V Šumperku v prvním kole zvítězil Miroslav Adámek (ANO) před současným lidoveckým senátorem, když získal 29,21 procenta hlasů

V Šumperku v prvním kole zvítězil Miroslav Adámek (ANO) před současným lidoveckým senátorem, když získal 29,21 procenta hlasů Zdroj: ANO

Senát má smysl a na změny ústavy bych byl opatrný, oponuje Babišovi jediný nově zvolený senátor ANO

Jediným novým senátorem za ANO se stal Miroslav Adámek na Šumpersku. Pro vládu to znamená hroší podmínky při prosazování zákonů. „Vláda se k tomu bude muset postavit čelem a třeba i přizpůsobit předkládání svých návrhů, možná to komunikovat více už v Poslanecké sněmovně, aby návrhy měly šanci na úspěch a šly do Senátu v určité kvalitě,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ Adámek. Nesouhlasí s názorem Andreje Babiše, že Senát postrádá smysl.

Jste senátorem za hnutí ANO. Do druhého kola postoupilo více zástupců této strany, ale uspěl jste pouze vy. Jste jediným novým senátorem za ANO. Proč?

Já jsem šel jediný z prvního místa v prvním kole, takže jsem samozřejmě rád, že jsem to obhájil, byť jak jsem říkal, tak jsem s tím nepočítal a bral jsem to, že se v druhém kolem začíná od začátku.

Tuším, že nás bylo za hnutí ANO deset. Počítal jsem s tím, že bychom tak dva, tři mohli projít. Abych se ale přiznal, ten týden mezi prvním a druhým kolem byl tak náročný, že jsem se nestačil moc dívat okolo. Soustředil jsem se na svou kampaň.

To, že to ostatním nevyšlo, vnímám tak, že voliči rozhodli a v daný okamžik tam chtěli někoho jiného. Proběhla demokratická volba a myslím, že to je dobře. Byť to může nyní působit problémy v Senátu, kde bude mít ODS a KDU většinu.

Nemyslím si ale, že to je úplně špatně. Je to o tom, že v politice by se mělo vyjednávat, a ne spoléhat na to, jestli má někdo, nebo nemá většinu. Komunikace by měla probíhat napříč stranami. Trochu mi vadí, že když přichází dobré návrhy, tak se k nim opozice a priori staví tak, že je nebude schvalovat, protože to přichází od vládní strany. Současná situace možná donutí celé politické spektrum více komunikovat.

Po volbách řekl předseda ANO Andrej Babiš: „Senát nám nejde“. Už dříve mluvil přímo o jeho omezení, případně zrušení. Jak vy vnímáte roli Senátu? Hlasoval byste případně pro změny?

U jakékoliv změny ústavy by mi naskakovalo červené světlo. Myslím, že Senát patří do našeho ústavního pořádku tak, jak ho máme nastaven. Na jakoukoliv změnu ústavy bych byl velice opatrný. Musela by projít velkou diskusí.

Otevírá se několik témat jako třeba změna volby do Senátu. To se pořád opakuje, zda jednokolové, nebo dvoukolové volby a podobně. Může se to změnit, pokud na tom bude široká shoda, ale já si myslím, že Senát patří do našeho ústavního pořádku a že to takto prostě má být. Já s panem předsedou v tomto nesouhlasím, ale to je možná logické i z toho, že jsem do Senátu kandidoval.

Celý rozhovor s Miroslavem Adámkem si přečtěte na info.cz >>>