Chátrající budova zámečku se již brzy dočká celkové opravy.

Chátrající budova zámečku se již brzy dočká celkové opravy. Zdroj: Zbyněk Pecák

Starosta Verušiček Petr Kvasnička.
Starosta Verušiček Petr Kvasnička.
Zaměstnankyně obecního úřadu ve Verušičkách podpoří Andreje Babiše i v druhém kole.
Náves ve Verušičkách.
Zaměstnankyně obecního úřadu ve Verušičkách podpoří Andreje Babiše i v druhém kole.
15
Fotogalerie

Babišova sudetská bašta: Bojíme se války. Negativní kampaň zabírá v regionech hlavně na seniory

„Karlovarský kraj je historicky nejhorší ve všem,“ prohlásil šéf hnutí ANO v lednu 2021, tehdy ještě z pozice premiéra. Tamní obyvatelé Babišovi tuhle invektivu už buď odpustili, nebo na ní zapomněli. Spolu s Ústeckým krajem zde dosáhl nejlepších výsledků v prvním kole prezidentské volby. Postaví se západní Sudety za Babiše i ve druhém kole? 

„Žije zde hodně seniorů, mladí lidé obvykle odcházejí za prací do Varů, nebo do Prahy. S odlivem mladé generace se potýká celý kraj,“ říká před městským úřadem v obci Verušičky starosta Petr Kvasnička. Verušičky jsou středisková vesnice několik kilometrů od hlavního tahu na trase z Prahy do Karlových Varů.

Strach u vojenského újezdu

Je šedivé lednové odpoledne, mírně sněží a náves je téměř liduprázdná, jen dva zaměstnanci městského úřadu prořezávají stromy vedle oprýskané budovy bývalého zámečku. Do začátku druhého kola prezidentské volby zbývá týden. V kole prvním získal Andrej Babiš ve Verušičkách 62 % hlasů. To je vysoké číslo i na poměry Karlovarského kraje. V okolních obcích obdržel kandidát hnutí ANO kolem padesáti procent hlasů. 

„Hnutí ANO bylo ve Verušičkách silné i ve volbách do Poslanecké sněmovny, zejména starší občané ocenili, že za vlády Andreje Babiše dostali přidáno na důchodech,“ líčí starosta Kvasnička a pokračuje: „Ale když se bavím s lidmi teď, jako nejčastější argument pro volbu Babiše zaznívá strach z války. Lidé se obávají, že když bude na pražském Hradě sedět voják, Česko se přímo zapojí do konfliktu na Ukrajině.“ 

Ke sporům o to, kdo by měl být prezidentem ve Verušičkách občas dochází, především mezi zástupci mladší a starší generace, ale podle starosty to nepřesahuje rámec běžných debat. „Možná v místní hospodě občas padnou ostřejší výrazy, ale u toho já nejsem. Hodně jsem za poslední rok změnil životní styl,“ ukončuje s úsměvem starosta Kvasnička. Strach z války na obcí Verušičky visí i přesto, že vesnice samotná má dlouhou historii vztahů s armádou. Verušičky leží na okraji vojenského újezdu Hradiště, vůbec největšího v republice a vojáci v nedalekých lesích pořádají pravidelná cvičení. 

My se opravdu bojíme

„Mám vnuka a nechci, aby musel rukovat na Ukrajinu,” říká jedna ze tří šedesátnic, které se živě baví před místní Jednotou. Její kamarádky vážně přikyvují. „Pokud bude Petr Pavel zvolen prezidentem, všechno pojede dál jako dosud, Fialovu vládu, která kašle na české lidi a jenom posílá peníze na Ukrajinu, už nikdo nezastaví. Babiš určitě není svatý, ale aspoň myslí na obyčejné lidi,“ rozhořčuje se dál seniorka, která nechce uvést své jméno.

Prodavačka v Jednotě paní Věra přitakává. „Petr Pavel je pěknej chlap, umí mluvit, možná by i byl dobrý prezident. Ale zaprvé ho podporuje ODS, kterou já nemůžu vystát. Ti hrabali vždycky jenom pod sebe, na celostátní úrovni i tady v kraji. A za druhé ta válka. My se opravdu bojíme, že nás generál zavleče do střetu s Ruskem. To vám tady ve Verušičkách potvrdí kdekdo,“ ukončuje paní Věra. Marketingový tým hnutí ANO si může gratulovat. Vzbudit v obyčejných lidech, jejichž zájmy se kandidát Babiš tak často ohání, iracionální hrůzu, se podařilo dokonale. Tady, ve vykořeněné krajině západních Sudet, na které stále leží stín poslední velké války, dopadá umělé vyvolávání strachu na obzvláště úrodnou půdu. 

O pár kilometrů dál je to jinak

Dvacet kilometrů od Verušiček se v těsné blízkosti Karlových Varů nachází obec Kolová. Vesnice prošla za posledních patnáct let dynamickým rozvojem a nyní je vlastně satelitním předměstím lázeňského města. V prvním kole prezidentské volby zde byla rekordní voličská účast: téměř 77 procent. První kolo vyhrál v Kolové Petr Pavel se 47 procenty. Andrej Babiš skončil druhý, na vítěze ztrácel 19 procent. „Můj osobní, občanský postoj je takový, že jsem na obyvatele Kolové pyšný. Na to, v jakém přišli počtu i na to, jak volili,” říká starosta Jakub Jiskra. Sedí v kanceláři místního obecního úřadu a líčí život obce i svůj pohled na to, proč občané v Kolové volili jinak, než lidé v okolních vesnicích.

„Charakter obce i skladba obyvatel se za poslední roky výrazně proměnily, Kolová se teď mnohem víc podobá samotným Varům. Ale řešíme stejné problémy, jako zbytek regionu. Zaprvé je to nedostatek pracovních sil a úbytek mladých lidí. Varsko stárne. Letitou bolestí kraje je pak podfinancovanost obecních rozpočtů, to vám potvrdí každý starosta v okolí. Snažíme se tomu čelit všelijak, třeba i oživením komunitního dění, které bylo v Kolové v poslední době trochu v útlumu. Například zveme občany na každoroční oheň u májky, pořádali jsme obecní ples, nebo pravidelné dámské kavárny.” říká starosta Jiskra. 

Strach z války, který v souvislosti s volbou prezidenta tak silně rezonuje ve Verušičkách, odmítá. „Když Rusové Ukrajinu napadli, řešili jsme, i na základě dotazů od občanů, spíše praktické problémy. Třeba zda bychom v případě krizové situace měli kam bezpečně ukrýt aspoň žáky naší základní školy,” ukončuje starosta Kolové Jiskra. 

Babiše nikdy

Občané Kolové pragmatický postoj svého starosty zjevně sdílejí. Pan Petr, majitel malého autoservisu, je sice poněkud skoupý na slovo a nechce říct, koho svým hlasem v první kole podpořil, ale nakonec se přece jen rozhovoří: „Řeknu vám, koho jsem určitě nevolil a volit nebudu. Andreje Babiše. Jsem v důchodu, a od nikoho nic nepotřebuji.” Paní Marcela, která v počínající chumelenici venčí na jinak liduprázdné ulici psa, je sdílnější: „V prvním kole jsem volila Danuši Nerudovou a teď jsem rozhodnutá volit Petra Pavla. Babiš pro mě nepřichází v úvahu. Pokaždé, když ho vidím mluvit v televizi, až mě z toho mrazí. Podle mého názoru je skoro všechno, co ten člověk říká, jen čirá vykalkulovaná lež.”