Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová objímá prezidenta Miloše Zemana.

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová objímá prezidenta Miloše Zemana. Zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Politický bizár: Hejtmanka Vildumetzová zamilovaná do Zemana, Jacques se koupe nahá pro Evropu

I takový obdivovatel Miloše Zemana, jakým je jeho mluvčí Jiří Ovčáček, se má ještě v oboru podlézavosti co učit. Předvedla mu to ve čtvrtek členka hnutí ANO, poslankyně, zastupitelka a hejtmanka Karlovarského kraje a předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Mračková Vildumetzová. Uvidíme, zda něco směšnějšího než její výrok letos ještě uslyšíme. Hned další den se jí ale snažila trumfnout kandidátka do Evropského parlamentu Kateřina Bursíková Jacques, která nahá skočila do rybníčku pro kachny. Je vidět, že politickému bizáru se u nás skvěle daří.

Jana Mračková Vildumetzová se motá kolem politiky již od roku 2002 (předtím byla kromě jiného učitelkou občanské nauky a tělocviku). Kdysi kandidovala za Stranu zelených, pak byla členkou ODS a dnes stojí v řadách Babišova hnutí ANO 2011. Kariéra je to pestrá a je vidět, že dnešní hejtmance nedělá problém vyznávat jakýkoli názor. Musí za ta léta ale také vědět, že máloco je pro političku horší, než být považována za trapnou a směšnou. A to se teď Vildumetzové podařilo dokonale.

Zamilovaní někdy mluví z cesty

Veřejnoprávní Česká televize nás jejím vystoupením obšťastnila v přímém přenosu ve čtvrtek odpoledne. Připomínalo to trochu severokorejské totalitní vysílání státní televize. Jana Mračková Vildumetzová kromě jiného k několikadenní návštěvě Miloše Zemana v Karlovarském kraji řekla:„Musím konstatovat, že ve všech městech a obcích byly zaplněná náměstí, a musím konstatovat, že pan prezident odpovídal na otázky občanů vždy vtipně, bystře a především moudře. Chtěla bych za to moc poděkovat… Pane prezidente, návštěva byla pro mě velmi obohacující, vaše bonmoty, postřehy, a především váš přehled je fascinující a nezapomenutelný. Skláním se před vaší moudrostí, a věřím, že opět za čas budu moci říci, vítejte u nás v Karlovarském kraji, pane prezidente.“ Zeman to ocenil jedním slovem: „Krásné.“ No bodejť by ne.

Vildumetzová konečně odhalila, proč je prezident tak skvělý. Je vtipný, moudrý, obohacující a jeho přehled je nezapomenutelný a fascinující. Jen škoda, že mnoho českých občanů si toho za jeho dlouho politickou kariéru ne a ne všimnout. Jenže paní hejtmanka je bystrá, ta to rozpoznala. Otázkou je, co političku hnutí ANO k podobným řečem vedlo. Jednou z možností je, že se hejtmanka prostě do Miloše Zemana zamilovala. Zamilovaní někdy mluví z cesty a nedokážou odlišit pravdu od lži. Nabízí se i odvážnější varianta, že Vildumetzová před projevem něco požila. Třeba nějakou drogu, která umožní obdivovat Zemana. A pak je zde možnost třetí a ta je nejpravděpodobnější – hejtmanka Karlovarského kraje nepatří mezi chytřejší část společnosti. Teď už jen, aby ČT odvysílala nějaký její projev o premiérovi Andreji Babišovi. Těším se.

Potřebuje Evropa nahé europoslankyně?

Nahá Kateřina Bursíková Jacques se chystá skočit v Praze do rybníčku pro kachny.Nahá Kateřina Bursíková Jacques se chystá skočit v Praze do rybníčku pro kachny.|Facebook Štěpéna Rusňáka

Po velkolepém myslitelském obohacení z Karlovarska přišlo ale v pátek ještě další vzrušující překvapení na poli bizáru. Postarala se o něj Kateřina Bursíková Jacques, která kandiduje z desátého místa na společné kandidátce TOP 09 a hnutí STAN v květnových volbách do Evropského parlamentu. Členku levicově často působící Liberálně ekologické strany nominovala do voleb TOP 09, o které její předseda Jiří Pospíšil tvrdí, že je „jediná pravicová proevropská strana“.

Eurokandidátka v pátek skočila v rámci Mezinárodního dne vody do jezírka pro kachny v pražské Stromovce. Nahá. A nechala se u toho nafotit, snímky se pak objevily na sociálních sítích. Což o to, tělo má paní Kateřina vysportované, v tom problém není. Že by ale Evropa skutečně potřebovala právě podobné kousky? O tom se dá s velkým úspěchem pochybovat. Mottem Kateřiny Bursíkové Jacques, jak uvádí sama na jedné webové stránce, je: „Alespoň něco zkusit. Nejlepší školou nejsou jen vzestupy, ale především pády.“ To je naprosto přesné. Voliči to v květnu určitě vyhodnotí správně.

Zajímavé bude sledovat, co nás v oblasti politického bizáru ještě letos čeká. Třeba předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček zahraje s kytarou i na operačním sála, hejtmanka Vildumetzová vydá knihu plnou svých geniálních myšlenek, a eurokandidátka Jacques skočí nahá do kašny na Pražském hradě. Ne, to není legrace. To u nás opravdu nelze vyloučit.