Přečetli jsme za vás: Co říkají strany na důchody

Přečetli jsme za vás: Co říkají strany na důchody Zdroj: ČTK; koláž reflex.cz

Přečetli jsme za vás: Volby a důchody. Babiš slibuje důchod 20 tisíc. Všechny strany chtějí reformu penzí

Důchody jsou tématem, které je možná pro většinu populace nezáživné, nicméně o to víc důležité. Zajištění poklidného stáří patří mezi priority většiny politických subjektů. Některé strany cílí především na důchodce, tytam jsou časy, kdy se jednalo o výsadu sociálních demokratů a komunistů. Lídři si uvědomují, jakou sílu mají starší generace.

Mezi další diskutovaná témata patří hranice odchodů lidí do penze. Jiné strany či hnutí chtějí dorovnat ženské důchody, které jsou průměrně nižší než mužské. V programech lze ale zahlédnout i zajímavé myšlenky, jako například ombudsmana pro seniory. Tuto funkci by rádo zřídilo hnutí ANO.

ANO

Andrej Babiš hledí do budoucnosti a ví, že jeho voliči už nejsou pracující manažeři, a tak cílí na seniory. Mluví například o zvyšování platů a hlavně důchodů. „Jejich politici snížili lidem platy, důchodcům v roce 2010 nedali ani korunu a v roce 2014 jim „přilepšili“ o 40 korun,“ hází jedovatou slinu na někdejší vlády.

„Naším cílem je, aby do roku 2025 byl průměrný starobní důchod 20 000 korun,“ píše se ve volebním programu. „Posílíme motivaci pro zaměstnávání osob v důchodovém věku, za každý odpracovaný rok navíc navýšíme důchod o 1,5 procenta,“ dodává Andrej Babiš. Zajímavou inovací může být ombudsman pro seniory, jeho úkolem by měla být pomoc starším lidem.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO) • Videohub

SPOLU

Koalice SPOLU považuje za prioritu konečně zrealizovat skutečnou důchodovou reformu. „Důchodový účet oddělíme od státního rozpočtu a odstraníme nespravedlnosti v penzijním systému,“ stojí na řádkách volebního programu. Základem reformy bude důchod navázaný na průměrnou mzdu, občané by si také mohli ověřit vývoj penzijního pojištění online.

Do důchodového systému by se měl promítnout například počet vychovaných dětí. SPOLU si klade za cíl vymýtit nespravedlnost v penzijním systému. „Soukromé penzijní spoření bude efektivnější,“ hlásá ambiciózní koalice. „Rozšíříme jej o možnosti, které se už osvědčily v zahraničí, například účet dlouhodobých investic,“ stojí dále.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) • Videohub

Piráti a Starostové

„Díky zefektivnění daňového systému i chodu státu zajistíme zdroje pro důstojné základní důchody a dlouhodobou stabilitu důchodového systému,“ garantují Piráti a Starostové. Zaručují také nesnižování penze, odmítají také jejich zákonnou valorizaci. „Důchod by se měl skládat ze dvou hlavních složek: základní garantovaná složka, jejíž výše by měla reflektovat požadavky na důstojnost života ve stáří i finanční možnosti státu, zásluhová složka, která bude vycházet z odvodů do systému,“ navrhuje koalice.

„Připravíme zřízení státního nebo veřejnoprávního fondu, kde si budou moci lidé dobrovolně spořit nad rámec povinného sociálního pojištění,“ píše se ve volebním programu.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Ivan Bartoš (Piráti, lídr koalice Pir+STAN) • Videohub

SPD

„Sociální systém musí zajistit minimální důstojný důchod,“ myslí si Tomio Okamura. Chce rovněž zajistit pomoc všem potřebným a slušným lidem v těžké zdravotní nebo životní situaci. „Považujeme za nezbytné konečně přijmout dlouhodobě odkládanou důchodovou reformu,“ SPD rovněž chce, aby důchodový systém byl garantován státem. „Je pro nás nepřípustné zavádět jakoukoli podobu povinných odvodů do soukromých penzijních fondů,“ píše se v programu.

Odchod do důchodu by měl být nejpozději ve věku 65 let. „Pro držitele zlaté Jánského plakety za bezplatné dárcovství krve navrhneme v rámci důchodového systému speciální příspěvek k penzi ve výši 500 korun měsíčně,“ přichází se zajímavou inovací SPD.

KSČM

Podle komunistů mají Češi právo na důstojný život. Mezi priority kvůli tomu zařadili bod, který nepřímo souvisí s důchody. Jednak požadují minimální mzdu alespoň 20 000 Kč (v roce 2022 by se měla zvednout na 18 000 Kč). „Za poctivou práci poctivá mzda i důchod,“ stojí v programu. KSČM rovněž chce přístup pacientů k moderní léčbě, a to bez jakéhokoliv rozdílu. Více konkrétní klasická politická strana ale není.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Vojtěch Filip (KSČM) • Videohub

PŘÍSAHA

Robert Šlachta přesně nazývá problematiku, která Česko trápí. „Více než třicet let nám politici dluží reformu důchodů,“ píše se volebním programu Přísahy. Nové hnutí říká ne zvyšování věku odchodu do důchodu. Naráží také na zajímavý fakt, velká část má nižší důchody než muži. Šlachta a spol. chce tento neduh vymýtit.

TSS (Trikolora Svobodní Soukromníci)

TSS doufá ve změnu metody výpočtu starobních důchodů OSVČ. „Umožníme mezigenerační solidaritu v důchodovém systému – dobrovolné převedení části daní ve prospěch rodičů či prarodičů jejich potomky,“ tvrdí v programu. O nejzazší hranici pro odchod do penze však TSS mlčí.

ČSSD

„Spravedlivé důchody pro zodpovědné lidi, to je vaše právo,“ hlásají sociální demokraté. Doufají, že důchodový systém zůstane pod kontrolou státu, chtějí se totiž vyvarovat jeho privatizaci. „Musí platit, že ten, kdo celý život pracuje, bude mít spravedlivý důchod,“ míří ČSSD především na starší voliče.

Sociální demokraté nechtějí zvyšovat věk pro odchod do důchodu nad 65 let. Podobně jako Přísaha si uvědomují, že ženy mají průměrně nižší penzi. ČSSD je pro zavedení tzv. výchovného. „Stávající i budoucí důchodce oceníme 500 Kč měsíčně za každé vychované dítě,“ vysvětluje volební program.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Jan Hamáček (ČSSD) • Videohub