Lídr hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci po skončení voleb do Poslanecké sněmovny. (9. října 2021)

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci po skončení voleb do Poslanecké sněmovny. (9. října 2021) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Volby 2021 a koalice Spolu a PirStan: Zleva Marian Jurečka (KDU-ČSL), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Petr Fiala (ODS), Ivan Bartoš (Piráti) a Vít Rakušan (STAN)
Volby do Sněmovny 2021: Jednání vítězné SPOLU a PirSTAN (9.10.2021)
Volby do Sněmovny 2021: Jednání vítězné SPOLU a PirSTAN (9.10.2021)
Volby do Sněmovny 2021: Jednání vítězné SPOLU a PirSTAN (9.10.2021)
Volby do Sněmovny 2021: Jednání vítězné SPOLU a PirSTAN (9.10.2021)
45
Fotogalerie

Babišova éra končí, potopil svoje potenciální spojence. Zeman nemá co hrát

Andrej Babiš v závěru kampaně mobilizoval své voliče, ale nebylo mu to nic platné. Zničil nebo oslabil svoje spojence, opoziční koalice vytěžily ze znechucení mnoha lidí s jeho politikou a osobnostními rysy. Prohrál i Hrad, který vše vsadil na jednu kartu.

Jedno se Babišovi věřit dá: Takový výsledek voleb nečekal. Tak zásadní změnu ovšem čekal málokdo, přičemž znovu propadly agentury veřejného mínění. Výsledky ovlivnila vyšší volební účast a vysoký propad voličských hlasů. Ten si ovšem šéf ANO zařídil sám. Pokud v závěru utrhl několik procent hlasů, dokázal to na úkor jediných subjektů, jež s ním připouštěly vládní spolupráci.

Jaké signály letošní klíčové volby do Poslanecké sněmovny vyslaly a jak dopadlo porovnání s posledními volbami? V roce 2017 vyhrálo ANO ve všech krajích včetně Prahy, letos skončilo druhé za blokem SPOLU nejen počtem hlasů, ale i vítězných krajů. ANO uspělo v šesti krajích, zatímco koalice SPOLU v osmi.

Úspěch SPOLU

Všechny průzkumy před volbami favorizovaly hnutí ANO. Babišovo vítězství bylo bráno jako hotová věc a odhady se jen lišily o kolik. Realistické scénáře maximálně kalkulovaly, zda bude schopen sestavit vládní většinu, jestliže propadnou jeho spojenci. Snad nikdo ale nepočítal s tím, že s výjimkou SPD propadnou všichni – ČSSD, KSČM i záložní „béčko“ ANO Přísaha, jež nakonec Babišovi paradoxně ubrala rozhodující hlasy.    

Volby neočekávaně vyhrál opoziční blok SPOLU, nevnímaný jeho voliči jako „podvod“, jak hlásali Babiš se Zemanem, ale jako reálnou šanci na změnu. Za vše hovoří výsledky. Trojkoalice ODS-KDU-ČSL-TOP09 získala jako celek 1,46 milionů hlasů, což je o 560 tisíc více než v posledních volbách.

Všechny tři strany si polepšily i na mandáty - z celkového počtu 39 na 71 v letošních volbách. Petr Fiala odrazil námitky i části skeptiků uvnitř vlastních řad, kteří ovšem nenabízeli perspektivnější alternativu, a upevnil si pozici.

Piráti za očekáváním

Uspěl i druhý opoziční blok Piráti-STAN, ovšem méně než předpokládal, a než mu předpovídaly průzkumy. Na dvojkoalici kvůli kroužkování dramaticky doplatili piráti, kteří by v samostatně volbě jistě uspěli lépe, než se současnými čtyřmi poslanci.

Důvodů neúspěchu pirátů a výrazného úspěchu STAN je víc. Na voliče dvojbloku působí starostové seriózněji a kompaktněji, než nesourodá pirátská základna s četnými výstřelky, která odradila část voličů. Piráti nebyli schopni odrážet útoky konkurence, zejména Babišova okruhu, jež často neodpovídaly koaličnímu programu dvojbloku.

O nevypočitatelnosti široce názorově rozkročených pirátů, kteří se navzájem masakrují na otevřeném pirátském fóru, svědčí vyjádření jednoho z končících poslanců Ondřeje Profanta. Zpochybňuje koalici s ODS a chce o ní jednat.

Mezitím Ivan Bartoš podepsal s dalšími předsedy pěti stran obou bloků memorandum, jímž žádají prezidenta Zemana, aby pověřil sestavením vlády Petra Fialu. Piráti si tedy patrně ještě budou muset vyříkat, zda se vůbec chtějí účastnit této většinové koalice, jež by mohla počtem 104 hlasů fungovat i bez nich.

ANO zničilo spojence

Přestože se hnutí ANO v závěru kampaně podařilo přetáhnout další část elektorátu ČSSD a KSČM, podpořilo ho při vyšší volební účasti o 42 tisíc méně voličů než v posledních volbách. Babiš se až příliš zaměřil na démonizování pirátů a podcenil, že jeho hlavní soupeř je jinde.

Babišův tým pravděpodobně sázel na povolební rozštěpení bloku SPOLU, jelikož si uvědomoval riziko spojenectví s Okamurou a komunisty, přičemž ČSSD nezadržitelně směřovala mimo sněmovnu. Nelze ovšem pochybovat, že kdyby neměl na vybranou a nešlo to jinak, spojil by se i s Marťany, jak svého času avizoval Jiří Paroubek.

Šéf ANO hraje o všechno. Nepochybně bude znovu vydán sněmovnou k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo a důkazy v jeho neprospěch přibývají. Na krku má další problémy kolem podezřelých transakcí, jimiž se už zabývají americké úřady. Deagrofertizace státu postihne i finanční správu, finanční analytický útvar a kontrolu nad dotacemi. Potíže se vrší i kolem předluženého Agrofertu, ztrácejícího ve státní správě politické krytí.

KSČM na smetišti dějin

Přesto je nutné Babišovi za jedno „poděkovat“. Důsledným luxováním i komunistických voličů poslal KSČM definitivně na smetiště dějin. Naplnila se slova vůdce stalinistického křídla Josefa Skály, že Filipova kolaborace s oligarchou za pár funkcionářských limuzín, v rozporu s marxistickými poučkami třídního boje, je cestou do pekel.

Nepoučitelný oportunista Vojtěch Filip, jenž se před volbami přihlásil k pokračování vládní spolupráce s hnutím ANO, stáhl do pekel celou stranu, kde si teď soudruzi začnou vyřizovat účty. A to oni umějí.

Agentu Falmerovi se podařilo neobyčejné dílo. KSČM ztratila proti posledním volbám 200 tisíc voličů, více než polovinu, a ziskem 3,6 procenta hlasů korunovala největší propadák ze všech parlamentních stran. Filip působil v předvolebních debatách odevzdaně, jako by tušil. Nemohl oslovit radikální marxistické voliče, ani z vlastní strany, a jeho manévrování s odkladem volebního sjezdu KSČM jen prodloužilo její agónii.

Hamáčkova série debaklů

Jan Hamáček, jenž rovněž vsadil vše na pokračování vlády ČSSD s hnutím ANO a nebral na vědomí, že právě tato mesaliance je zdrojem jejího úpadku, dopadl jen o něco lépe. Proti posledním volbám ztratil ziskem 4,65 procenta hlasů třetinu voličů a ukončil tak sérii debaklů po komunálních, evropských, krajských a senátních volbách, kde všude ČSSD výrazně vyklidila pozice.

Hamáček proti všem zvyklostem držel čtyři roky ve vládě trestně stíhaného premiéra, do poslední chvíle mu kryl záda v jeho skandálech i na mezinárodní úrovni. Babiš se mu odvděčil přetažením dalších voličů a populární vládní agendy. Šéf ČSSD přenechá svým nástupcům rozpolcenou stranu zatíženou stomilionovými dluhy. „Hustá dvojka“ Maláčová-Stropnický se zapíše jen jako tragikomické duo, asistující u Hamáčkova pádu.

Na tahu je Zeman

Proti původnímu očekávání ztratil voliče i další populista a Babišův potenciální spojenec Okamura. Letos jich přes masivní kampaň oslovil o 26 tisíc méně než v roce 2017. Jistě by ho nenapadlo, že skončí pod 10 procenty, a z výpadku obvinil konkurenční tzv. „vlastenecké“ subjekty. Nejvíce procent mu ale v samotném závěru kampaně sebralo ANO sázkou na v našich podmínkách umělý problém s migrací.

Na řadě je prezident Miloš Zeman, jehož vysněná sestava ANO-ČSSD-KSČM-SPD prohrála volby. Pokud nechce švindlovat, nemá v ruce žádné karty. Nyní se ukáže, zda bude ochoten respektovat výsledek demokratických voleb, nebo bude s toxickým duem Mynář-Nejedlý za zády eskalovat ústavní krizi.

Video placeholde
Miroslav Kalousek a Marek Stoniš o výsledcích voleb • Redakce Blesk