Ivan Bartoš

Ivan Bartoš Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Piráti pod palbou: Bartoš a jeho lidé nezvládají odrážet boj proti fake news. Takhle to vypadá v číslech

Česká pirátská strana je od počátku letošního roku pod silným útokem dezinformační scény. Již několik měsíců se podle dat Českých elfů zaměřují dezinformace prioritně na Piráty a jejich předsedu Ivana Bartoše. Piráti jsou si tohoto problému dobře vědomi a snaží se sami angažovat v boji proti dezinformacím a uvádí tyto informační útoky na pravou míru. Nicméně intenzita těchto útoků je tak silná, že ani tato dílčí snaha nestačí.

Na počátku roku Piráty pasovaly některé průzkumy na pozici nejsilnější strany. Jejich volební potenciál byl vysoký a Ivan Bartoš byl v té chvíli nejreálnější možností na post budoucího premiéra po říjnových volbách. Od té doby však preference Pirátů klesly o mnoho procentních bodů. Co může stát za tak výrazným pádem?

Jedna z hlavních příčin může tkvět právě v dezinformacích. Informační útoky na Piráty po výše zmíněném únoru, kdy jejich preference dosáhly vrcholu, začaly nabírat na mnohem větší intenzitě a útočného vrcholu dosáhly v květnu. V posledních měsících mají tedy Piráti plné ruce práce s vysvětlováním nepravdivých informací a ani to nestáčí. Dezinformační zprávy jsou totiž na Piráty zaměřeny s nebývalou intenzitou a jejich vyvracení ze strany Pirátu se často ani ke konzumentům takových dezinformačních řetězových e-mailů nedostane.

Piráti před říjnovými volbami utvořili koalici s hnutím STAN (Starostové a nezávislí). Preference koalice Pirátů a STAN se na začátku letošního roku pohybovaly kolem 30%, zároveň však jasně preferenčně silnějším z této dvojice byli Piráti. Po půl roce intenzivních dezinformačních útoků se však pozice Pirátů mění – Piráti ztratili v preferencích mnoho procentních bodů, tedy utrpěla i koalice Pirátů a STAN. Pro dezinformátory nicméně není samotné hnutí STAN prioritou, a to se v průběhu času stačilo v preferenční síle vyrovnat svým kolegům z České pirátské strany, jelikož zatím nezaznamenávají výraznější preferenční výkyvy.