Prezident USA Donald Trump

Prezident USA Donald Trump Zdroj: ČTK

Americké volby ukázaly, že země je rozdělená. Distancovat se od Trumpa ale kandidátům nepomohlo

Včerejší volby v USA potvrdily jednu důležitou věc: Země je hluboce rozdělená. Demokraté získali většinu ve sněmovně, naopak republikáni zvýšili svou většinu v Senátu. Demokraté také získali několik křesel guvernérů. Výsledky ještě nejsou úplně definitivní, o jednom křesle v Senátu rozhodne až druhé kolo voleb (jednotlivé státy mají skoro neomezenou pravomoc rozhodovat, jak volby v daném státě budou probíhat), na základních faktech se už ale nic nezmění.

Co se týče sněmovny, tak tam se Donald Trump projevil jako typický prezident. Obvykle prezidentova strana ztratí ve volbách uprostřed prezidentského mandátu kolem třiceti křesel, což se stalo i letos. Demokratická většina tak znamená, že nejspíše nedojde k žádným větším legislativním změnám. Demokraté se také nejspíše budou Trumpovi snažit znepříjemnit život různými vyšetřovacími komisemi. Zajímavé je i to, že demokraté získali křesla hlavně v bohatých předměstích.

Naopak v Senátu republikáni několik křesel získali, což jim usnadní schvalování Trumpových kandidátů na různé federální funkce. Z 5 stávajících demokratů zastupujících konzervativnější státy svůj mandát obhájil jen Joe Manchin, který jako jediný z této pětice hlasoval pro potvrzení kandidatury Bretta Kavanaugha do Nejvyššího soudu.

Distancovat se od Trumpa nezabralo, naopak

Pro budoucnost USA je důležitých několik věcí. Někteří z poražených republikánských poslanců se snažili v kampani distancovat od Trumpa, což jim však nepomohlo. Naproti tomu ve státech, kde Trump před volbami osobně podpořil republikánské kandidáty, tito kandidáti obvykle zvítězili.

Je také otázkou, zdali tvrdý odpor proti Trumpovi ve sněmovně bude mít pro demokraty žádoucí výsledky. Republikáni tuto taktiku zkusili jak proti Clintonovi, tak proti Obamovi. Ani v jednom případě nebyl tento přístup úspěšný. Navíc ztráta dolní komory dává Trumpovi příhodnou výmluvu, proč nemůže splnit některé své předvolební sliby. Lze každopádně čekat, že zisk jedné komory samozřejmě velmi povzbudí Trumpovy odpůrce v americké společnosti.