Prezidentské volby 2023: Debaty na TV Nova: Andrej Babiš, Danuše Nerudová, Petr Pavel

Prezidentské volby 2023: Debaty na TV Nova: Andrej Babiš, Danuše Nerudová, Petr Pavel Zdroj: TV Nova

Debata prezidentských kandidátů na CNN Prima News
Debata prezidentských kandidátů na CNN Prima News
Debata prezidentských kandidátů na CNN Prima News
Debata prezidentských kandidátů na CNN Prima News
Debata prezidentských kandidátů na CNN Prima News
21
Fotogalerie

Jak dopadnou volby? Přinášíme tři možné scénáře výsledku prvního kola

Většina komentářů se zatím drží průzkumů a očekává vyrovnané první kolo a náskok některého nezávislého kandidáta v kole druhém. Volby ale mohou dopadnout i jinak. Kdo nechce být překvapen, pro toho máme tři hlavní varianty, jak mohou výsledky dnes odpoledne vypadat.

1. Konvenční – průzkumový

První předpokládaná podoba výsledků stojí na většině předvolebních průzkumů. Ty v závěru předvolební kampaně věštily, že na prvních třech místech bude výsledek hodně těsný a že jen jednotky procent rozhodnou o dvojici postupujících do druhého kola. Těsně před tím, než začal platit zákaz zveřejňovat předvolební průzkumy, ukazoval průměr čtyř agentur „mrtvý závod“ o první místo mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem, pár procent za nimi by měla podle průzkumů skončit Danuše Nerudová, která měla navíc klesající trend oproti předvánočním průzkumům. „Průzkumový“ scénář volebních výsledků tedy předpokládá finále Babiš vs. Pavel a předvídá navíc přesvědčivý náskok nebabišovského kandidáta Petra Pavla nebo Danuše Nerudové nad Andrejem Babišem za 14 dnů, a to až v rozsahu 60 ku 40.

Celkově tahle varianta výsledků vychází z předpokladu, že tradiční rozdělení českého voličstva na liberálnější, více městské a dnes provládní Česko A a babišovsko-zemanovské, více venkovské a levicovější Česko B v poměru zhruba „fifty-fifty“ tentokrát překonají politicky nevyhranění nezávislí kandidáti Petr Pavel a Danuše Nerudová, kteří se výrazně voličsky zakousnou do bývalých voličů Miloše Zemana z druhého kola v roce 2013 a 2018.

2. Opakování sněmovních voleb – stranická volba

Naopak druhý model výsledků vychází z toho, že se fakticky zopakují výsledky voleb do Poslanecké sněmovny na podzim 2021 a roli budou hrát současné volební preference.

Podle této varianty si Andrej Babiš stále drží skoro dva miliony voličů hnutí ANO z roku 2021, čemuž ostatně odpovídají i aktuální průměrné anonistické preference, které se pohybují na hranici 30 procent. Už jen jeho vlastní voliči, pokud tedy neposlechnou vábení vnitrostranických „ostravských Brutů“ Vondráka a Macury, budou Andreji Babišovi stačit na postup do druhého kola. Když si AB ještě připíše zhruba polovinu voličů SPD s nevýrazným Baštou (5 procent navíc), většinu zbývajících komunistických voličů (cca 3 procenta) a ještě části bývalých voličů ČSSD (polovina by znamenala asi 2 %) a šlachtovské Přísahy (plus další procento), může se lehce přiblížit až k 40 % hlasů v prvním kole a mít při vysoké účasti až třeba dva a čtvrt milionu hlasů.

Přitom strany současné vládní pětikoalice si minule ve sněmovních volbách vybojovaly po svém velkém vzepětí 2 miliony a 333 tisíc hlasů. Při „kmenové“ volbě proto nemohou jejich dva blízcí kandidáti (Petr Pavel a Danuše Nerudová) dohnat Andreje Babiše a budou za ním mít v prvním kole výraznější ztrátu. I kdyby si rozdělily všechny hlasy vládních stran, a to v poměru dva ku jedné, získá například hypoteticky silnější Petr Pavel milion a půl hlasů a potenciálně slabší Nerudová zbylých 800 tisíc hlasů. Jen voliči ANO přitom dělají asi dva miliony hlasů.

Podobně to vychází při zohlednění dnešních preferencí. Pokud by Petra Pavla volilo velmi optimistických 80 procent voličů SPOLU a polovina voličů pirátů i stanařů, skončí na 28 procentech. Zbytek všech voličů vládních stran by potom pro Danuši Nerudovou znamenal jen pouhých a dost pesimistických 13 procent hlasů. AB se při tom v tomto scénáři pohybuje někde mezi 30 a 40 % voličů. Vyhrál by s náskokem první kolo a byl by mírným favoritem i pro kolo druhé. 

3. Černý kůň Bašta a vymalováno po 1. kole

Nejméně pravděpodobný scénář pak stojí na zmatení dosavadních volebních zákonitostí a hlavně na roli černého koně pro kandidáta SPD Jaroslava Baštu. Ten by musel zazářit, odčerpat část voličů ANO Andreji Babišovi a získat někde nad 15 procenty hlasů. Zároveň by se musela Danuše Nerudová voličsky vyrovnat Petru Pavlovi a oba by museli atakovat hranici 30 procent hlasů. V tomto hypotetickém scénáři by úspěch Jaroslava Bašty a jeho „národní scény“ paradoxně do druhého kola poslal dva vládě blízké kandidáty. Boj Česka A a Česka B by proto byl rozhodnut už v prvním kole a čekalo by nás málo vyzpytatelné druhé kolo dua z provládního tábora.

O tom, který scénář bude nejbližší realitě, rozhodne volební účast v různých částech společnosti a to, jak se budou voliči (ne)držet svých dlouhodobých volebních motivů a vazeb.