Debata veselá a civilizovaná, večer příjemný. Volby ale nejspíš pokec potenciálních prvních dam a prvního gentlemana neovlivní.

Debata veselá a civilizovaná, večer příjemný. Volby ale nejspíš pokec potenciálních prvních dam a prvního gentlemana neovlivní. Zdroj: Reflex

Debata veselá a civilizovaná, večer příjemný. Volby ale nejspíš pokec potenciálních prvních dam a prvního gentlemana neovlivní.
Debata veselá a civilizovaná, večer příjemný. Volby ale nejspíš pokec potenciálních prvních dam a prvního gentlemana neovlivní.
Debata veselá a civilizovaná, večer příjemný. Volby ale nejspíš pokec potenciálních prvních dam a prvního gentlemana neovlivní.
Debata veselá a civilizovaná, večer příjemný. Volby ale nejspíš pokec potenciálních prvních dam a prvního gentlemana neovlivní.
Debata veselá a civilizovaná, večer příjemný. Volby ale nejspíš pokec potenciálních prvních dam a prvního gentlemana neovlivní.
12
Fotogalerie

Pět dam a gentleman. V debatě partnerů Hilšerová bavila, Středulová překvapila, Babišová nepřišla

Za týden se začne rozhodovat nejen o hlavě státu, ale také o tom, kdo bude po jejím boku. Právě partneři kandidátů se stejně jako při minulé volbě sešli na společné debatě v Pražské křižovatce. Ani letos nebyli v plném počtu, dámský klub ovšem tentokrát prolomil Robert Neruda. Potenciální první dámy a pán předvedli nadhled a smysl pro humor i to, že by v nové roli rozhodně nechtěli stát stranou. 

Pražská křižovatka v kostele u sv. Anny, týden do začátku prezidentské volby. Stejné místo a stejný čas jako před pěti lety. Ovšem v obměněném složení. Klára Fischerová a Monika Hilšerová se účastní podruhé, pro ostatní je to premiéra. Že štafetu absencí ve většině debat před prvním kolem po Zemanových převzali Babišovi je zřejmé i tady. Minule účast odmítla Ivana Zemanová a letos Monika Babišová. Stejně tak Dana Baštová. Karel Diviš je nezadaný.

První choť a bábovky

„My se stejně nejvíc těšíme na Moniku Hilšerovou, už minule byla skvělá,” říká pár středního věku, který potkáváme mezi přicházejícími před začátkem debaty.  „My tedy i plánujeme volit pana Hilšera, ale zajímají nás i ostatní partneři. Jsou zase noví, neznáme je, tak jsme zvědaví,” pokračuje paní Hana. „Jde samozřejmě o to, co říkají, ale bude nás zajímat i to, jak se chovají, jaký budou mít projev a jak budou sympatičtí,” dodává pan Oldřich. Na debatu přichází i paní Lucie, kterou zajímá hlavně to, jak budou partneři kandidátů vystupovat na veřejnosti. „Moji favorité jsou Nerudová a Pavel. Takže mě hodně zajímá Eva Pavlová a Robert Neruda. Jsou pro nás neznámí, zajímá nás, jaké mají názory i jejich projev,“ vysvětluje. „My už máme dost těch stejných témat, která se probírají s kandidáty. Debata prvních dam a pána nám asi nepomůže rozhodnout se ve volbě, ale ten post je důležitý, může hodně ovlivnit a nastolit do veřejné diskuze různá témata. A věříme, že se dozvíme něco nového,“ popisují studenti Kristina a Filip, kteří usedají do sálu mezi posledními. 

Za chvíli už postupně přichází šestice na pódium. Prezidentští kandidáti své partnery podporují z první řady. Hned na začátku se debata stočí k tomu, jak by si vedle hlavy státu chtěli nechat říkat. Eva Pavlová by raději než první dáma chtěla být nazývána manželkou prezidenta, Anetě Zimové se líbí první choť a Robert Neruda dává před označením první gentleman přednost prvnímu muži, ale uzavře to s tím, že pojmenování nechá na lidech. 

Dana Středulová vysvětluje, proč nebyla zvlášť v online kampani dlouho vidět. „Já měla pocit, že mě hodně lidí zná, když chodím s manželem na akce. Nepřišlo mi, že jsem neviditelná. Pak jsem tedy řekla dobře, pojďme to změnit. Nejsem paní Colombová, ale živá Dana Středulová,” říká manželka Josefa Středuly a později překvapí svým nápadem na zavedení pravidelných dnů s první dámou na Hradě.

O pozdějším zapojení do kampaně mluvila i Eva Pavlová, sál pobavila důvodem, pro který chyběla i svým dosud nejhorším zážitkem z kampaně: „Bohužel mě omezovalo, že máme kočku, nemohla jsem ji brát tolik s sebou. Na kampani bylo zatím nejhorší to, že nám lidé nosili bábovky a já tloustnu.” vysvětlovala.

Klára Fischerová přiznala, že během kampaně úplně přestala sledovat sociální sítě. Je ale připravená je v roli první dámy používat a být aktivní „Budu mít volnější ruce, protože děti jsou větší, byla bych aktivní manželkou, ale ráda bych si nechala prostor pro sebe a nadaci,” říká manželka Pavla Fischera. To Monika Hilšerová by chtěla právě na sociálních sítích komunikaci první dámy s veřejností z velké části postavit.  „Vidím velký potenciál v sociálních sítích, chtěla bych jako první dáma i touto cestou propagovat sbírky,” říká Hilšerová. Ta sál asi nejvíc pobavila výrokem, že by jí ochranka mohla pomoct s dětmi.

Jediný muž debaty Robert Neruda řekl, že je připravený „hrát druhé housle” a na ambice manželky nežárlí. „Chci být vnímán jako dobrý manžel své ženy. Nepotřebuji si nic dokazovat. Rád bych částečně pracoval, pokud to půjde, ale jsem pokorně připraven přijmout to, co se bude od Dany a státu očekávat. Ač to u prvních dam dosud nebylo zvykem, variantu ponechat si zaměstnání zvažuje kromě právníka Roberta Nerudy i lékařka Monika Hilšerová.  

Příjemný večer, který nic nezmění

Nejvíc sál pobavily tradičně anketní otázky ze soukromí. Řešilo se například to, kdo doma rozhoduje. U Zimových a Pavlových je to podle dam společně. „Většinou dohodu najdeme, ale když je Dana na cestách, rozhoduju já,” popisuje Robert Neruda praxi u Nerudových.  „O nepodstatných věcech rozhoduje manžel, o podstatných já,” říká Dana Středulová. Josef Středula se z první řady brání tím, že to je tím, že není často doma. U Hilšerů prý manželka řídí finance, Marek Hilšer z první řady souhlasí. „My se vždy hodně radíme a  když je potřeba zavelet, tak na to já nemám. Manžel zavelí medovým basem a všichni poslechnou, “ popisuje manželka Pavla Fischera. 

Došlo ale i na vážná témata, kterým se chtějí kandidáti věnovat. Klára Fischerová chce pokračovat v pomoci dětské paliativě, které se věnuje od smrti postiženého syna. Aneta Zimová by se chtěla zaměřit na zdraví dětí:  „Pokud se budeme starat o zdraví našich dětí, tak z nich vytváříme lepší lidi a budou přínosem pro společnost. Chci se zaměřit na psychologickou péči,” vysvětluje. Robert Neruda by se angažoval v bezplatné právní pomoci, Eva Pavlová v prevenci rozvodovosti a podpoře samoživitelek, Dana Středulová chce podávat pomocnou ruku lidem ve složitých situacích, jako jsou třeba exekuce a Monika Hilšerová nechce zapomenout ani na otázku rovnosti žen ve společnosti. 

Celkově sklidili dámy a pán v sále úspěch. Ve volbě prezidenta to ale naši skupinu oslovených prý nejspíš neovlivní. „Oproti minulé debatě byli všichni daleko spontánnější, minule byla spontánní jen Monika Hilšerová, tentokrát to bylo dost vyrovaná debata,“ popisuje svoje dojmy paní Hana. „Oceňuji, že měli všichni smysl pro humor. Mě zaujala paní Zimová. Hlavně to, jak zmínila nespravedlivé rozdělování kandidátů při zvaní do debat, že nejsou společně,” říká pan Oldřich. Podle Lucie partneři kandidátů debatu zvládli dobře, jí nejvíc oslovila dvojice Hilšerová a Pavlová: „Byly nejvtipnější a působily příjemně. Ve své kůži tolik podle mě nebyla paní Zimová. Moje preference to ale nezměnilo, pořád váhám mezi Pavlem a Nerudovou,” uzavírá. Kristinu s Filipem příjemně překvapila Dana Středulová, nejvíc u nich zabodovala manželka Marka Hilšera. „Paní Hilšerová mě úplně odrovnala, skvělá. Pana Hilšera volit nebudu, ale kdyby kandidovala ona, tak jí to tam hodím. Fajn byl i pan Neruda, paní Pavlová byla vtipná, “ popisuje svůj pohled Filip. I on tak odchází jako stále nerozhodnutý volič.  V zítřejší televizní debatě už budou opět sami prezidentští kandidáti, ovšem opět s absencí, Andreje Babiše.