Video placeholde

Prezidentský kvíz: "Lidice bych nestřílel." Karel Janeček zcela propadl. Nezná ústavu, ani historii

Karel Janeček na prezidenta kandidovat nemůže, alespoň tak zní poslední verdikt Nejvyššího správního soudu. Ještě před tím, než bylo o Janečkově kandidatuře rozhodnuto, jsme si ho pozvali na prezidentský test, abychom zjistili, co v něm dřímá. A výsledek bohužel nebyl pro Janečka vůbec dobrý. Celý test v podání Karla Janečka pouze pro předplatitele Premium+.

V Reflexu jsme se rozhodli na to jít jinak než v ostatních médiích. Chtěli jsme zjistit, nakolik kandidáti na prezidenta znají své skutečné místo, tj. nakolik se orientují v pravomocích prezidenta, které určuje ústava. Zajímalo nás, jak dobře znají českou historii, jestli vědí, kudy vedla tradice české státnosti a vůči jaké historické perspektivě mají zodpovědnost. A v neposlední řadě jsme chtěli zjistit, jaké postoje zastávají prezidentští kandidáti vzhledem k zásadním hodnotovým otázkám, nad kterými je česká společnost rozdělená ne jedno dvě volební období, ale celé generace. Za tím účelem jsme připravili prezidentský test.

Domluva s Karlem Janečkem nebyla jednoduchá, nicméně se nám ho nakonec podařilo pozvat, a to jen pár dní před tím, než Nejvyšší správní soud rozhodl jeho odvolání proti neschválené kandidatuře. Matematik a filantrop Janeček dopadl v testu ze všech kandidátů nejhůře. Jako jediný také zanechal otázky bez pokusu o odpověď, a to jak v testu, tak i v mapě. Nevěděl například, komu by jako zvolený prezident skládal slib. U otázek týkajících se českých reálií se Janeček zmýlil v datu dne české státnosti a na otázky stran česko-německé deklarace nebo kdo je autorem opony národního divadla nedokázal, najít odpověď vůbec. Při práci se slepou mapou vykázal Janeček také největší chybovost mezi kandidáty, a když měl vyznačit obec Lidice, se slovy „Nechci střílet“ se vzdal odpovědi. Během testu, ale i následných rozhovorů působil velmi nervózním dojmem, možná měl obavu, že Nejvyšší správní soud jeho odvolání proti vyřazení z kandidatury na Hrad zamítne, což se nakonec skutečně stalo.

Karel Janeček je zvláštní osobnost. Podle toho, co vídáme v médiích, to skoro vypadá, že nemine den, aby neprovedl nebo neřekl nějakou šílenost. No a stejně to dopadlo i při jeho návštěvě u nás ve studiu. Janeček přišel s tím, že dnes nestihl stojky, a tak si před rozhovorem střihl krátký strečink. Uvolnění svalového napětí mu ale vůbec nepomohlo s napětím duševním. Celou dobu byl evidentně nervózní a možná i to způsobilo jeho tragický výsledek v testu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!