Prezidentské volby 2023: Andrej Babiš ve svém volebním štábu. (14.1.2023)

Prezidentské volby 2023: Andrej Babiš ve svém volebním štábu. (14.1.2023) Zdroj: ČTK / Říhová Michaela

Prezidentské volby 2023: Tisková konference Andreje Babiše k výsledkům prvního kola. (14.1.2023)
Prezidentské volby 2023: Andrej Babiš s manželkou Monikou ve svém volebním štábu. (14.1.2023)
Prezidentské volby 2023: Andrej Babiš s manželkou Monikou ve svém volebním štábu. (14.1.2023)
Prezidentské volby 2023: Andrej Babiš ve svém volebním štábu. (14.1.2023)
Prezidentské volby 2023: Andrej Babiš ve svém volebním štábu. (14.1.2023)
14
Fotogalerie

Nevím, proč jsem považován za zlo, reagoval Babiš na Nerudovou. A rozjel ostrý boj proti Pavlovi

Andrej Babiš nakonec skončil druhý na pásce za Petrem Pavlem. I tak první kolo prezidentských voleb označuje za úspěch. Prý proto, že překonal výsledek hnutí ANO ve sněmovních volbách.  A ihned mění taktiku. Po úvodních slovech díků se už ostře pouští do svého finálového rivala. Naopak s Danuší Nerudovou by prý rád spolupracoval. Ve volebním štábu opět strávil jen nezbytně nutnou dobu.

Den ve volebním štábu Andreje Babiše začal už dopoledne. Tou dobou ovšem jen pro novináře. I když byl štáb svolán do restaurace na pražském Chodově v sousedství Agrofertu a vedení hnutí ANO, přímo do ní média přístup neměla. Stejně jako při loňských sněmovních volbách byli novináři od hostů odděleni. Vše tak bylo možné pozorovat jen ze sálu v patře pod restaurací. Do ní je odtud vidět alespoň přes sklo. Zhruba do půl třetí to ale stejně nehrálo žádnou roli. Do té doby nikdo z Babišových podporovatelů nepřišel. I tak se očekávali jen politicii z hnutí ANO. Nikoho jiného volební tým do štábu před prvním kolem nepozval.

Necelou hodinu po uzavření volebních místností, když Andrej Babiš ještě vedl, přichází mezi prvními poslanec a moderátor Babišovy volební tour Aleš Juchelka. Výjezdní talk show považuje za úspěšnou a je připraven na další, pokud bude Andrej Babiš v takové kampani chtít pokračovat. Po třetí hodině přichází i místopředseda ANO Richard Brabec. Tou dobou už se rýsuje finálová dvojice, zatím stále v čele s Andrejem Babišem. Richard Brabec věří v jeho čtyřicetiprocentní zisk a Petra Pavla označuje za silného soupeře. Na „balkon” restaurace postupně přicházejí i další známé tváře hnutí. Jana Vildumetzová, Jaroslava Jermanová či Patrik Nacher. 

Sám prezidentský kandidát si ale dává na čas. Jak je u Andreje Babiše ve volební den zvykem. Po příchodu Aleny Schillerové novináři dostávají prví echo o jeho příjezdu. Venku se potom na Babišův příjezd čeká hodinu. Po  páté odpoledne už přijíždí v situaci, kdy je ve finálové dvojici druhý na pásce. Do štábu prochází s manželkou Monikou bez komentáře, několik minut poté ale už jde na pódium. V úvodu začíná jako smířlivý prezidentský kandidát, kterého sliboval. Ohrazuje se proti slovům Danuše Nerudové, která ho označila za zlo a mluví o tom, že s ní chce spolupracovat. Pak ale rychle přechází do útoku na Petra Pavla. Ostře kritizoval nejen Pavlovu komunistickou minulost, tu svou popřel. Mluvil o Pavlových lžích v kampani a sám během konference několikrát neřekl pravdu. Andrej Babiš mluvil i o vymyšlených kauzách, které se na něj od protistrany údajně chystají. Když dojde na dotazy novinářů, už je to Andrej Babiš, jak ho veřejnost zná z dřívějška. Mnohé otázky odráží útokem, kritizuje novináře i konkrétní média. Nechybí protivládní rétorika, bude ale na případné vítězství stačit? 

Podle prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka by ve finálovém boji měl Andrej Babiš jít do protikandidáta ostře, s kritikou vlády by ale měl nabízet i řešení. A tak přesvědčit  ty, kteří ho nevolili. Když se ptáme na náladu v patře, do kterého jen vidíme, panuje v něm podle Karla Havlíčka prý spokojenost, ale žádné velké oslavy. Tým chce hned začít pracovat na pokračující kampani. 

Po osmé hodině jsou nahoře vidět už jen Alena Schillerová s Monikou Babišovou. Dole už je téměř sbaleno a Andrej Babiš dává jeden z posledních rozhovorů médiím. „Zdržujete mě, já musím na poradu o kampani,” reaguje Andrej Babiš na další žádosti. Podle jeho mluvčího čeká volební tým teď dlouhé jednání jak o výsledcích, tak o tom, s čím se Andrej Babiš ve finále postaví Petru Pavlovi.