strašit stratégy Trumpovy prezidentské obhajoby v roce 2020, protože právě velké průmyslové státy Středozápadu byly klíčem k jeho zvolení v roce 2016. Včera v nich ale hodně bodovali demokraté, což zde bylo zvykem do příchodu Trumpovy taktiky maximalizovat hlasy bělošských Američanů a získat většinu bělošských dělníků. Pokud chce Trump uspět za dva roky, musí se zaměřit právě na tento region.

Lucky looser

Bude na to mít dostatek prostoru, protože včerejší volby z něj udělaly sice lucky loosera – šťastného poraženého kvůli ztrátě Sněmovny, ale zároveň se definitivně a na základě volebních výsledků prezident stal jasným lídrem své strany a téměř nezpochybnitelným kandidátem pro rok 2020.

Trumpovi může do budoucnosti navíc nahrát i fakt, že neslaný nemastný volební výsledek demokratů nepřinesl verdikt, zda se má Demokratická strana přiklonit spíše ke svému levicovějšímu („Sandersovskému“) křídlu a nominovat do prezidentských voleb některého radikálnějšího a menšinového kandidáta, jako je kalifornská senátorka indicko-jamajského původu Kamala Harrisová, nebo se držet ve středu a vsadit třeba na veterána americké politiky a Obamova viceprezidenta Joe Bidena.

Demokraty budou po včerejšku čekat nevyzpytatelné a jistě vyhrocené primárky, zatímco Trump se může chystat na souboj na obhajobu už teď. Navíc ve volbách nevylétla žádná nová hvězda demokratů. Ti, kteří na ně byli dopředu pasováni, totiž ve volbách prohráli.