Petr Pavel - ilustrační snímek

Petr Pavel - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Petr Pavel v Brně (20. 1. 2022)
Petr Pavel v Brně (20. 1. 2022)
Petr Pavel v Brně (20. 1. 2022)
Petr Pavel v Brně (20. 1. 2022)
Petr Pavel v Brně (20. 1. 2022)
14
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: Co chce prezident aneb Casting na kastelána v přímém přenosu

Z televizních vystoupení prezidentských kandidátů se stává dlouhá, nudná sága. Pretendenti na hlavu státu se nechali vtáhnout do soupeření televizí, novin, podcastů a rádií, o co největší sledovanost. Výsledkem zápasů mediálních manažerů je, že si dnes vodí prezidentské kandidáty jako kdysi medvědáři medvědy na poutích. Kromě vysoké a ospalé sledovanosti to nic nového nepřinese.

Volby 2023 jednou budou paradoxně hodnoceny jako první volby v 21. století, kde se všechno podstatné poprvé odehrálo mimo televizní studia. Přesto dramaturgii pevně držely v rukou největší televize a vydavatelství, která mučila kandidáty svými požadavky na přítomnost ve studiích a redakcích. A jak víme, tisíckrát nic umořilo i vola. 

Tento týden odpálila sérii prezidentských debat TV Nova půlhodinovými profilovými rozhovory s Andrejem Babišem a Petrem Pavlem. Moderátorka Bára Divišová byla v debatě s šéfem ANO připravená a suverénní, takže se čekalo na její výkon v debatě s generálem Pavlem.

Rozhovoru nejvíce uškodily interiéry roudnického zámku. Je to bludná tradice české prezidentské historie, že je tahle funkce spojována s někdejšími šlechtickými sídly a někdejším stylem života. Vzdáleně to připomínalo casting na kastelána místního zámku.

Dost možná to byl hlavní důvod, proč debata byla tak koženě svázaná a upjatá. Když sedíte uprostřed barokní nádhery na nepohodlných sedačkách, těžce to ovlivní celou diskusi. To se také stalo.

Na Petru Pavlovi je obrovsky vidět, že nemá politického poradce, který by mu poradil v základních otázkách výkonu prezidentské funkce, aby pořád nemusel mlátit prázdnou slámu o hodnotách a slušnosti.

Stačilo by například, aby veřejnosti sdělil základní prezidentské heslo, které má ztělesňovat, o co mu v prezidentské volby jde (co takhle „Reprezentovat a sjednocovat,“ jak doporučuje profesor politologie Balík?). Následně by bylo dobré, aby po letech bezideového fungování Pražského hradu veřejnosti sdělil, jak si představuje prosazovat pozitivní formy vlastenectví, jaké státní symboly vidí jako nosné, jak chce obecně změnit vztah lidí ke státní symbolice a co se mu líbí/nelíbí na renovačních pracích jeho předchůdců na Pražském hradě? Na co chce například navazovat a co naopak odmítnout. 

Od prezidenta by také člověk čekal, že naznačí, jak začne den po svém zvolení zasypávat příkopy v rozdělené české společnosti. O důvod víc, že generál Pavel není spojen s politickým angažmá, takže je disponovaný spojovat různé části společnosti. Ani o tom jsme se zatím nic nedozvěděli. Můžeme předpokládat, že poslední přímé duely Babiše a Pavla na TV Prima a TV Nova budou mít ráz divokého ostřelování, kde si diváci budou moci nanejvýš ověřit, jak je jejich kandidát bystrý nebo jak má pevné nervy. Nic podstatného se zřejmě nedozvíme. Na to zašla volební kampaň plná křiku a osočování příliš daleko.

Takže se můžeme těšit na jedno – až to všechno skončí a nový prezident nás překvapí svou připraveností a přiznáním, že o výkonu prezidentské funkce předem nemluvil jen z taktických důvodů.