Debata nafavorizovaným kandidátů na televizi CNN Prima News

Debata nafavorizovaným kandidátů na televizi CNN Prima News Zdroj: CNN Prima News

Jaroslav Bašta
Marek Hilšer na tiskovce (19.12.2022)
56. ročník KVIFF: Kandidát na prezidenta, rektor Tomáš Zima
Prezidentská superdebata Blesku: Odborář Josef Středula. (3.1.2023)
Den s Josefem Středulou
9
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: Prezidentští nefavorité na startu a Bašta střílí ostrýma

Zavést v zemi bez pevných ústavních tradic přímou volbu prezidenta republiky byl zločin. A to od slova zlo činit. Opět se to ukázalo v prezidentské debatě na CNN Prima News, kde debatovalo šest z devíti prezidentských kandidátů s nejmenším počtem voličských preferencí.

Profesor Stanislav Balík na dotaz Reflexu, jaká by měla být základní otázka položená budoucímu prezidentovi, odpověděl: jste ochotni akceptovat omezené pravomoci, které hlavě českého státu dává ústava? To je klíč úplně ke všemu.

Tyto omezené pravomoci však nejsou ochotni akceptovat nejen potenciální prezidenti, ale ani novináři, kteří jim pokládají otázky. Výsledkem takových debat je dojem, že v televizním studiu se vybírá člověk, který bude sestavovat novou vládu, spolupodílet se na přípravě státního rozpočtu a reformovat veřejné finance.

Tak tomu bylo i tentokrát v debatě mezi senátorem Pavlem Fischerem, poslancem Jaroslavem Baštou, lékařem Tomášem Zimou, odborářem Josefem Středulou, podnikatelem Karlem Divišem a senátorem Markem Hilšerem.

Když politikům, kteří nemají moc velké šance na zvolení, dáte základní otázku, jak chtějí pomoci lidem, musí vám být jasné, že je tlačíte do role premiéra sídlícího na Hradě.

Někteří tuhle falešnou stylizaci zpočátku odmítali (Fischer, Hilšer). Dost možná proto, že si na rozdíl od jiných přečetli nejenom pár stránek ústavy, ale i desítky, možná dnes už stovky stran rozhodnutí ústavního soudu, který specifikuje, kam prezident smí a nesmí vstupovat.

Nicméně ani člověk s největším politickým rozhledem a zkušenostmi (Fischer) se nakonec neubránil slibům, že se bude aktivně vměšovat do přípravy státního rozpočtu a kontrolovat marže na prodej jablek.

Na tom je možné ukázat, že ani tak respektovaný člověk se není schopen vymanit z železné logiky, do níž vás tlačí jednak novináři a ještě víc model přímé volby hlavy státu. Přesně podle rovnice: silný mandát od lidí, malé pravomoci. Kdepak udělali soudruzi z NDR chybu?

V takovém systému pak musíte slibovat a slibovat, a to nejen modré z nebe nad námi, ale i z jiných vesmírů.

No a pak promluvil kandidát SPD, Jaroslav Bašta. Jak nedávno na youtube prohlásil hlavní organizátor protestních demonstrací, Ladislav Vrabel: pan Bašta mi slíbil, že splní náš plán odvolat Fialovu vládu a začít jednat s Ruskem. A tak se skutečně stalo. Bašta převzal rétoriku demonstrantů z Václavského náměstí a slibuje odvolání vlády podle článku 62. Jinak řečeno, říká, že chce provést protiústavní puč, ale je natolik seriózní, že to oznamuje předem.

Možná by stálo za to, aby v předstihu skupina poslanců nebo senátorů konzultovala ústavní soud. Mýtus o tom, že prezident republiky může jmenovat a odvolávat vlády bez omezení se začíná v českém prostoru nebezpečně zabydlovat. A to je asi nejpodstatnější závěr celé debaty nefavoritů na křeslo hlavy státu.