Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na mnichovské konferenci

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na mnichovské konferenci Zdroj: ČTK/Tobias Hase

Čaputová pověří Matoviče sestavením vlády, když shromáždí většinu

Slovenská prezidentka Zuzana sestavením nové vlády po sobotních parlamentních volbách pověří šéfa vítězného hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče, pokud vznikající koalice bude mít potřebnou většinu ve sněmovně. Vyplývá to z vyjádření Čaputové po dnešní schůzce s Matovičem. Šéf OLaNO usiluje o vytvoření čtyřčlenné koalice s ústavní většinou v Národní radě.

"Pokud bude deklarovaná společná vůle sestavit vládu a vytvořit koalici, znamená to, že takové seskupení politických stran bude mít dostatečnou podporu v parlamentu. Pokud se toto potvrdí, že do vlády se hlásí tři nebo čtyři politické subjekty, následně pověřím Igora Matoviče sestavením vlády Slovenské republiky," řekla Čaputová.

Matovič se dnes setkal se šéfem protisystémového hnutí Jsme rodina Borisem Kollárem, které před loňskými volbami do Evropského parlamentu spolupracovalo s nacionalistickými a protiimigračními stranami. Kollár již dříve řekl, že chce hájit sociální práva lidí. V kampani například zmiňoval potřebu masivní státní výstavby nájemních bytů.

Slovenské volby jsme sledovali online >>>

Již v neděli se Matovič setkal s předsedou strany Svoboda a solidarita, na jejíž kandidátní listině se v roce 2010 nynější šéf hnutí OLaNO dostal do vysoké politiky. V úterý má Matovič naplánovanou schůzku s exprezidentem Andrejem Kiskou, jehož strana Za lidi by byla z hlediska počtu poslanců nejslabší v případné čtyřkoalici.

Zatímco OLaNO získalo ve volbách až 25 procent hlasů, žádný z jeho tří možných koaličních partnerů nedosáhl dvouciferného výsledku.

Krajské volby 2020: Veškeré informace naleznete zde>>