Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK, koláž reflex.cz

Prezident Miloš Zeman na zahájení školního roku v Brně (1.9.2021)
Prezident Miloš Zeman
Miloš Zeman v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech
Miloš Zeman v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech
Miloš Zeman v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech
9
Fotogalerie

Bohumil Doležal: Průzkumy nás mohou šálit, Zemanova nemravnost je jistota

Před prázdninami se lidé radovali z propadu preferencí ANO. Zdá se, že předčasně. ANO se stabilizovalo, SPOLU stagnuje, Piráti ztratili. ANO má náskok nikoli obrovský, ale dostatečný.

Osvěžujícím se zdá být průzkum agentury KANTAR CZ ze začátku září: Vede SPOLU s malým náskokem před ANO, následuje s malou ztrátou „PirStan“. A mezi nimi a dalšími stranami zeje propast.

Ale pozor: tentokrát nejde o volební model, ale o „volební potenciál“: o to, jakou stranu je v dané chvíli volič ochoten volit. Nemusí být jen jedna.

Takový údaj má jistě určitou váhu. Je omezena tím, že ve volební místnosti máme každý jen jeden hlas. A nejnovější průzkum Medianu napovídá, že v tom se zase až tolik nezměnilo. Je též třeba brát v úvahu, že volební průzkumy o podpoře stran více či méně věrohodně napovídají, ale taky tu podporu zpětně živí. Žijeme v nejistotách.

Já osobně mám jistotu jen jednu: ačkoli našemu prezidentovi nedůvěřuji v ničem, je tu jedna výjimka. Už koncem února dal najevo, že volební koalice jsou podvod, a proto po volbách pověří sestavením vlády lídra nejsilnější strany, nikoli koalice. Řídí se přitom nikoli ústavou, ale svou vrozenou mravností.

Podle ústavy prezident po volbách jmenuje premiéra a dle jeho návrhu ministry. Vláda musí nejpozději po třiceti dnech požádat nově zvolenou sněmovnu o důvěru. Pokud ji nedostane, prezident ji pověří vládnutím až do doby, kdy jmenuje nového premiéra a ministry. Není nijak výslovně časově vázán. Pak se vše opakuje s tím, že třetí pokus je na předsedovi sněmovny.

Během té doby vláda vládne. Kdyby chtěla měnit zákony, musí požádat o spolupráci parlament, to je tak všechno.

Tento způsob prezidentsko-vládního vládnutí může být podle mého namířen proti demokratickému řádu ČR (v ústavě se tomu říká ošklivě velezrada). Kompetentní o tom rozhodnout je Ústavní soud, pokud ho požádá Senát a sněmovna. O složení sněmovny se rozhoduje v těchto volbách.

Dotčené představitele obou koalic (Spolu a PirStan) to nechává chladnými. A veřejnost taky.

Video placeholde
S prezidentem v Lánech: Zeman bude zase volit ANO, hlas by hodil i ČSSD. A co vzkazuje Bartošovi? • Blesk TV