Po zavření volebních místností práce členů 14766 okrskových volebních komisí rozhodně neskončila. Hlasy je potřeba sečíst a odevzdat na Český statistický úřad

Po zavření volebních místností práce členů 14766 okrskových volebních komisí rozhodně neskončila. Hlasy je potřeba sečíst a odevzdat na Český statistický úřad Zdroj: Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC

Výsledky voleb do krajů 2020: Kdo bude v příštích letech vládnout krajům?

Volby 2020 do krajských zastupitelstev se konaly opět po čtyřech letech. Voliči ve 13 krajích vybírali politiky, kteří je budou zastupovat na krajské úrovni. V tomto článku naleznete průběžné i celkové výsledky voleb. Podívejte se na další informace o krajských volbách 2020.

Termín letošních krajských voleb byl stanoven na 2. a 3. října 2020. Volby do krajů probíhaly současně se senátními volbami. Zastupitelstva krajů získají nové členy celkem ve 13 krajích, v Praze se nevolí.

Změny na politické mapě? Jen minimální

Krajské volby 2020 vyhrálo hnutí ANO, které získalo celkem 178 křesel v krajských zastupitelstvech. Druzí byli Piráti se ziskem 91 křesel, třetí ODS, která získala 53 krajských zastupitelů. Hnutí ANO uspělo v deseti ze třinácti krajů. Neuspělo ve Středočeském, Libereckém a Královéhradeckém kraji. Jisté však není ani to, že by hnutí ANO obsadilo hejtmanské posty ve vyhraných krajích. To nakonec rozhodnou až povolební vyjednávání o sestavování koalic. Levicové strany KSČM a ČSSD ve volbách zcela propadly.

Účast v letošních volbách byla necelých 38% oprávněných voličů. Více než pět tisíc lidí hlasovalo z karantény. 

Strany potřebují alespoň 5 % hlasů

Kandidovat do zastupitelstev krajů mohou občané starší 18 let a to v rámci politické strany, hnutí nebo jejich koalice. K rozdělování mandátů postoupí uskupení, jež překročí volební klauzuli ve výši 5 %. Voliči mohou využít k podpoře svých favoritů čtyř preferenčních hlasů na jedné kandidátce. Mandáty jsou v rámci volebního obvodu rozděleny poměrným volebním systémem za pomoci modifikované d΄Hondtova metody. Zastupitelstva krajů mají podle počtu obyvatel daného kraje 45, 55 nebo 65 členů.

Výsledky voleb 2016 - vyhrálo ANO

Poslední krajské volby se konaly v roce 2016. Zvítězilo v nich hnutí ANO, které celkově získalo 21,05 %, což odpovídalo 176 mandátům. Na druhém místě skončila ČSSD s 15,24 % (125 mandátů). Následovala KSČM s 10,24 % (86 mandátů), ODS s 9,47 % (76 mandátů), KDU-ČSL s 6,3 % (42 mandátů) a koalice SPO a SPD s 4,67 % (30 mandátů). Zastupitele získalo také hnutí STAN – 4,02 % (24 mandátů) a TOP 09 s 3,4 % (12 mandátů).

Do volební místnosti s rouškou

Letošní krajské volby doprovázela zvýšená hygienicko-protiepidemická opatření. Ve volebních místnostech byla mimo jiné zajištěna dezinfekce, voliči i komise byli povinni nosit roušku a dodržovat bezpečné dvoumetrové rozestupy. Voličům bylo doporučeno, aby si případně přinesli vlastní propisku na úpravu hlasovacích lístků. Propisky, které byly k dispozici za plentou, byly průběžně dezinfikovány, stejně jako stolek.