Video placeholde
Danuše Nerudová se setkala s Petrem Pavlem.
Danuše Nerudová se setkala s Petrem Pavlem.
Danuše Nerudová se setkala s Petrem Pavlem.
Danuše Nerudová se setkala s Petrem Pavlem.
Příjezd Andreje Babiš do sídla ANO
31
Fotogalerie

Pečinka a Sokol: Babiš má pro 2. kolo lehce navrch, poraženým voleb je Okamura. Volební účast je zázrak

Překvapivé výsledky prvního kola prezidentské volby? Jasnými vítězi jsou Petr Pavel a Andrej Babiš. Největší debakl utrpěl Okamura, kterému kvůli slabému Jaroslavu Baštovi utekli voliči do tábora Andreje Babiše. A možná už se nevrátí. Na druhou stranu Danuše Nerudová možná na první pohled utrpěla drtivou porážku, výsledek je ale pro ni přesto úspěch. Více rozebíráme v rozhovoru v úvodu článku s politickými komentátory Bohumilem Pečinkou a Petrem Sokolem.

Danuše Nerudová sice dostala mnohem méně hlasů, než jí předpovídaly průzkumy, na druhou stranu se z prakticky neznámé ženy stala za pár měsíců solidní politická značka. Je teď otázkou, zda to nevyužije ke vstupu do politiky. Spíše než v Senátu ji ale Sokol s Pečinkou vidí ve vlastní straně či nové politické platformě, která by mohla vstoupit do sněmovního klání.

Vítězem voleb se stal Petr Pavel, ale první pozice je mnohem obtížnější pro druhé kolo. Navíc Andrej Babiš hned v povolebním rozhovoru ukázal, že kampaň povede opravdu špinavě, a ač sám býval člen KSČ a STB, vyčetl Pavlovi členství ve straně a přirovnal ho k Vladimiru Putinovi. Generál tak bude muset přitvrdit. Je před ním několik obtížných úkolů – udržet voliče z prvního kola, přetáhnout voliče ostatních demokratických kandidátů (protože prostý součet hlasů v žádných volbách na světě nefunguje) a oslovit ještě pár nerozhodnutých voličů. Rozhodně ještě nemá vyhráno, naopak má lehce navrch před druhým kolem Andrej Babiš.

Velmi pozitivním aspektem je volební účast. Takto vysokou hned v prvním kole ji skutečně nikdo nečekal, a ať už druhé kolo dopadne jakkoli, Čechům rozhodně není výběr hlavy státu jedno. Jak bude vypadat kampaň ve druhém kole? Jaký efekt měli na výsledky Středula, Fischer a Hilšer? Kdo teď půjde do Senátu a kdo z politiky zmizí? Nejen to se dozvíte v rozhovoru v úvodu článku.