Ilustrační koláž

Ilustrační koláž Zdroj: Jan Ignác Říha, Reflex.cz

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci k rekonstrukci porodnice U Apolináře a plánované stavbě nového pavilonu neonatologie.
Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) na Dnech NATO v Mošnově na Novojičínsku (19.9.2021)
Premiér Andrej Babiš (ANO) na Dnech NATO v Mošnově na Novojičínsku (19.9.2021)
Premiér Andrej Babiš v Ústřední vojenské nemocnici.
Premiér Andrej Babiš zahajuje předvolební kampaň ANO
11
Fotogalerie

Zmrazení platů politikům: Babiš zkouší poslední populistické triky

Vláda v pondělí 20. září projednala a schválila návrh novely zákona č. 236/1995 Sb. O platech představitelů státní moci ad. Konečné znění má vypracovat premiér, vláda zároveň navrhuje, aby s ním sněmovna vyslovila souhlas už v prvním čtení. Mimořádná schůze by se měla konat v úterý 5. října. Platy by měly v dalších pěti letech zůstat ve výši platné v letošním roce.

S návrhem přišel Andrej Babiš. Není to poprvé, něco podobného navrhl ve vládě už v červenci, tenkrát vláda návrh nepodpořila zjevně kvůli tomu, že pokud jde o platy soudců, byl v rozporu s dosavadní judikaturou ÚS. Ty byly z nynější verze vypuštěny.

Návrh je nesmyslné populistické gesto. V dnešní podobě je nesen heslem „přísnost musí být v první řadě na politiky“ (je to tedy něco podobného jako zdražování alkoholu a cigaret, když je zrovna nouze). Směšná úspora je cca 60 milionů ročně a nafouknutá je tím, že se zavádí hned na pět let.

Návrh přichází ve chvíli nejvyšší nouze. Preference hnutí pana Babiše zrovna teď nevypadají moc valně. Bude asi odkázán na ústavní kutilství prezidenta Zemana. A je tu otázka: Před minulými volbami se Babišovi velmi povedlo spektakulární projednání kauzy lithium. Zatloukl jím hřebíček do rakvičky svého koaličního partnera. ČSSD od té doby funguje ve vládním panoptiku už jen jako oživlá mrtvolka. Demokratická opozice tehdy nedokázala na Babišův tah reagovat náležitě a okázalého předvolebního pohřebního obřadu v PS se zúčastnila.

Co bude teď? Pokud se další Babišova předvolební exhibice uskuteční, provede na ní se svými virtuálními spojenci akrobatické číslo v oboru úspor: skok hospodyňky pro pírko přes plot. Pokud ho při tom výkonu byť i jen tichou spoluúčastí doprovodí někdo, kdo chce vystupovat jako opozice, bude to od něj znamenat právě s ohledem na populismus gesta jakousi variantu: skok pro pírko přes plot s plnými kaťaty.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO) • Videohub