Babiš v Benešově: Venku ho odpůrci posílali do koše, příznivci uvnitř zase na Hrad

Babiš v Benešově: Venku ho odpůrci posílali do koše, příznivci uvnitř zase na Hrad Zdroj: Zbyněk Pecák

Babiš v Benešově: Venku ho odpůrci posílali do koše, příznivci uvnitř zase na Hrad
Babiš v Benešově: Venku ho odpůrci posílali do koše, příznivci uvnitř zase na Hrad
Babiš v Benešově: Venku ho odpůrci posílali do koše, příznivci uvnitř zase na Hrad
Babiš v Benešově: Venku ho odpůrci posílali do koše, příznivci uvnitř zase na Hrad
Babiš v Benešově: Venku ho odpůrci posílali do koše, příznivci uvnitř zase na Hrad
28
Fotogalerie

Babiš v Benešově: Venku ho odpůrci posílali do koše, příznivci uvnitř zase na Hrad

Andrej Babiš má za sebou první regionální výjezd v druhé fázi kampaně. Opět vsadil na debatu v sále, tentokrát ale v jiném aranžmá. Talk show ve dvojici Babiš a Juchelka známou z dosavadních výjezdů teď ve středočeském Benešově nahradila debata s občany ve složení Babiš s Havlíčkem. Hned při příjezdu narazil Andrej Babiš na své odpůrce. Oproti příznivcům v sále ale byli v menšině. V Benešově v prvním kole voleb zvítězil Petr Pavel, ovšem těsně. S Andrejem Babišem je dělilo pouhé procento hlasů.

Benešov, půl šesté v podvečer. Ohlášená debata s Andrejem Babišem má začít za půl hodiny. Před vchodem do divadla na něj čeká skupina odpůrců s transparenty. „Benešov není Babišov!” říká jeden z nich. Příjezd Andreje Babiše odpůrci provázejí protestním skandováním a pískotem. „I když ho neznám osobně, tak je to podle mě člověk, který lže. Prezident by měl mít nějaký morální kredit a ten já u něj nevidím ani trošku,” popisuje paní Jana důvody, proč přišla proti Babišovi protestovat. Vadí jí také jeho komunistická minulost, tu ale kritizuje i u Petra Pavla. Proto prý v prvním kole volila Danuši Nerudovou, teď chce dát hlas Pavlovi. „V mých očích si přeci jen víc zachoval čestný štít, takže budu volit generála. Hodnotím si životopisy a fakta,“ doplňuje paní Jana. Vedle stojící dvojice volila Petra Pavla už v prvním kole a i pro druhé má jasno. „Kampaň pana Babiše je amorální žumpa. Odporný populismus a strašení lidí,” popisují svůj pohled Eva a Petr. 

Příznivci Andreje Babiše nejsou venku tolik slyšet, záhy si to ale podporou a počtem vynahradí v sále. Zatímco cestou dovnitř Andreje Babiše provázelo skandování „Babiš do koše” nebo „Pavel na Hrad”, v divadle ho diváci vítají potleskem a zní tu naopak  „Babiš na Hrad”. „To bylo hrozné venku. Já ho obdivuju, že mezi ty lidi vůbec jde,” hodnotí přítomnost odpůrců seniorka Dagmar Horáková, která právě usedá v sále. Ona si přišla naopak poslechnout svého favorita. Babišovy billboardy s válkou a vojáky jí nevadí. „On se musí bránit. Pana Babiše jsem volila už v prvním kole, vážím si ho. Je takovej lidovej, pracovitej. Opravil tu ruinu v Olbramovicích. Ten Pavel se čtyři roky válí na chalupě a nic o něm nevím,“ říká svůj názor paní Dagmar.

V publiku ale rozhodně nejsou jen senioři. Přišli také mladí voliči a rodiny s dětmi. Lidé dostávají tradiční kšiltovky a noviny, připraveny jsou i knihy Andreje Babiše na pozdější autogramiádu. Sám kandidát přichází na pódium tentokrát v doprovodu Karla Havlíčka. A začíná v dobré náladě. Popisuje, jak si podle svých slov v dopolední debatě kandidátů Petra Pavla „namazal na chleba”. Dotkne se i tématu s Pražským Jezulátkem „V neděli máme program, ale nechceme to prozrazovat, protože potom to média propálí a zavřou kostel,” říká za potlesku a smíchu v sále Andrej Babiš. Atmosféru ale záhy naruší pískot jednoho z odpůrců v zadní části sálu, který tak reaguje na Babišova slova o Petru Pavlovi coby kandidátu vlády. Chvíli je slyšet, jak si vzadu lidé opačných táborů vyměňují názory a sem tam vedle hromadného potlesku zazní i protesty z předsálí. Oponenti v sále se ozvou vícekrát. Například když Andrej Babiš mluví o tom, že usiluje o mír. Ovšem nejde o nic, co by nějak zásadně narušilo proslov Andreje Babiše k přítomným. I tak byl ale kvůli protestujícím povolán policejní dohled.

Ve svém více než půlhodinovém proslovu Andrej Babiš mluví například opět o tom, jak nechtěl do politiky, chválí svou bývalou vládu, kritizuje Petra Pavla a současnou vládu Petra Fialy.  Sám otevře i téma billboardů. Lidem říká, že o válce nemluví on, ale vláda. Když zmíní nápad na mírový summit v Praze, vyslouží si mohutný aplaus. Než přijde čas na dotazy, zmíní ještě své kontakty na různé prezidenty i to, že by si jako hlava státu se vším věděl rady a měl by řešení pro všechny generace. Záhy ho slovy podpoří i Karel Havlíček, který mluví o tom, že by Babiš coby prezident byl dobrým oponentem pro Senát a vládu. Následuje diskuze, ve které až na jednu výjimku nepadne na Andreje Babiše kritický dotaz.  Lidé se ale neptají na prezidentský úřad. Od Andreje Babiše chtějí slyšet, jak vyřeší problémy ve zdravotnictví, školství, nedostupné bydlení a že zajistí mír. Slovo v sále si vezme i herečka Jaroslava Obermaierová. Ta oběma přítomným pánům vyjádří podporu a doporučí jim, aby se víc bránili, podle ní jsou k vládě příliš slušní. Podobně jako dříve na kampani Petra Pavla se tentokrát i u Andreje Babiše objevil lékař Jaroslav Barták, který je už několik měsíců na svobodě po jedenáctiletém vězení za znásilnění a sexuální nátlak. Prostor nedostal.

Vše završuje autogramiáda knih Andreje Babiše. Ta se ovšem přesunula na pódium. V předsálí totiž stále tou dobou čekají Babišovi odpůrci. Naštvaní, že je ochranka a policie nepustily do sálu. „My jsme ve frontě od začátku. Asi se bojí. Chtěli jsme ukázat, že ne všichni lidé v Benešově Babiše podporují, ukázat jiný názor. Stojíme tu, ale nepustí nás,” říká skupina studentů na chodbě. Stěžují si i další. Muž, který hlídá průchod, argumentuje tím, že mluvili sprostě, a proto odpůrce nepouští.

Uvnitř se už podepisuje a fotí. S knihou ve frontě na Andreje Babiše čeká i Aneta Kadlecová s dcerou. Není vyloženě Babišovou fanynkou, ale vadí jí současná vláda.  „V prvním kole jsem se rozhodovala mezi panem Fischerem a Babišem a potom jsem to hodila panu Baštovi,“ popisuje svou poměrně netypickou volební taktiku. „Na Pavlovi mi vadí, že je s panem Fialou. Vadí mi, že vláda podporuje víc Ukrajinu než nás, a proto čekám, že pan Babiš to rozdělí spravedlivě a že bude vyjednávat s panem Putinem o míru,” doplňuje mladá matka. „Mně vadí, jak jsou všichni proti panu Babišovi. On už teď musí být ostrý. Přitom on zná prezidenty různých států, rozumí ekonomice a dokáže pomoct občanům, abychom se měli líp. Myslím, že pro nás udělal víc než pan Pavel,” říká svůj pohled další podporovatelka. Zástupy nadšených fanoušků zdrží Andreje Babiše skoro na další hodinu. Odpůrci se zatím přesunuli k zadnímu vchodu, kde parkuje Babišovo auto, a čekají, na jeho odjezd. Ten provází dalším pískot. Ovšem jen do doby, než zjistí, že Andrej Babiš v autě není. Pak se všichni rozejdou.

Středočeská zastávka Andreje Babiše tak nakonec proběhla bez větších dramat, nepřišlo ani žádné zásadní překvapení, příznivci slyšeli přesně to, kvůli čemu přišli.  Po Benešově má Andrej Babiš namířeno i do dalších míst, kde v prvním kole nezvítězil. Chystá se do Jablonce nad Nisou, Brna a Hradce Králové.