Volební štáb prezidentského kandidáta Petra Pavla

Volební štáb prezidentského kandidáta Petra Pavla Zdroj: E15 Michael Tomeš

Volební štáb prezidentského kandidáta Petra Pavla
Prezidentské volby 2023: Pavlovi a Fischerovi. (14. 1. 2023)
Prezidentské volby 2023: Generál Petr Pavel během rozhovoru pro Blesk (14.1.2023)
Prezidentské volby 2023: Petr Pavel s podporovateli. (14. 1. 2023)
Prezidentské volby 2023: Petr Pavel během tiskové konference (14. 1. 2023)
13
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: O prezidentovi rozhodnou lidovečtí voliči Fischera

První kolo prezidentské volby skončilo. Andrej Babiš a Petr Pavel získali výrazně víc, než jejich volební štáby počítaly. Navíc volební účast je téměř o devět procent vyšší než před pěti lety. O čem to svědčí?

Voličské rozdělení Česka je hlubší, než se mohlo ještě včera zdát. Andrej Babiš je stále v centru pozornosti a štěpí český svět ještě víc než ve sněmovních volbách. Aby v řadě krajů byla vyšší volební účast než v Praze, kde byla i tak vysoká, to jsme nezažili od roku 1990. Na hlubší analýzu je zatím brzo. Ta musí vyjít z porovnávání obdobného typu voleb v posledních minimálně patnácti letech a z posunů v regionech. Přesto víme jedno: osoba Andreje Babiše v kombinaci s prezidentskou dvoukolovou volbou společnost dále rozděluje. A kdo bude nový český prezident?

S malým zjednodušením: o tom rozhodnou lidovečtí voliči v malých obcích hlavně na jihu Moravy a východě Čech, kde mají voličské bašty. Přesně ti voliči, kteří dnes, stejně jako před pěti lety, hlasovali pro Pavla Fischera. Když však v roce 2018 měli podpořit Zemanova protikandidáta Drahoše, minimálně z poloviny to neudělali. Bude záležet na vedení KDU-ČSL, jak je dokáže přesvědčit.

Pak se samozřejmě může stát, že přijdou ještě vyšší jednotky procent voličů do druhého kola. Přesněji řečeno, přijdou ti, kteří nevolili v kole prvním. Vzhledem k obrovské volební účasti v posledních dvou dnech je to málo pravděpodobné, ale vyloučit se to nedá.

Jak budou vypadat další dva týdny, ukázal Andrej Babiš na své tiskové konferenci po vyhlášení volebních výsledků. Od slavné řeči Jiřího Paroubka po volbách v roce 2006 nikdo nepronesl nic tak strašného. Neuvěřitelný počet útoků na Petra Pavla v kombinaci se sprostotou a mesiášským komplexem, naznačil, o co Babiš bude usilovat: odpudit voliče ostatních prezidentských kandidátů, aby nešli ke druhému kolu a nepodpořili generála Pavla. Kromě střelných zbraní použije Babiš všech prostředků. Peněž a médií má dost.

Akce však může vyvolat reakci a není vyloučeno, že dojde k ještě větší mobilizaci demokratického tábora. Představa, že po tomto hulvátském projevu skončí Andrej Babiš na pět let v tradičním sídle českých králů, musí vést část společnosti k ještě větší rozhodnosti mu říct: Andreji končíme.

Babiš samozřejmě ani v případě porážky v politice neskončí. Stále bude držet kontrolu nad třetinou české voličské veřejnosti. Neskončí však v někdejším sídle českých panovníků, k nimž nemá historicky a kulturně žádný vztah. Navíc z pozice prezidenta nebude ničit ústavou dané rozložení moci ve státě tím, že si bude hrát na stínového premiéra a bude systematicky destruovat vládu. Pokud Fialův kabinet bude špatný, musí padnout ve volbách, ne z vůle jednoho miliardáře.

Rozložení sil před druhým kolem je padesát na padesát. Před pěti lety měl demokratický blok v součtu prvního kola 54 procent, a přesto ve druhém kole jeho kandidát Drahoš prohrál. Naznačuje to, že prosté součty z prvního kola nefungují. Teď má zhruba 55 procent, což není dostatečný polštář, aby se neopakovala situace z poslední prezidentské volby. Kostky jsou vrženy.