Video placeholde
Radmila Kleslová (ANO)
Radmila Kleslová
Volby 2021: Patrik Nacher přijel do volebního štábu hnutí ANO na pražském Chodově (9. 10. 2021)
Patrik Nacher je ekonom a mediální poradce, od roku 2014 zastupitel hl. m. Prahy. Známým se stal především jako bojovník proti různým bankovním poplatkům, pravidelně pořádá veřejnou anketu Nejabsurdnější bankovní poplatek. Poslancem byl zvolen v říjnu 2017 za hnutí ANO 2011.
Poslanec hnutí ANO Patrik Nacher v Poslanecké sněmovně
14
Fotogalerie

Ozvěny pražského ANO: Návrat rozvědčice Kleslové, Nacherovy obavy a králík z klobouku

Pražská organizace hnutí ANO stále nemá kandidáta na primátora, ale už nyní opakuje historii. Vrací se bývalá lobbistka Agrofertu Radmila Kleslová, kterou dříve potopil a následně omilostnil Andrej Babiš. Totéž platí pro váhajícího staronového potenciálního lídra Patrika Nachera.

Hlavní favorité zářijového boje o pražský magistrát, na nějž se pokaždé upíná největší pozornost, už představili lídry ucházející se o vlivný post primátora. S jedinou výjimkou hnutí ANO, které má rozhodnout až v červnu.

Nacherovo sesazení

Tento stav pramení z nejistoty hlavního adepta Nachera. Poslanec by se nerad dožil stejné blamáže jako před čtyřmi lety, kdy byl po Babišově zásahu na poslední chvíli sesazen z postu lídra a nahrazen neznámým podnikatelem Petrem Stuchlíkem.

Interní průzkumy Babišova marketingového týmu tehdy naměřily, že přelétavý politik Nacher, který už předtím prošel ODS, Unií svobody a Čtyřkoalicí, nemá šanci uspět. Na rozdíl od „čerstvého větru“ v podobě úspěšného manažera.

Babiš proto zamíchal pořadím v čele pražské kandidátky. Sundal Nachera, ačkoli vyhrál primárky, a odstranil čtyři zastupitele ANO napojené na zájmový okruh Jaroslava Faltýnka, jenž si v éře primátorky Adriany Krnáčové vybudoval v Praze pozici vlivného zákulisního kmotra.

Marketingová přesmyčka nevyšla. I přes nákladnou kampaň skončilo ANO v Praze až na pátém místě s patnácti procenty hlasů. Znechucený Stuchlík později opustil hnutí s odůvodněním, že takto si to nepředstavoval.

Může za to Krnáčová

Bylo by však naivní předpokládat, že Babiš uzná svůj omyl. O ničem prý nerozhodl sám, ale širší tým. Propadák hodil na pražské ANO v čele s Krnáčovou, kterou obvinil i z horšího výsledku v celostátních volbách v roce 2017, kdy vznikla patová situace.

„Historicky se vedení naší pražské organizace měnilo xkrát, nejsem úplně spokojený, že jsme to nevybudovali. Některé výroky paní primátorky také nebyly šťastné, i působení v městských firmách, které se mi nelíbilo, protože tam všichni seděli a brali určitě velké peníze,“ vyjmenoval Babiš důvody slabší podpory v Praze.

Nelze se divit, že Nacher váhá. Babišova podpora je vrtkavá a případný neúspěch znovu půjde za pražským ANO. Nejasný je i poslancův vztah se současným předsedou pražské organizace Ondřejem Prokopem, který se nevyjadřuje úplně jednoznačně.

V tuto chvíli dvě jména

„V tuto chvíli jsou na stole pouze dvě jména – Patrik Nacher a já. Patrik má moji podporu, takže věřím, že se domluvíme tak, aby byl v čele on,“ sdělil Prokop po volbě pražské kandidátky, kde byla potvrzena všechna jména kromě lídra. Pojem „v tuto chvíli“ v politické hantýrce znamená, že se může situace kdykoli změnit.

To si zřejmě uvědomuje i Nacher, který si ještě nechává čas na rozmyšlenou. „Ať se zvolí kandidátka, ale ať se lídr schválí zvlášť. Když už se vytahují králíci z klobouku jako paní Vladyková, tak ať se to udělá rovnou, a ne až poté,“ sdělil svůj koncept otevřeně před hlasováním o pořadí kandidátů. „Přijde mi to lepší než být v nějakém bloku 65 jmen schválen jako jednička, aby se pak dva měsíce řešilo, jestli to tak zůstane.“

Nový model Stuchlík?

Nacher tím narážel na starší spekulace, že pražské ANO lanaří ředitelku Svazu měst a obcí Radku Vladykovou. Vladyková už byla za hnutí zvolena starostkou Jesenice a Ondřej Prokop naznačoval, že jde o horké želízko v ohni.

„Zamlouvá se to celostátnímu vedení či pražskému předsednictvu (zřejmě s výjimkou Nachera – pozn. autora), stejně tak ostatním primátorům v rámci ANO. Kandidát na primátora Prahy svým způsobem funguje jako lídr celých komunálních voleb, takže se nelze divit, že ostatní krajští předsedové by rádi promluvili i do kandidátní listiny v Praze,“ uvedl v dubnu šéf pražské buňky. 

Nejasná pozice lídra, který bude muset zřejmě do poslední chvíle čekat na Babišův „palec“, však není jediným sporným problémem pražské kandidátky ANO.

Comeback Kleslové

Na volitelném sedmém místě se vrací Radmila Kleslová. Ne všem v ANO se její comeback zamlouvá, ale podstatné je, že ji nevetuje Babiš, ačkoli ji před časem donutil stáhnut se z pražské politiky.

„Zrušte trafiky, volte profíky,“ hlásalo kdysi ANO a Babiš si vzal boj proti politickým trafikám pod svůj patronát. Nakonec musel řešit milionové roční odměny z „trafik“ tehdejší místopředsedkyně ANO a šéfky pražské organizace Kleslové v ČEZ, Pražské plynárenské a Pražské energetice.

„Když vstoupila do politiky, měla smlouvy okamžitě ukončit. Já tyhlety případy řeším radikálně,” prohlásil tehdy. Kleslová, která v té době vedla vnitřní válku s primátorkou Krnáčovou, přišla o všechny funkce.

Volte profíky, nechte jim trafiky

Babiš ji však vzal před čtyřmi lety na milost. „Novináři vedli proti paní Kleslové úspěšnou kampaň. Ona se očistila a já s její kandidaturou nemám vůbec žádný problém,“ komentoval její návrat do komunální politiky na Praze 10.

O tom, že dnes už v hnutí ANO platí spíše modifikované heslo „Volte profíky, nechte jim trafiky“, svědčí i volitelné nasazení dalších medializovaných „trafikantů“ Radomíra Nepila a Marcely Plesníkové. Za sezení v dozorčí radě Pražské plynárenské v éře Krnáčové inkasovali ročně 1,6 milionu korun.

Nejmenším problémem v Babišově hnutí je asi podezření, že Kleslová působila jako příslušnice elitní složky komunistické rozvědky. Byla evidována v roce 1988 pod krycím jménem „Lia“, přičemž měla za úkol nábor nových kádrů a jejich výchovu pro špionáž. 

Rozvědčice „Lia“

Kleslová vědomou práci pro Státní bezpečnost odmítá a nachází dnes podporu Ondřeje Prokopa. Její dříve kritizovanou účast v orgánech městských společností odůvodňuje kompetentností a velkými zkušenostmi. „Radmila Kleslová nikdy nebyla v StB,“ dodává.

Jeho slova ovšem vyvrátil samotný Babiš na jedné ze Šumanových nahrávek. „Kleslová byla v rozvědce a cvičili ji, aby byla žena našeho špiona. V Londýně. Měli jsme tehdy nejlepší špiony. 14. listopadu 1989 šla na tiskovku a ministr vnitra jí řekl: Radko, ne ne, ty už sem nechoď,“ řekl bývalý agent StB „Bureš“, který jistě věděl, o čem mluví.

Co na návrat Kleslové do magistrátní politiky říká Nacher? Zatím nic, ale dá se očekávat, že to pro něj nebude žádný problém. V době, kdy ji vzal Babiš na milost, prosákly informace, že ji zaměstnal jako poslaneckou asistentku.

Pro Kleslovou to nebyla žádná nová role. Před časem působila jako asistentka poslance ČSSD Miloslava Souška a chlubila se, že se jí podařilo prolobbovat daňové zvýhodněná řepková biopaliva. Proč na tento osvědčený model nenavázat?

Nacher si nakonec po ostrých mediálních reakcích spolupráci s Kleslovou rozmyslel. Dnes u něj hraje podobné dilema miniaturní roli. Hlavně mu jde o to, aby zase Babišovi marketéři nevytáhli na poslední chvíli dalšího „králíka z klobouku“.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Patrikem Nacherem • Prostor X