Předseda ODS Petr Fiala vystoupil v Brně na zahájení volební kampaně koalice Spolu tvořené ODS, KDU-ČSL a TOP 09 pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny (19. 5. 2021)

Předseda ODS Petr Fiala vystoupil v Brně na zahájení volební kampaně koalice Spolu tvořené ODS, KDU-ČSL a TOP 09 pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny (19. 5. 2021) Zdroj: ČTK / Šálek Václav

„To jsou dokonce kroupy, to je neuvěřitelný,“ podivoval se Dominik Feri (TOP 09) během zahájení volební kampaně koalice Spolu v Brně (19. 5. 2021)
Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vystoupil v Brně na zahájení volební kampaně koalice Spolu tvořené ODS, KDU-ČSL a TOP 09 pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny (19. 5. 2021)
Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vystoupila v Brně na zahájení volební kampaně koalice Spolu tvořené ODS, KDU-ČSL a TOP 09 pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny (19. 5. 2021)
Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka vystoupil v Brně na zahájení volební kampaně koalice Spolu tvořené ODS, KDU-ČSL a TOP 09 pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny (19. 5. 2021)
Zahájení volební kampaně koalice Spolu tvořené ODS, KDU-ČSL a TOP 09 pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny se konalo v Brně (19. 5. 2021)
12
Fotogalerie

Blok SPOLU chce odzvonit babišovské éře. Munici na to má, ale musí přesvědčit víc voličů

Den poté, co odstartovali volební kampaň Piráti a STAN, následoval druhý opoziční blok SPOLU, tvořený koalicí ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Kouzlem nechtěného tak bylo možné krátce po sobě porovnávat nejen programy, ale i formu zahájené kampaně.

V tomto směru zabodoval pravostředový blok, který zvolil americký styl mítinku s komparzem za zády řečníků, vytvářejícím uvolněnou atmosféru. Jeho aranžmá působilo optimisticky a uvěřitelně. V tomto porovnání působilo středové společenství Pirátů a STAN poněkud sterilně a účastí jediné ženy paradoxně příliš maskulinně, což překvapuje právě u koalice hájící módní genderové proudy.

Babišově éře odzvonilo

Lídři bloku SPOLU Petr Fiala (ODS), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) zvolili za místo zahájení oficiální kampaně Brno. Navázali na programové teze představené před několika týdny. Zabrzdění zadlužování, nízké daně, úspory ve výdajích státu, reforma vzdělávání, snížení byrokracie, podpora rodiny a podnikání, jasné prozápadní směřování, ale i snaha, aby se do české politiky vrátily hodnoty a morálka.

„Jsem přesvědčen, že občané stojí o návrat hodnot. Éře Andreje Babiše odzvonilo: éře bezhodnotového populismu, lží, úpadku morálky, drancování veřejných financí,“ prohlásil kandidát koalice na post premiéra Petr Fiala.

Úpadek hodnot a morálky je průvodním jevem sedmiletého vládnutí Babišova hnutí. Vyvezlo se na populární antikorupční vlně k moci, aby vzápětí destruovalo veškeré ideové hodnoty a zúžilo řízení země na podmanění státní správy vlastním zájmům a zesílení erárních penězovodů svým cílovým skupinám.

Video placeholde
Koalice SPOLU představuje, s čím jde do podzimních voleb • abl

Návrat slušnosti a hodnot

Andrej Babiš kritizoval éru „tradičních“ stran jako „Palermo“, sám v ní přitom byznysově vyrostl. I když si ji jistě nelze idealizovat, se současnými poměry, kdy se stal klientelismus normou ve všech patrech státní správy a z veřejných prostředků enormně těží vybrané zájmové skupiny, ji vůbec nelze srovnávat.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger by se svou porcí skandálů v éře „Palerma“ už dávno neseděl ve vládě, nemluvě o trestně stíhaném premiérovi v trvalém střetu zájmů. Politika v Babišově éře nesmírně zhrubla a spadla o několik pater níž, a proto není volání po návratu slušnosti a hodnot jen idealistickou frází.

Volební blok SPOLU dnes v některých průzkumech předstihl hnutí ANO a zaujímá druhé místo za koalicí Pirátů a STAN. Potřeboval by ale ještě přitlačit a chytrým marketingem oslovit víc „volných“ voličů. Start kampaně nyní ukázal jistý směr.

Do voleb je ještě daleko a sestavovat vládu může kterýkoli z těchto tří subjektů. Podstatné je, že se dnes rýsuje reálná alternativa pro ty občany, kteří jsou unaveni a disgustováni Babišovým stylem vládnutí jištěným z Hradu.

Konec experimentů

Program SPOLU je solidní nabídkou se silným ekonomickým a antibyrokratickým akcentem. Nenaplňuje hypertrofované obavy o posunu doleva často vyslovované stejnými kritiky, kteří přehlížejí kompromisy v Klausově éře a šlápnutí na brzdu reforem v polovině devadesátých let. Tehdy u nás mimo jiné platila progresivní daň s pěti sazbami daně z příjmů.

Kritici společného postupu ze všech tří stran tvořících koalici SPOLU zároveň nenabízejí reálnější koncept uspět ve volbách. Zvláště v době, kdy je demokratická opoziční scéna fragmentovaná a nemůže si dovolit nechat propadnout žádný hlas, pokud chce skutečně ukončit éru babišismu. Na tom nic nemění ani novela volebního zákona.

Není ovšem překvapením, že má tento koncept i své vnitřní oponenty, není to vůdcovské hnutí jednoho muže. Odpovídá ale většinové poptávce jeho voličů a někdy odráží jen osobní animozity vůči jednotlivcům. S takto striktní výbavou by nebylo možné sestavit žádnou koaliční vládu.

Co je podstatné, tři strany tvořící blok SPOLU, i když v jejich jednotlivých programech lze najít rozdíly, dokážou nalézt společnou řeč v Poslanecké sněmovně. Tím není řečeno, že pokud vznikne postbabišovská vláda v roli úklidové čety po dramatickém rozvratu státu, nastane procházka růžovým sadem.

To už je úděl všech nepopulistických vlád, nikoli marketingového cirkusu vládnoucího stylem „po nás potopa“. Další experimenty si už ale tato země nemůže dovolit.