Dívčí válka o Prahu

Dívčí válka o Prahu Zdroj: Koláž reflex.cz

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a volební autobus koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) (13. 7. 2021)
Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v Partii Terezie Tománkové (13. 6. 2021)
Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vystoupila v Brně na zahájení volební kampaně koalice Spolu tvořené ODS, KDU-ČSL a TOP 09 pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny (19. 5. 2021)
Starostka Prahy 2 Jana Černochová
Poslankyně ODS Jana Černochová si na facebooku střílela z vicepremiéra Karla Havlíčka, kvůli otevření psích salónu. "V jakou fenečku se mám proměnit," napsala si na svou zeď.
19
Fotogalerie

Prahu čeká předvolební dívčí válka a ojedinělý politický souboj

Praha hraje při volbách vždy specifickou roli, protože výsledky v hlavním městě bývají často odlišné od jiných míst. Nejinak tomu bude v říjnovém klání o Poslaneckou sněmovnu, které bude navíc okořeněné tím, že v metropoli stojí v čele mnoha kandidátek ženy. Česko tak zažije politickou „dívčí válku“. 

Podle výsledků různých předchozích voleb by v Praze nemělo vyhrát hnutí ANO, ale o vítězství si to rozdají dvě vzniklé koalice. Tedy Spolu (ODS, TOP 09 a lidovci) a Pirátů+STAN. Kdo z nich vyhraje, není jasné, ale každá z nich by měla v hlavním městě získat více než 20 procent hlasů.

Ženy vpřed

O něco větší šanci bude mít v Praze podle všeho koalice Spolu, která zde nasadila skutečně „těžké politické váhy“. Kandidátku vede předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která se věnuje hlavně sociálním otázkám. A na druhém místě je populární starostka Prahy 2 a poslankyně za ODS Jana Černochová. Ta je expertkou na bezpečnostní věci. Kombinace to může být zdařilá, protože Pekarová Adamová i Černochová patří v současnosti mezi vůbec nejvýraznější české političky.

Koalice Pirátů+STAN přišla v Praze s nejvýraznější ženou, kterou ve svých řadách má - Olgou Richterovou, první místopředsedkyní pirátské strany a poslankyní, která se rovněž věnuje především věcem sociálním. Je to dobrá taktika a strategie, která může přinést úspěch. Zda i vítězství, to uvidíme.

Levicové strany, ČSSD a KSČM, sice nasadily v metropoli také ženy, ale naopak od zmíněných koalic se už teď bojí, že nepřekonají potřebnou pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny.

Sociální demokraté mají v čele pražské kandidátky svoji místopředsedkyni a ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou. Ta je sice výřečná a výrazná, ale někdy zbytečně hysterická. Navíc podpora ČSSD je v Praze již několik let tristní.

Komunisté přicházejí s nabídkou „osvědčené soudružky učitelky“ a bývalé poslankyně Marty Semelové, která patří k radikálnímu křídlu strany. Ovšem názory Semelové připomínají spíše minulé či dokonce předminulé století. Šance na překonání pětiprocentní hranice je v Praze malá.

Volný blok, jehož nejvýraznější postavou je pořád rebelující poslanec Lubomír Volný, přišel v hlavním městě s někdejší europoslankyní a televizní moderátorkou Janou Babošíkovou. Když nic jiného, je to známá osobnost s vyhraněnými názory a bude odebírat hlasy především Okamurově SPD.

Mužská konkurence

Vládní hnutí ANO podle všeho postaví do čela své pražské kandidátky čilého poslance Patrika Nachera. Je to rozumná volba, ale v hlavním městě je premiér a šéf ANO Andrej Babiš málo populární a vše nasvědčuje tomu, že Nacher skončí v říjnu až na třetím místě. Skok vpřed by se rovnal zázraku.

Poměrně stabilní a vysoké preference nad 10 procent má zatím celostátně Okamurova SPD. Jenže Praha není její parketa. Navíc chce nesmyslně nasadit v metropoli člověka, kterého v podstatě nikdo nezná. Měl by jím být pracovník odboru komunikace pražského arcibiskupství a člen Rady Českého rozhlasu Josef Nerušil. Ten je politickým Nikdo. Ovšem tak to dopadá, když hru na SPD provádí léta jen Tomio Okamura.

Překvapením sněmovních voleb v Praze pak může být seskupení Trikolóra, Svobodní a Soukromníci. V Praze by je totiž měl vést hlasitý odpůrce koronavirových restrikcí vlády, podnikatel Radomil Bábek. Ten je výřečný, pohotový a podmínky pro malé a střední podniky i živnostníky zná dokonale. Šéf Podnikatelských odborů Bábek by tak mohl rozčeřit volební hladinu v Praze. Zda to zmíněné koalici bude stačit i na vstup do Poslanecké sněmovny, je ve hvězdách.

Video placeholde
Termín voleb 2021 • Videohub