Kampaň ČSSD: Jana Maláčová (22.8.2021)

Kampaň ČSSD: Jana Maláčová (22.8.2021) Zdroj: Foto Blesk - Jan Vilimek

Kampaň ČSSD: Jana Maláčová s Janem Hamáčkem (22.8.2021)
Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí, 41. sjezd ČSSD
Matěj Stropnický s Janou Maláčovou na inspekci v továrně Borgers na Rokycansku.
Ministryně práce a sociálních věcí Janě Maláčová a poslanec ODS a člen sociálního výboru Petr Beitl v Epicentru 1.7.2021
Tiskovka po jednání vlády: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová
9
Fotogalerie

Ostrá dohra předvolební agitky Maláčové. Započítá si ČSSD náklady na kontroly do kampaně?

Zveřejnění výsledků akce Férová práce ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou provázela dusná atmosféra. Její věrohodnost zpochybnila Hospodářská komora. V síti kontrol uvízl „shodou okolností“ Babišův oponent, zatímco Agrofert zůstal stranou.

Když Maláčová v červenci oznámila masivní kontrolní operaci dodržování pracovních podmínek, sklidila vlnu kritiky. Oponenti jí vytýkali, že před volbami zneužívá státní kontrolu a podniká razie Státního úřadu inspekce práce a policistů do firem sotva se zotavujících z následků covidové epidemie a vládních lockdownů.

Kritice neunikl ani její poradce Martin Stropnický, levicový radikál a bojovník proti kapitálu, jemuž současně nevadí vládní spojenectví s majitelem impéria čítajícího 250 firem. Stropnický stojící za Maláčovou v čele pražské kandidátky ČSSD se přihlásil k autorství sporného projektu.

Samozvaní dozorci

Oba se sice bránili, že v žádném případě nejde o předvolební akci, ale pravý opak je pravdou i po formální stránce. Ze lži je usvědčuje webová stránka www.ferovaprace.info, kde ve videu popisují tyto kontrolní aktivity. Stránku provozuje ČSSD na doméně registrované koncem července.

Nabízí se tedy otázka, zda si sociální demokracie naúčtovala veškeré náklady spojené s kontrolními akcemi stovek státních zaměstnanců do volebních nákladů. Nebo tito samozvaní dozorci dodržování pracovních předpisů najdou kličku, jak zákon obejít? Protiprávně si počínali už při osobní účasti na těchto akcích.

Státní kontrola se řídí striktními pravidly. Mohou se jí účastnit jen lidé s písemným pověřením kontrolního orgánu, což nikdo nedoložil, a zejména u poradce ministryně k tomu neexistuje právní důvod. Člen vlády sice může kontrolovat výkon svých podřízených, nikdo z účastníků kontroly ovšem nesmí porušovat pravidla mlčenlivosti, on-line zveřejňovat fotografie a komentovat její průběh. Pro Maláčovou žádný problém.

Politické divadlo

Maláčová nyní zveřejnila výsledky této akce. Účastnily se jí téměř tři stovky inspektorů práce a více než stovka příslušníků cizinecké policie, kteří zkontrolovali celkem 167 zaměstnavatelů, z toho 30 hlavních a 93 subdodavatelů práce a agentur. Tři čtvrtiny z nich podle publikovaných závěrů porušily pracovní předpisy. 

Vzápětí si vysloužila ostrou kritiku Hospodářské komory. „V této předvolební agitce, která byla účelově vytvořena s cílem získat politické body na vyhrocení konfliktu mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, jednoznačně došlo k poškození věrohodnosti státní kontroly, která by si ale měla zakládat na nestrannosti. Tím, že kontroly nebyly nestranné, jakékoli údaje a závěry z kontrol pro nás nebudou věrohodné. Pokud by nešlo pouze o politické divadlo, řešila by paní ministryně tento problém se zaměstnavateli již několik let. To se však nedělo,“ uvedla komora.

Porušení nestrannosti postupu Maláčové lze spatřovat i v tom, že její resort slouží jako odvolací místo pro firmy rozporující závěry inspekce. V těchto případech, kdy výsledky kontrol veřejně posvětila mistryně, je objektivita procesu odvolání prakticky vyloučena.

Předvolební hon

Pikantním završením „politického divadla“ je zásah inspekce proti společnosti Brano, vlastněné miliardářem a poslancem za hnutí ANO Pavlem Juříčkem. Kvůli porušování pracovních podmínek mu hrozí až dvoumilionová pokuta.

Juříček se rozhodl proti postupu ministryně a jejího poradce podat stížnost na Úřad vlády. „Mnohé z nás těžce zasáhla pandemie a paní ministryně místo podpory podnikatelského prostředí hází podnikatelům klacky pod nohy a vede jakýsi svůj předvolební hon na zaměstnavatele,“ uvedl majitel Brana.

Pokud by si však někdo myslel, že Maláčová se Stropnickým rozehráli odvážnou partii „padni komu padni“ a nešetří ani vládní kruhy, musel by být rychle vyveden z omylu. Juříček v politice končí, nebude už kandidovat a s hnutím ANO se nerozchází v dobrém.

V rozporu s Babišovou a Havlíčkovou propagandou na jaře kritizoval vládní kompenzace firmám, které podle jeho názoru podnikatelům příliš nepomohly. „Pod tlakem koaličního partnera se hnutí ANO stalo částečně populistické a částečně levicové,“ řekl Juříček v červnu Novinkám. Jak asi dopadne jeho stížnost na Úřadu vlády?

Mimochodem Juříček není jediný podnikatel v dresu ANO, který nyní po zkušenostech s přístupem k podnikání – i když poněkud pozdě – „prozřel“. Kandidovat už nebude ani majitel pekárenské firmy Jiří Bláha. „Cítíme, že ANO není propodnikatelské. Devadesát procent ANO tvoří lidé, kteří v životě nepodnikali a zastávají názor, že se živnostníci mají nadstandardně,“ odkryl virtuální nálady uvnitř hnutí.

Agrofert v klidu

Zatímco kritik vlády a poměrů v ANO při kontrolách narazil, Agrofert zůstal ušetřen, ačkoli špatné postavení jeho agenturních pracovníků bylo v minulosti medializováno. Nedůstojné pracovní podmínky Vietnamců zaměstnaných v jedné z klíčových potravinářských firem holdingu Vodňanské drůbeži popsala před dvěma lety německá stanice Deutsche Welle.

Podle svědectví těchto bývalých zaměstnanců dostávali nižší plat nad úrovní minimální mzdy za práci ve „špinavém a nehygienickém prostředí“, než jim bylo slibováno, a za zajištění této práce museli zprostředkovatelům zaplatit stovky tisíc korun. Babiš podobné zprávy pokaždé odmítal jako vymyšlené.

Co dodat? Sociální demokraté drží resort práce a sociálních věcí téměř osm let a tento nárazový hektický projekt je faktickým přiznáním, že státní kontroly pod jejich dohledem nefungují. Marketingové aktivity ovšem žádný skutečný problém nevyřeší.

Je to stejné, jako kdyby se ministryně financí osobně účastnila zaklekávání finanční správy a celníků na firmy podezřelé z daňových úniků, zveřejňovala z kontrol fotografie a ujišťovala, že konečně zatočí s daňovými podvodníky. I když pro Alenu Schillerovou libující si v popularizaci potěmkinovských akcí ještě není pozdě.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Janou Maláčovou • Prostor X